Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Bed & Breakfast
Jet van Vuuren

Myrthe Nieuwlandt is gewend aan de eenzaamheid die haar omringt maar toch knaagt het alleen zijn regelmatig aan haar. Het gevoel dat ze alleen op de wereld is, verstopt in haar Achterhoekse wijngaard, kan soms verscheurend zijn. Op andere dagen voelt Myrthe zich echter opperbest. Ze is een eenling en vindt het meestal wel prima zo. Haar geliefde wijngaard, een erfenis van haar vader, slokt al haar tijd en gedachtes op. Myrthe werkt hard en haar smakelijke wijnen vallen regelmatig in de prijzen.

Nog niet zo lang geleden woonde Myrthe in de stad en was ze werkzaam als docent geschiedenis. De dood van haar vader heeft haar doen besluiten het roer om te gooien. Myrthe keerde terug naar het huis waar ze opgroeide. Een aantal jaren voor zijn dood heeft haar vader zijn boerderij omgetoverd tot een wijngaard en nu zet Myrthe zijn werk vol gedrevenheid voort. De weinige vriendinnen die ze had, bleven achter in de stad. De rest van Nederland lijkt heel ver weg, evenals haar moeder.

De dag dat het oog van Myrthe op een rouwadvertentie valt, luidt een grote verandering in. In de advertentie staat de dood van haar moeder vermeld. Haar moeder die jaren geleden haar gezin de rug toekeerde om een nieuw leven op te bouwen. Haar moeder die haar en haar vader genadeloos in de steek liet. Haar moeder die met een andere man gelukkiger was en ook haar dochter niet meer nodig had. Myrthe heeft geen uitnodiging voor de uitvaartdienst ontvangen maar ze besluit toch te gaan. De vrouw van wie afscheid genomen wordt, is immers haar moeder. Even voelt Myrthe een opstandige vastberadenheid.

De komst van Myrthe blijft niet onopgemerkt. Naast de verdrietige weduwnaar staat een sprankelende, jonge vrouw. Het is Eva, de halfzus van Myrthe. De zus die ze nog nooit heeft ontmoet. Eva’s vader stelt de aanwezigheid van Myrthe niet op prijs maar Eva is opgetogen. Niet veel later staat Eva onverwachts, en bepakt en bezakt, bij Myrthe op de stoep. Eva blijft logeren en laat zich vervolgens niet zomaar wegbonjouren. Eva zet het rustige, gezapige leven van Myrthe volledig op zijn kop. Myrthe probeert zich tegen de aanwezigheid van Eva te verzetten en wordt heen en weer geslingerd tussen gevoelens van verbondenheid en afschuw. Ze geniet van de gezelligheid in huis en de heerlijke maaltijden die Eva kookt. Het feit dat Eva haar leven domineert, bezorgt haar echter koude rillingen.

Er is geen weg meer terug. Eva heeft besloten samen met haar zus een Bed & Breakfast te beginnen en voor Myrthe goed en wel beseft wat er aan de hand is, heeft Eva al een aanbetaling voor een grondige verbouwing gedaan. Eva plundert de bankrekening van haar zus om er vervolgens een flinke som geld op te storten. Geld uit een recente echtscheiding. Veel geld. Geld dat mogelijkheden voor de wijngaard biedt. Myrthe verzet zich toch met man en macht tegen Eva’s plannen maar delft uiteindelijk het onderspit. Eva’s wil blijkt wet. Myrthe zit gevangen in een leven waar ze niet voor gekozen heeft. Bovendien zit ze opgescheept met een halfzus die er stiekeme plannen op na houdt. Wat zijn Eva’s werkelijke bedoelingen? Is ze wel zo lief en onschuldig als ze zich voordoet?

Dit boek van Jet van Vuuren las ik op precies het juiste moment. Buiten waaide het hard, de regen sloeg tegen de ramen maar binnen was het warm en ik had mezelf op een lekker kopje thee getrakteerd. Bed & Breakfast is een heel geschikt boek voor een ontspannen middag op de bank. Het verhaal is spannend en ontspannend tegelijk omdat de wijngaard een mooie tegenhanger voor de spanning biedt. Er werd slechts mondjesmaat wat algemene informatie over de Achterhoek verstrekt waarbij ik me zelfs afvroeg of de auteur dit mooie gebied wel eens bezocht heeft. Erg is dat niet want het verhaal is krachtig genoeg en heeft weinig opsmuk nodig. De Achterhoek kent een behoorlijk aantal wijngaarden dus wat dat betreft is de locatie voor het boek goed gekozen. De schrijfster heeft zich daarnaast duidelijk in de wijnbouw verdiept.

Bed & Breakfast is een echte “vrouwenthriller”. Het is een spannend, meeslepend verhaal over twee sterke vrouwen die hun krachten meten en met persoonlijke problemen afrekenen. Het boek leest als een trein en maakt nieuwsgierig naar de afloop die goed gekozen, goed onderbouwd en verrassend blijkt. Een heerlijk boek om even alles om je heen mee te vergeten. Ontspanning pur sang.

ISBN 9789045205687 | paperback | 299 pagina's| Karakter Uitgevers| januari 2015

© Annemarie, 16 januari 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven