Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Na de brandNa de brand
Deel 6 van de Meave Kerrigan-reeks
Jane Casey


Door muren, plafonds en trappenhuizen van elkaar gescheiden, delen tweehonderdvierentwintig mensen een flatgebouw in Noord-Londen. Hun levens zijn uiteenlopend en grotendeels anoniem. Zo delen op de bovenste verdieping drie jonge vrouwen een flatje. Ze kennen elkaar nauwelijks. Overdag belet een op slot gedraaide voordeur hen het pand te verlaten, ’s-avonds worden ze opgehaald om in nachtclubs met mannen, die het niet interesseert dat de vrouwen slachtoffer van mensenhandel zijn, naar bed te gaan.  


Mary Hearn, de bejaarde vrouw die een verdieping onder de drie vrouwen woont, weet niet wat zich boven haar hoofd afspeelt. Wel houdt ze het komen en gaan op haar eigen verdieping goed in de gaten. Mary Hearn is eenzaam en angstig. Volgens een medewerker van de gemeente was het beter voor haar om haar knusse huis in een gezellige buurt voor een gelijkvloerse woning te verruilen. In de acht maanden dat ze nu op Maudling Estate, zoals het flatgebouw wordt genoemd, woont, is ze al twee keer beroofd.


Het drukke gezin Bellew, dat drie appartementen verderop woont, trekt regelmatig Mary’s aandacht. Het is er een komen en gaan. Het gezin bestaat uit het echtpaar Debbie en Carl, hun twee kinderen en Carls bazige moeder Nina. Carl is een nietsnut, Debbie is uitgeblust en Nina maakt de dienst uit. Ook Melissa Bell, die tegenover de lift woont, houdt haar omgeving goed in de gaten. Ze is bang. Bang dat zij en haar zoontje Thomas gevonden zullen worden.


In eerste instantie heeft niemand in de gaten dat er brand is uitgebroken op de tiende verdieping. De rookmelder doet het niet. Pas als de rook zich door ramen, deuren en kieren heeft gewurmd, wordt het vuur opgemerkt. Er ontstaat paniek. Ook de extreemrechtse politicus die zojuist de liefde met een bevallige schone met een prachtige, donkere huid heeft bedreven, voelt hoe de angst zich van hem meester maakt. Het vreest echter niet het vuur. Geoff Armstrong is bang ontdekt te worden. Wat zullen zijn kiezers van hem zeggen als ze ontdekken dat hij met de “vijand” heult? Wat zal zijn vrouw zeggen als zijn affaire aan het licht komt? Terwijl iedereen het flatgebouw zo snel mogelijk verlaat, blijft Geoff waar hij is.


Kort na de brand arriveert rechercheur Meave Kerrigan bij Maudling Estate. Er vallen meerdere doden te betreuren. Op de elfde verdieping zijn de lichamen van twee jonge vrouwen gevonden. Zaten ze soms opgesloten? Ook is het lijk van een bekende politicus aangetroffen. Hij is uit het raam van een appartement op de tiende verdieping gevallen. Is hij gesprongen of geduwd? De dochter van Carl en Debbie Bellew ligt zwaargewond in het ziekenhuis. Ook Mary Hearn is gewond geraakt en een onbekende jonge vrouw is met vreemde verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Is ze tijdens haar vlucht aangevallen? Verscholen tussen auto’s op de parkeerplaats bij de flat, treft Meaves collega Derwent een angstig jongetje aan. Wie is zijn moeder en waar is ze?


Het is aan Meave, Derwent en hun collega’s om te achterhalen wat er precies is gebeurd. Is de brand soms aangestoken? Was het de bedoeling dat iemand om het leven zou komen? Zo ja: wie was dan het beoogde slachtoffer? Het onderzoek richt zich in eerste instantie op de dode politicus. Wat deed Geoff Armstrong op een plek die hij beweerde te verafschuwen en hoe is hij precies aan zijn einde gekomen? Meave en Derwent spreken vriendelijke, geschokte, argwanende en ronduit vijandige flatbewoners. Wie vertelt de waarheid en wie liegt de politie voor? Voor elke vraag die beantwoord wordt, duiken er minstens twee nieuwe vragen op.


Na de brand is het zesde boek over Meave Kerrigan. Ze heeft al heel wat meegemaakt. Onlangs heeft haar vriend haar verlaten. Tijd om over haar liefdesverdriet heen te komen, is Meave echter niet gegund. Ze heeft al tijden last van een lugubere stalker. Derwent probeert haar op zijn eigen, botte, manier te helpen. Het is echter nog maar de vraag of zijn hulp op tijd komt.


De Meave Kerrigan-reeks kenmerkt zich door een ietwat melancholieke verhaalsfeer, tal van uitdagingen en een strijdlustig hoofdpersoon. Door de eigen schrijfstijl van Jane Casey roept elk boek een gevoel van herkenning op. Het woord opgeven komt niet in Meaves vocabulaire voor. De haat-liefde relatie die ze met Derwent heeft, overgiet het verhaal met een bitterzoet sausje. Na de brand zal nog lange tijd in mijn herinneringen doorsmeulen.  


ISBN 9789026335082 | paperback | 371 pagina's | Ambo|Anthos | juli 2016
Vertaald door Els van Son

© Annemarie, 5 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven