Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Viproom
Jens Lapidus

Acht jaar lang heeft Nadjan, Teddy voor vrienden, zijn leven overdacht. Hij weet nu wie zijn vrienden zijn en hij beseft nu dat hij van zijn familie houdt. Teddy is verliefd geworden en zijn grote liefde vervolgens kwijtgeraakt. Acht jaar is een lange tijd. Acht jaar achter de tralies is een nog veel langere tijd. Teddy is nu vrij, zijn gevangenisstraf zit erop. Het is tijd om schoon schip te maken maar eenvoudig is dat niet.

Het verleden hijgt in de vorm van een flinke geldschuld in Teddy’s nek. Zijn schuldeiser doet niet aan schuldsanering, laat staan aan kwijtschelding. Teddy is 300.000 kronen schuldig aan een crimineel die hem verantwoordelijk acht voor problemen die een ander heeft veroorzaakt. Teddy zal het geld zo snel mogelijk moeten ophoesten. Maar hoe? Hij is platzak, heeft geen huis, geen baan en zijn banksaldo stelt weinig voor. Terug naar zijn criminele leven wil hij niet. De vriendelijke dame van het arbeidsbureau vertrouwt Teddy toe dat hij over enkele maanden vast wel een baan heeft bemachtigd. Teddy heeft echter maar zeven dagen de tijd om het enorme bedrag bij elkaar te schrapen. Zijn herwonnen vrijheid voelt al snel verstikkend.

De oplossing voor Teddy’s problemen gaat met de naam Emelie Jansson door het leven. Emelie is een jonge, ambitieuze advocate die zich dagelijks op talrijke dossiers stort. Haar nieuwe taak kan echter niet keurig gearchiveerd worden. Emelies baas Magnus heeft een vreemde opdracht voor haar. Ze moet haar baas assisteren bij een delicate zaak. Philip, de zoon van goede vrienden van Magnus, is verdwenen. Philips ouders maken zich zorgen en vermoeden dat hun zoon ontvoerd is. Uit angst de ontvoerders boos te maken, durven ze niet naar de politie te gaan. Magnus heeft toegezegd de vermissing te onderzoeken en Emelie mag het veldwerk voor hem opknappen. Gelukkig hoeft Emelie het onwelriekende zaakje niet alleen op te knappen. Magnus heeft uiterst geschikte assistentie op het oog: Teddy. Emelie moet hem alleen nog even overhalen.

Teddy begrijpt wel waarom het advocatenkantoor gebruik van zijn diensten wil maken. Het heeft te maken met zijn verleden, met de reden dat hij acht jaar achter de tralies verdween. Teddy ziet het niet zitten. Het geld dat hem in het vooruitzicht gesteld wordt, zal een groot deel van zijn problemen oplossen maar toch weigert Teddy. Hij wil niets meer met zijn oude leventje te maken hebben. Emelie laat zich echter niet afschepen en uiteindelijk hapt Teddy toe. Teddy en Emelie, twee uitersten, storten zich samen op een vermissingszaak die een schokkende geschiedenis aan het licht zal brengen.

Terwijl Teddy en Emelie de zaak minutieus onderzoeken, heeft Philip medelijden met zichzelf. Hij is ontvoerd en behoorlijk toegetakeld. Nu moet hij proberen zo snel mogelijk al zijn geld naar een buitenlandse rekening over te hevelen. Zijn ontvoerders willen 16 miljoen Zweedse kronen maar het blijkt niet eenvoudig om zo’n groot bedrag over te boeken. De spanning neemt toe en de sfeer wordt steeds grimmiger. Aanvankelijk had ik medelijden met Philip maar in de loop van het verhaal besloop me het gevoel dat Philip misschien niet zo’n keurig rijkeluiszoontje is als hij pretendeert te zijn. Gaat het de ontvoerders werkelijk om het geld of is er ook een ander motief? Wat is er nu eigenlijk precies gaande?

Viproom
is een standalone thriller maar tegelijkertijd het eerste deel van een gloednieuwe reeks van auteur Jens Lapidus die met de Stockholm-trilogie doorbrak. Het is een hard, meeslepend en meedogenloos verhaal over familieliefde en loyaliteit. Teddy is dol op zijn vader Bojan en zijn zus Linda. Hij probeert verwoed zijn neefje Nikola op het rechte pad te houden. Ook gaat deze thriller over haat, wraak, geheimen en bedrog. Meerdere personages houden hun ware gezicht angstvallig voor de buitenwereld verborgen. Wie heeft meer macht: crimineel of rijk Zweden?

Laag voor laag pellen Teddy en Emelie de vele, intrigerende lagen van dit verhaal af om uiteindelijk bij de harde kern uit te komen. Vermoedens rijzen en worden ontkracht of juist bevestigd. Wie is Philip en wat is zijn verhaal? De reden voor Teddy’s gevangenisstraf wordt lange tijd voor de lezer verborgen gehouden maar uiteindelijk komt de aap uit de mouw. Er is nóg een verhaal. Dat van Cecilia. Een aantal jaar geleden deed ze een onverwachte ontdekking over haar man Mats. Op welk gruwelijk geheim is Cecilia gestuit en op welke wijze is het met de andere verhaallijnen verbonden? Wees gewaarschuwd: Viproom gaat steeds meer boeien totdat deze ijzersterke thriller je ongemerkt volledig in zijn greep heeft.

ISBN 9789400505162 | paperback | 448 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | november 2014
Vertaald door Steven Schneijderberg

© Annemarie, 23 december 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven