Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De schaduwmannenDe Schaduwmannen
Deel 2 van de Niels Oxen-reeks
Jens Henrik Jensen


Niels Oxen houdt zich schuil. Opnieuw. De oude man bij wie hij woont en werkt denkt dat hij Adrian Dragos uit Roemenië is. Samen met zijn nieuwe werkgever bestiert hij een viskwekerij. De zware fysieke arbeid doet hem goed. Zijn lichaam is fit en sterk. Zijn geest is echter nog altijd gebroken.


Niels is een oorlogsheld, de hoogst gedecoreerde Deense soldaat ooit. Hij heeft meerdere heldhaftige daden verricht en mensenlevens gered. Toch kon Niels niet iedereen redden en daar heeft hij het nog altijd moeilijk mee. Niels heeft veel meegemaakt. Veel gezien. Zijn geest martelt hem dan ook met terugkerende nachtmerries. Steeds opnieuw duiken “De zeven” in zijn dromen op. Ze roepen een allesoverheersende angst bij hem op. Niels lijdt aan hevige PTSS.


Nadat zijn huwelijk op de klippen liep, woonde Niels een tijdje met zijn hond in het bos dat bij een kasteel met de naam Nørlund Slot hoorde. Hij voelde zich er thuis. Zijn hond, Mr. White, was een trouwe kameraad. Toen de eigenaar van het kasteel, Hans-Otto Corfitzen, werd vermoord, werd Niels als verdachte aangemerkt. Hij sloop immers regelmatig in de buurt van het kasteel rond. Er werden meer mensen vermoord. Mensen voor wie Niels hatelijke gevoelens koesterde. Toen PET-chef Axel Mossman echter ontdekte wie de zwerver in het bos was, deed hij Niels een opzienbarend voorstel. Aanvankelijke weigerde Niels maar toen Mr. White iets vreselijks overkwam, had hij niets meer te verliezen.


Niels deed zijn werk goed maar zijn ontdekkingen zorgden ervoor dat hij zich nu opnieuw schuil moet houden. Hij heeft informatie over een geheime kring van invloedrijke Denen bemachtigd. Het geheime genootschap, dat “Danehof” heet, bestaat al eeuwen. In het opperste geheim oefenen zij invloed op het wel en wee van de Denen uit. De leden van Danehof deinzen nergens voor terug. Zij vinden het geen enkel probleem om onschuldigen voor hun daden op te laten draaien. Wat op het wensenlijstje van Danehof belandt, zal geschieden. Goedschiks of kwaadschiks.


Niels heeft belangrijke gegevens in handen. Danehof weet dat. Zij weten ook dat de gegevens openbaar gemaakt zullen worden als Niels iets overkomt. Toch weet Niels dat zijn veiligheid maar van korte duur zal zijn. Danehof zal een manier vinden om de gebeurtenissen naar haar hand te zetten. Zo is het altijd gegaan en zo zal het ook nu geschieden. Niels houdt zich schuil in een zwaarbeveiligde hut en wacht met angst en beven op wat komen gaat. Hoe lang duurt het nog voor zijn schuilplek ontdekt zal worden? Hoe lang duurt het nog voor hij zal moeten vechten voor zijn leven?


Ook Axel Mossman is naarstig naar Niels op zoek. Hij hoopt dat Niels hem verder kan helpen met het onderzoek naar Danehof. Hij heeft Margrethe Franck, met wie Niels nauw heeft samengewerkt, opgedragen naar hem te blijven zoeken. Het is echter niet eenvoudig iemand te vinden die niets of niemand vertrouwt. Niels wil niet gevonden worden en lijkt van de aardbodem verdwenen te zijn. Dan wordt opnieuw een moord gepleegd. Het slachtoffer is de museumdirecteur van het kasteel waar Danehof voorheen samenkwam en deed fanatiek onderzoek naar de geheime orde.  


De schaduwmannen is het tweede deel van de Niels Oxen-reeks. Het gaat verder waar het eerste deel eindigde en ik raad dan ook aan eerst het eerste deel – De hondenmoorden – te lezen. Dat is beslist geen straf want de boeken over Niels Oxen zijn enorm goed geschreven. In het naschrift vertelt auteur Jens Henrik Jensen dat Danehof echt heeft bestaan. Ook een aantal andere gebeurtenissen en personages in het verhaal zijn op feiten gebaseerd, de rest is aan de fantasie van de auteur ontsproten.


Hoe beter ik Niels Oxen leer kennen, hoe fascinerender ik dit personage vind. Zijn geestelijke kwetsbaarheid en wantrouwen zijn schrijnend, maar als zijn leven op het spel staat handelt hij verbazingwekkend alert. Wanneer zijn soldatenbrein wordt geactiveerd, verdwijnen zijn angsten naar de achtergrond. Margrethe Franck heeft hem in haar hart gesloten maar Niels weet niet of hij haar kan vertrouwen. En hoe zit het met Axel Mossman. Is hij een rechtschapen man of een wolf in schaapskleren?


Deze fantastische reeks schreeuwt erom verfilmd te worden. Het verhaal biedt torenhoge spanning, actie, boeiende personages en verrassende verhaalwendingen. Ik kijk vol verlangen uit naar het derde boek.


ISBN 9789400505797 | paperback | 445 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | mei 2016
Vertaald door Corry van Bree

© Annemarie, 5 juni 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven