Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe teruggekeerden
Jason Mott

“Mensen hadden al genoeg moeite om de dag door te komen wanneer de wereld gewoon draaide en de doden netjes in hun graf bleven.”

Wanneer de bel gaat staat hij daar. Aan de hand van een overheidsfunctionaris is hun achtjarige zoon Jacob teruggekeerd. Normaliter is het een plezierige aangelegenheid wanneer een verloren gewaand kind veilig naar zijn ouderlijk huis terugkeert maar Lucille en Harold zijn allesbehalve uitzinnig van vreugde. Hun zoon Jacob, hun innige geliefde zoon Jacob is namelijk dood. Al vijftig jaar.

De wereld wordt opgeschrikt door een angstaanjagend fenomeen: doden keren terug naar het rijk van de levenden. Sommigen duiken in hun eigen woonplaats op terwijl anderen ver van huis blijken te zijn. Ze worden de Teruggekeerden genoemd. Lucille heeft de Teruggekeerden altijd verfoeid. Ze noemde hen duivels. Maar nu is Jacob terug en Lucille kan niet anders dan haar kind liefdevol in haar armen sluiten. Zelf is ze inmiddels een oude vrouw maar Jacob is geen dag ouder dan hij was op de dag dat hij stierf. Lucille beseft dat het niet kan. Dit kind dat zo sprekend op haar Jacob lijkt, kán haar Jacob niet zijn. Toch geniet ze al snel met volle teugen van de aanwezigheid van het jongetje. Haar vooroordelen zijn als sneeuw voor de zon verdwenen en ze zet zich fanatiek in voor de belangen van de steeds groter wordende groep Teruggekeerden. Harold heeft meer moeite met de aanwezigheid van Jacob. Hij vindt het moeilijk om aan zijn gevoelens voor het kind toe te geven.

Het aantal Teruggekeerden groeit explosief. Ze blijven maar opduiken en de onrust neemt toe. Steeds meer mensen geven openlijk aan hun aversie tegen de Teruggekeerden toe en er ontstaan opstootjes. Aanvankelijk werden alle Teruggekeerden keurig thuis afgeleverd maar al snel is dat niet meer mogelijk. Er zijn er simpelweg te veel en grote groepen Teruggekeerden worden opgevangen in bijvoorbeeld schoolgebouwen. Nog steeds is niet duidelijk wie of wat de Teruggekeerden zijn. Zijn het dezelfde mensen of toch niet? Waar zijn ze al die tijd geweest en…gaan ze nu nooit meer weg? Zoals altijd roept de angst voor het onbekende gevoelens van haat en agressie op. De opstootjes veranderen in rellen en aanvallen en de wereld stevent onherroepelijk op een ramp af.

In het naschrift schrijft auteur Jason Mott dat hij in juli 2010 heel levendig over zijn overleden moeder droomde. In de bewuste droom zat ze ineens bij hem aan de keukentafel en spraken ze over het leven dat Jason na de dood van zijn moeder heeft geleid. De droom maakte indruk en uiteindelijk sprak hij er met een vriend over. Zijn vriend reageerde als volgt: “Stel je eens voor dat ze écht terugkeerde, gewoon voor één avond. En stel je eens voor dat zij niet de enige was. Wat dan?” Dankzij deze zinnen is het boek De teruggekeerden een feit.

Het verhaal zet de lezer aan het denken. Hoe zou je zelf reageren als de doden zich ineens weer bij de levenden zouden voegen? Zou je dierbaren opnieuw omarmen of zou angst je in zijn greep houden? Zou je de teruggekeerde doden steunen of zou je hen als vijanden beschouwen? Natuurlijk is het verhaal niet realistisch maar er gebeuren in het leven wel vaker dingen die we niet verwachten. De grote vraag is: Hoe gaan we daar mee om? De teruggekeerden gaat over liefde, naastenliefde en ruimhartigheid en over het ontbreken ervan. Het boek is indringend maar ook bedachtzaam geschreven en heeft me tot de laatste bladzijde geboeid.

ISBN  9789034753212  | paperback | 384 pagina's| Harlequin Holland | augustus 2013
Vertaald door Karin Jonkers

© Annemarie, 26 september 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven