Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altSnoeihard
verhalen
Jens Lapidus

Jens Lapidus verwierf internationale bekendheid met zijn Stockholm-trilogie waarin de hoofdrollen worden ingenomen door personages die het niet zo nauw nemen met de Zweedse wetgeving. Naar inspiratie voor zijn boeken hoeft Lapidus nooit lang te zoeken want naast auteur is Lapidus ook een geslaagd strafrechtadvocaat. Hij verdedigde een aantal beruchte delinquenten waardoor hij het misdaadwereldje goed leerde kennen. In Snoeihard neemt Lapidus zijn lezers wederom mee naar een geheimzinnige en veelal ook criminele wereld die in schril contrast staat met het welvarende en veilige leven in Zweden.

De misdaadwereld is omvangrijk en laat zich niet makkelijk in enkele woorden vangen. Natuurlijk denk je bij criminaliteit aan criminelen maar ook advocaten verdienen hun boterham met misdaad. Het verschil is natuurlijk dat een raadsman zijn geld legaal verwerft en een misdadiger niet kan beweren op eerlijke wijze aan zijn geld te zijn gekomen. Daarbij doet een advocaat zijn medemens geen kwaad. Maar wat als een advocaat succesvol iemand verdedigt die schuldig is? Daarover gaat het eerste verhaal.

Lapidus trapt af met een verhaal over een advocaat die ene Cenneth verdedigt. Cenneth is opgepakt op verdenking van het mishandelen van Wilgot, het zoontje van zijn vriendin. Cenneth ontkent en beweert dat de ex-vriend van zijn vriendin hem een loer probeert te draaien. Tijdens een verhoor tonen twee agenten Cenneth en de advocaat een gruwelijk filmpje dat op de telefoon van Cenneth is aangetroffen. De advocaat zal het filmpje nooit meer vergeten. Is Cenneth onschuldig of probeert de strafpleiter een monster vrij te pleiten?

Een aantal verhalen gaan over jongeren die moeite hebben om tot bloei te komen in de Zweedse maatschappij. Zo is er een knul die vertelt hoe hij na afloop van een feestje een verrassende ontdekking deed. Iemand had zomaar een zakje wit poeder in zijn jaszak achtergelaten. Maar aan wie vertelt hij zijn verhaal? In het criminele wereldje is het belangrijk wie je kent en wie je familie is, dat bewijst een verhaal over een groepje jongeren dat lastig gevallen wordt tijdens het basketballen.

Wie zich met criminele zaken bezighoudt, loopt de kans opgepakt te worden. Wat doe je als dat je overkomt? Hoe is het voor de familie als een zoon of een broer de bak indraait? En hoe pak je daarna het leven weer op? Boeiend is het verhaal over een man die tien jaar in de gevangenis heeft gezeten. Hij heeft geen huis, geen geld en geen werk en met zijn strafblad is het niet eenvoudig het leven weer op te pakken. Zijn hoop is gevestigd op een oude vriend. Eens heeft hij die vriend een enorme dienst bewezen. Zal hij nu voor zijn daad beloond worden?

De verhalen passen goed bij elkaar en lezers van de Stockholm-trilogie zullen een aantal personages herkennen. Niet alle verhalen gaan over straatcriminaliteit. Zo is er een verhaal over een rijk meisje dat in een vliegtuig lastig gevallen wordt. De aanrander zal zijn daad voorgoed moeten bezuren. Ook is er een verhaal over een juriste die minstens 18 uur per dag werkt. Ze zet alles op alles om een felbegeerde promotie in de wacht te slepen. Het verhaal neemt een onverwachte wending en dat geldt ook voor het verhaal over een lawineslachtoffer die een bijzondere vondst doet.

Snoeihard is onderhoudend, grappig, bijtend, aangrijpend en zet de lezer aan het denken. Jens Lapidus blijft schitteren.

ISBN 9789400503359 | paperback | 164 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | januari 2014
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 26 januari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven