Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De hondenmoordenDe hondenmoorden
Deel 1 van de Niels Oxen-reeks
Jens Henrik Jensen


Niels Oxen is een eenling. Eens was hij een ander mens maar de afgelopen jaren is hij er goed in geslaagd alles en iedereen uit de weg te gaan. Eten voor hemzelf en zijn hond Mr. White scharrelt hij uit vuilnisbakken bij elkaar. Wat een ander als afval ziet, is in werkelijkheid nog prima te eten. Houdbaarheidsdata worden ernstig overschat, aldus Niels. Niels houdt niet van mensen. Zijn prachtige, witte hond – een Samojeed - is zijn enige vriend. Een trouwe kameraad. Niels en Mr. White zijn onafscheidelijk.


Sinds enkele dagen woont Niels in een uitgestrekt bos. Wonen in een stad past niet langer bij hem. Niels geniet van de eenzaamheid. Gewapend met zijn pijl en boog, een aandenken uit een vorig leven, houdt hij zichzelf en Mr. White in leven. Toch voelt Niels zich niet vrij. De nachtmerries zijn er nog steeds. Het paniekgevoel dat zo regelmatig opduikt, heeft hem naar het bos vergezeld. Niels kan “De Zeven” niet ontlopen. Zeven mensen die regelmatig in zijn nachtmerries opduiken en hem met een allesoverheersend angstgevoel overspoelen. Het gaat niet goed met Niels maar toch probeert hij zichzelf staande te houden. Hulp vragen is uit den boze. Er is niemand om hem te helpen. Niemand die hij vertrouwt.


Het terrein waarop Niels bivakkeert en zijn maaltijden bij elkaar stroopt, hoort bij het Nørlund Slot. Niels heeft het kasteel nog nooit gezien. Wanneer hij op een avond besluit om samen met Mr. White een kijkje te gaan nemen, weet hij niet dat zijn nieuwsgierigheid rampzalige gevolgen zal hebben. Niels duikt op het verkeerde moment, op de verkeerde plek op. Er is iets gaande bij het kasteel. Er lopen bewakers rond en overal hangen videocamera’s. Wordt het kasteel altijd zo goed bewaakt? Niels besluit zich uit de voeten te maken, maar botst tijdens zijn terugkeer naar de openbare weg tegen iets vreemds op. Het is een hond. Een hond die in een boom hangt. Zijn dode lijf is nog warm. Niels deinst verschrikt terug en struikelt daarbij over een bewaker die bewusteloos op de grond ligt. Niels zet het op een lopen. Hij haast zich terug naar zijn kamp in het bos.


De invloedrijke Hans-Otto Corfitzen is de eigenaar van Nørlund Slot. De kasteelheer is zojuist dood in zijn stoel aangetroffen. Hij is een natuurlijke dood gestorven maar toch wordt zijn dood als een misdaad beschouwd. Iemand heeft hem in zijn stoel vastgebonden en onder grote druk gezet. Hij werd mishandeld. Uiteindelijk kon het zwakke gestel van de bejaarde Corfitzen de spanning niet langer aan.  Zijn hart begaf het. Vreemd genoeg zijn de lijfwachten en de bewakingscamera’s die Niels heeft gezien, spoorloos verdwenen.


Al snel wordt Niels als verdachte aangemerkt. Hij is bij het kasteel gezien en heeft sporen achtergelaten. Hij wordt in het bos omsingeld en meegenomen voor verhoor. Wanneer hem gevraagd wordt zichzelf te identificeren, ontstaat er commotie. De onverzorgd ogende zwerver Niels is niemand minder dan Niels Oxen, de hoogst gedecoreerde Deense soldaat ooit. Een ware oorlogsheld. De PET – de Deense inlichtingendienst – is er als de kippen bij.


De dood van Corfitzen wordt aan nog twee sterfgevallen gekoppeld. Drie mensen zijn dood, drie honden zijn opgehangen. Niels kende deze mensen uit zijn tijd bij de Korps Commandotroepen. Het zijn mensen tegen wie hij wrok koestert. Het ziet er niet goed voor Niels uit. PET-chef Axel Mossman doet hem een wonderbaarlijk voorstel. Hij is bereid Niels een grote som geld te betalen in ruil voor zijn expertise. Niels weigert maar dan gebeurt er iets vreselijks met Mr. White. Niels staat er alleen voor.


De hondenmoorden is briljant geschreven. De verhaalbeleving is zó intens dat ik moeite moest doen om niet in huilen uit te barsten toen  ik las wat er met Mr. White was gebeurd. Het verdriet van Niels sneed door mijn ziel. In dit eerste deel van de Oxen-reeks maakt de lezer kennis met een hevig getraumatiseerde Niels Oxen. Een man die vermoedelijk aan PTSS lijdt, iets wat ongewoon is bij soldaten die bij het Korps Commandotroepen hebben gediend. Deze elitesoldaten zijn immers geselecteerd op hun geestelijke onkreukbaarheid. Wat heeft Niels Oxen meegemaakt? Wie zijn De Zeven? Niels is een fascinerend personage. Een man die de samenleving de rug heeft toegekeerd. Een man die niets en niemand meer vertrouwt. Tijdens de samenwerking met de PET komt Niels erachter dat zijn wantrouwen meer dan terecht is. Er wordt een heel vuil spelletje gespeeld. Wie is oprecht en wie dwarsboomt het onderzoek? Is ook Niels ten dode opgeschreven?


De hondenmoorden doet hevig verlangen naar het volgende deel. Ik wil Niels Oxen beter leren kennen. Waarom verzwijgt hij tegenover zijn omgeving dat hij zijn zoontje nooit meer ziet? Zal de onbehandelde PTSS hem uiteindelijk opslokken of vindt hij op tijd hulp? Dat thrillerschrijver Jens Henrik Jensen met dit boek definitief doorbrak, is niet verwonderlijk. Dit boek kan ik alleen maar bejubelen. De hondenmoorden is steengoed.


ISBN  9789400505780 | paperback | 384 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | september 2015
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 21 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven