Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe Oktoberlijst
Jeffery Deaver


Gabriela McKenzie is de wanhoop nabij. Haar baas Charles Prescott is met de noorderzon vertrokken. Gabriela is haar baan kwijtgeraakt en tot overmaat van ramp heeft haar baas ook haar pensioengeld en geld van hun cliënten met zich meegenomen. Hoe de toekomst eruit gaat zien weet ze niet maar ze heeft zich daar nog geen seconde druk om gemaakt. Gabriela kan aan niets anders denken dan aan haar zesjarige dochter Sarah. Sarah is ontvoerd en een mensenleven lijkt voor de kidnapper niet veel waard te zijn.

De ontvoerder van Sarah heet Joseph. In ruil voor een veilige terugkeer van het meisje eist hij een half miljoen dollar en de Oktoberlijst. Gabriela heeft geen idee wat de Oktoberlijst is. Joseph gelooft haar niet en tijdens de spaarzame keren dat hij contact met haar opneemt, wordt zijn toon steeds dwingender. Hij moet en zal de Oktoberlijst bemachtigen. Hoe moet Gabriela zijn onmogelijke eis inwilligen? Het leven van Sarah staat op het spel.

De afgelopen twee dagen zijn een nachtmerrie voor Gabriela geweest. Ze heeft iemand gedood en de politie is met man en macht naar haar op zoek. Gabriela is op de vlucht geslagen. Moedig probeert ze de pijn van een schotwond en andere verwondingen te verbijten. Ze moet uit handen van de politie blijven, anders zal ze Sarah nooit meer terugzien. Joseph heeft haar op een gruwelijke wijze laten weten dat het hem menens is. Gabriela wordt bijgestaan door de aantrekkelijke zakenman Daniel Reardon en zijn vrienden Andrew en Sam. Gabriela kent Daniel nog maar twee dagen, ze zijn min of meer door toeval samen in dit afschuwelijke avontuur beland. De politie zou graag een hartig woordje met Daniel wisselen maar ook hij weigert zich over te geven.

In De Oktoberlijst begint auteur Jeffery Deaver niet bij het begin van het verhaal maar bij het eind.  De onderhandelingen met Joseph lopen spaak en Gabriela kijkt de dood in de ogen. Alles lijkt voor niets te zijn geweest. Hoe heeft het zover kunnen komen en wat is er de afgelopen dagen precies gebeurd? De lezer tast aanvankelijk volledig in het duister maar in de hoofdstukken die volgen laat Jeffery Deaver zijn licht over het gebeuren schijnen. Stukje bij beetje ontvouwt zich een verontrustend en spannend verhaal.

De lay-out van het boek is volledig aan het verhaal aangepast. De paginanummers lopen van eind naar begin en achterin het boek bevindt zich het titelblad evenals de inhoudsopgave en het voorwoord. De vele zwarte illustraties – een soort zwart-wit foto’s – benadrukken de gespannen sfeer nog eens extra maar hadden van mij ook weggelaten mogen worden. Ze snoepen veel tekstruimte weg.

In eerste instantie lijkt het verhaal wat magertjes. Vooral in het begin is het heel onduidelijk wat er nu aan de hand is en mijn nieuwsgierigheid raakte in gevecht met een gevoel van frustratie. Ik had moeite om in het verhaal te komen. Lange tijd staat het verhaal vooral in het teken van de vlucht voor de politie en de gebeurtenissen die tot de vlucht hebben geleid. Het verhaal vordert te langzaam. De zorgen om Sarah worden soms eventjes verdreven door de seksuele spanning die tussen Daniel en Gabriela ontstaat.

In de laatste hoofdstukken van het boek neemt het verhaal een onverwachte wending. Eindelijk komt er vaart in het verhaal en is mijn interesse gewekt. Het plot dat aanvankelijk vrij oppervlakkig aandoet, blijkt heel geraffineerd in elkaar te zitten. De ongebruikelijk manier waarop het verhaal wordt gepresenteerd is bijzonder maar ik zou niet elk verhaal op deze manier willen lezen. Het lezen van De Oktoberlijst was een ongewone maar uiteindelijk toch ook een intrigerende ervaring.  

ISBN 9789000331765| paperback | 272 pagina's | Van Holkema & Warendorf | oktober 2013
Vertaald door Joost van der Meer en Bill Oostendorp

© Annemarie, 24 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven