Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Met huid en haar
Jeffery Deaver


Chloe Moore baalt van haar baan als verkoopster in een kledingzaak vol smakeloze kleding maar ook zij moet haar huur betalen. Eens zal ze doorbreken als actrice en dan kan ze haar huidige leven ver achter zich laten. Nu moet de winkelvoorraad echter aangevuld worden met kleding die in de donkere kelder onder de winkel is opgeslagen. Ze hoopt dat de spinnen die in de kelder vertoeven, haar met rust zullen laten.

De spinnen laten Chloe met rust maar de man die zojuist via een luik de kelder is binnengedrongen, doet dat niet. Hij overmeestert de jonge verkoopster en sleurt haar een tunnel achter de kelder in. Chloe verzet zich, Chloe vecht maar Chloe is niet opgewassen tegen het verdovende middel dat de indringer vliegensvlug in haar nek heeft gespoten. Voordat Chloe wegzakt in een diepe slaap ziet ze nog net hoe de man haar huid goedkeurend inspecteert.

Chloe Moore heeft de ontmoeting met de onbekende indringer niet overleefd. Forensisch onderzoeker Lincoln Rhyme wordt op de zaak gezet. Zijn partner Amelia Sachs onderzoekt het lichaam in de tunnel en ook de tunnel zelf. Lincoln zelf is gekluisterd aan zijn rolstoel. Hij heeft een dwarslaesie. Al snel is overduidelijk dat Chloe Moore op een bijzonder ongebruikelijke manier is vermoord. De dader heeft een tatoeage aangebracht. In plaats van inkt heeft hij gif gebruikt.

De lugubere tatoeëerder in kwestie heet Billy Haven. Het feit dat hij een moordenaar is, doet al vermoeden dat deze man zwaar gestoord is en dat blijkt inderdaad het geval. Billy Haven is een psychopaat van het griezeligste soort. Hij beschikt over een verzameling giftige planten waaraan hij het gif voor zijn dodelijke tatoeages onttrekt. Chloe Moore is het eerste slachtoffer maar zeker niet het laatste. Billy Haven is nog lang niet klaar met het zetten van giftige tatoeages. De tatoeages zijn bovendien niet willekeurig gekozen, samen vormen ze een boodschap.

Lincoln en Amelia zetten alles op alles om de gifmoordenaar te pakken te krijgen maar Billy laat zich niet zomaar vangen. Wat Lincoln en Amelia niet weten, is dat Billy een ongezonde interesse voor de twee onderzoekers koestert. Hij heeft nog wat “verrassingen” voor het tweetal in petto. Lincoln houdt zich eveneens bezig met een bijna afgeronde zaak. De meest interessante misdadiger waar hij ooit op is gestuit, de Klokkenmaker, is overleden. Hij haalt een van zijn medewerkers over om undercover de afscheidsdienst van de beruchte Klokkenmaker bij te wonen. Lincoln hoopt zo op het spoor van mogelijke handlangers te komen.

Amelia is niet alleen de zakelijke partner van Lincoln maar ook zijn geliefde. Na een bewogen tijd waarin ze voor de verkeerde man koos, geniet ze van de nabijheid van de intelligente Lincoln. Amelia maakt zich zorgen om haar protegé Pamela. Een paar jaar gelegen heeft ze het meisje uit een benarde situatie gered en sindsdien koestert Amelia moederlijke gevoelens voor Pam. Pamela heeft sinds een jaar een relatie met Seth en nu wil het tweetal samen een jaar gaan reizen. Daarna gaan ze samenwonen. Amelia vindt het allemaal veel te snel gaan maar als ze haar gevoelens aan Pam kenbaar maakt, ontsteekt het meisje in woede. Zal hun hechte band voorgoed beschadigd zijn?

Enige tijd geleden las ik van deze auteur het boek De Oktoberlijst. In De Oktoberlijst wordt het verhaal achterstevoren uit de doeken gedaan en ik was niet erg gecharmeerd van deze manier van vertellen. Dat Jeffery Deaver kan schrijven had ik echter wel door. In Met huid en haar wordt het verhaal chronologisch verteld en heb ik kennisgemaakt met het werkelijke schrijftalent van Jeffery Deaver. Het verhaal is zeer sterk geschreven en wordt steeds beter naarmate het vordert. Dit komt omdat de auteur de lezer regelmatig op het verkeerde been zet om vervolgens met een originele, nieuwe ontwikkeling op de proppen te komen. Hij rekent af met vooroordelen en creëert steeds nieuwe dimensies. Een deel van het verhaal had ik door maar er bleek nog veel meer aan de hand te zijn. Met huid en haar is een ijzersterke thriller. Verrassend tot de laatste bladzijde.

ISBN 9789022571552 | paperback | 400 pagina's| Van Holkema & Warendorf | juni 2014
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 12 juli 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven