Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Stockholm ZuidStockholm Zuid
co-auteur Peter Bergting
Jens Lapidus

Jivan al-Askouri gaat een avondje stappen met haar vriendinnen in haar woonplaats Stockholm. Het had een fantastische avond moeten worden maar het eindigt in een drama. Ze wordt verkracht door twee mannen. Totaal ontredderd belt ze haar broer Mahmud - een gangster - en vertelt hem wat haar is overkomen. Uiteraard is Mahmud woedend en hij zint op wraak. Hij zegt Jivan dat ze naar de politie moet gaan en dat hij het verder op zal lossen.

Jivan doet aangifte en rechercheur Martin Hӓgerstrom noteert haar verklaring. Jivan blijft echter erg op de vlakte en Martin heeft het idee dat ze liegt over een aantal dingen. Met die gedachte in zijn achterhoofd zoekt hij uit wie Jivan nu eigenlijk precies is. Al snel is de link met haar broer gelegd en wanneer hij het schriftelijke verslag van een telefoontap leest meent hij daaruit op te maken dat er een vergelding plaats gaat vinden. Hij wil ingrijpen maar zijn superieur denkt hier anders over. Martin laat zich niet zomaar tegenhouden en gaat op eigen houtje verder met zijn zaak. Hij is zich er nog niet van bewust dat hij hierdoor flink in de problemen gaat komen.

Een van de verkrachters is de halfbroer van een rivaliserende gangster en met dat gegeven loopt alles uit de hand. Nadat de twee verkrachters te pakken zijn genomen komt er een tegenreactie en al snel is een bendeoorlog een feit. Martin gaat zo op in de zaak dat hij zijn acties niet goed overdenkt. Het dieptepunt is bereikt wanneer Martin met zijn zoontje achter in de auto naar een levensgevaarlijke situatie scheurt. De moeder van zijn kind en hij zijn niet meer samen en uiteraard eist de bezorgde moeder na dit gebeuren de volledige voogdij. De bendeoorlog duurt onverminderd voort en onschuldige omstanders worden meegesleept in het bloedbad. Het moet een halt toegeroepen worden. Maar hoe?

Stockholm Zuid is een graphic novel. Klik HIER om een inkijkexemplaar te bekijken en zo een indruk te krijgen hoe het eruit ziet. Het verhaal wordt aangevuld met politierapporten en het boek sluit af met een volledig geschreven hoofdstuk. Het verhaal is duister, heftig en rauw en de illustraties zijn dat ook. De verhaalbeleving is hierdoor heel intens. De zwarte pagina’s en het donkere kleurgebruik versterken dit.

Het verhaal maakt duidelijk hoe belangrijke reputatie is voor bendes. Beide partijen zijn bang maar dat toegeven kan niet. Wie eenmaal betrokken is geraakt kan niet meer terug. Er moet een manier gevonden worden om het geweld te stoppen zonder dat iemand gezichtsverlies leidt. Bij de politie heerst in eerste instantie onverschilligheid alhoewel Martin Hӓgerstrom een andere mening is toegedaan. Een misdaad is in zijn ogen een misdaad, ongeacht in welke kringen het plaatsvindt. Dan worden uiteindelijk ook onschuldige burgers het slachtoffer van de diverse wraakacties en de ernst van de situatie wordt ook door Martins superieuren onder ogen gezien. De situatie is nu echter zo geëscaleerd dat ingrijpen vrijwel onmogelijk lijkt.

Jens Lapidus en Peter Bergting blinken uit in hun vakgebied en hun samenwerking is dan ook zeer geslaagd te noemen. Wie een verhaal eens op een heel andere manier wil lezen en beleven doet er goed aan Stockholm Zuid te lezen.

ISBN 9789400501034 | Paperback |  168 pagina’s| A.W. Bruna Uitgevers| mei 2012
Vertaald door Jasper Popma

© Annemarie, 7 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven