Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De stenen godenDe stenen goden
Jeroen Windmeijer


Aan de trilogie met afzonderlijk te lezen verhalen die zich afspelen in Latijns-Amerika is met De stenen goden een einde gekomen. ‘Offers’ speelde zich af in Bolivia, ‘De Genesissleutel’ in Peru en het derde deel ‘De stenen goden’ grotendeels op Paaseiland.
In 2022 is het 300 jaar geleden dat de Nederlander Jacob Roggeveen het eiland op eerste Paasdag, dat dat jaar op vijf april viel, ontdekte, daarom is dit jaar Paaseiland-jaar.


Op Paaseiland bevindt zich de antropologiestudent Anthoni Eskens. Hij doet onderzoek naar de stenen beelden, de moais. Er zijn nog veel vragen rondom dit fenomeen die tot op heden niet opgelost zijn. Een paar van de vele vragen:
Waarom zijn die beelden zo enorm groot? Hoe hebben de bewoners ze van de groeve waar ze gemaakt zijn naar de plaats waar ze staan kunnen brengen? Waarom staan ze vaak zo diep in de grond terwijl ze ook onder het aardoppervlak bewerkt zijn?
Hebben ze een betekenis die een link heeft met godsdienst?
De oorsprong van de bewoners van Paaseiland is eveens een onderwerp van discussie. En wat is er waar aan de verhalen over strijd tussen Kortoren en Langoren? Heeft de verdwijning van de bossen ook al te maken met de beelden? Zoveel vragen, die nog steeds niet afdoend beantwoord zijn.


Ook de zoon van het echtpaar waar Antoni logies heeft gevonden is bezeten door de geschiedenis van het Paaseiland. Dat heeft mede te maken met de verdwijning van zin vader, twee jaar eerder. Net als zijn vader onderzoekt Sergio de grotten onder het oppervlak van het eiland om die in kaart te brengen. Hij is ook op zoek naar overblijfselen van zijn vader. Zijn verloofde voelt zich verwaarloosd en doet avances richting Antoni.
Antoni komt uit Middelburg, waar het andere verhaal zich afspeelt. Twee verhalen, om en om in korte hoofdstukken verteld, die in elkaar haken.


Monique Fierloos, conservator van het Zeeuws Museum, is druk bezig met een tentoonstelling over Jacob Roggeveen, de man die driehonderd jaar geleden op zoek was naar het Zuidland en strandde op het kleine Paaseiland, waar hij overigens maar enkele dagen bleef.
Het leek haar een leuk idee om een Paaseilander een moai te laten maken op het plein van het museum. Als Monique het plaatsen van de enorme steen vergezeld laat gaan van een ceremoniële dans die niets te maken heeft met Paaseiland, maar dat afkomstig is van de Maori’s, wakkert ze ongewild het verzet aan. Want verzet is er. Er is een actiegroep, Dijkdoorbraak geheten, die het optreden racistisch en seksistisch noemt. Een deel van de goegemeente is principieel tegen het afbeelden van goden, er van uitgaande dat die beelden goden zijn.
Haar project stuitte toch al op verzet van de directeur van het museum:


‘Jacob Roggeveen…Daar heb ik ook eens over na zitten denken. Is hij nou wel zo’n goed boegbeeld voor onze stad? Die reis van hem is een volkomen fiasco geworden, een groot deel van zijn bemanning kwam om. Hij bleek een hersenschim te hebben nagejaagd…
Willen we deze man als uithangbord voor Middelburg hebben?’


De beeldhouwer blijkt bovendien een verborgen agenda te hebben. In Ouddorp staat namelijk een klein beeldje, een Moai dat thuishoort op een thuisaltaar. Op Paaseiland dus. Niet in Nederland.
Als er dan een ongeluk gebeurt, wordt de sfeer dreigend.

Zoals andere boeken van Windmeijer is ook dit veel meer historisch dan spannend. Natuurlijk gebeuren er wel dingen die enige spanning er in brengen maar het zijn vooral de cliffhangers aan het einde van ieder hoofdstuk die er voor zorgen dat je doorleest. En de interesse in de historische feiten natuurlijk. Eerder: de zoektocht naar wat er waar is en wat fictie is.
Er is een link met een Bijbels verschijnsel, dat ook nog actueel is in onze tijd:


‘Eilanden in Oceanië dreigen door de stijging van de zeespiegelstijging onder water te verdwijnen, en in Zeeland hebben we natuurlijk de grote watersnoodramp gehad. Al associërend kom je dan al snel bij de Zondvloed uit.’


Antropoloog Jeroen Windmeijer (1969) debuteerde in 2015 succesvol met Het Petrusmysterie, een thriller waarin Romeinse en Bijbelse geschiedenis verweven worden met de geschiedenis van zijn woonplaats Leiden. Daarna publiceerde hij: Het Pauluslabyrint, Het Pilgrim Fathers Complot, De Offers, Het Isisgeheim (met Jacob Slavenburg), De Genesissleutel en Het Evacomplex (met Jacob Slavenburg). Zijn werk is naar verschillende talen vertaald.


ISBN 9789402709537| Paperback | 448 Pagina's | Uitgeverij Harper Collins |maart 2022

© Marjo, 23 april 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven