Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DoodsangstDoodsangst
Jilliane HoffmannPff, wat een verhaal...
Of het literair is, deze thriller, zoals op de flap staat, daar blijf ik buiten, maar ongelooflijk hemeltergend spannend is het wel. Die flap heeft nog een extra hoes, een doorschijnende, met rode vlekken erop. Heel apart!
Waar gaat het over: het speelt in Florida, waar net als overal ter wereld moderne gevaren de jeugd bedreigen. Met name jonge meisjes die heel naïef en zonder erbij na te denken hun gegevens op allerlei chatrooms en fora plaatsen. Meisjes die geen idee hebben van de mannen die met kwade plannen hun onschuld bedreigen.


Lainey Emerson is zo'n meisje. Dertien is ze, maar wordt graag voor vol aangezien. Thuis krijgt ze niet zoveel aandacht, van haar moeder en diens nieuwe vriend. Ze heeft met een vriendin foto's gemaakt waarop ze er ouder uitziet, en zo de aandacht getrokken van een man, die zelfs haar computer op afstand kan besturen. En haar webcam. Arme Lainey: ze laat zich heel makkelijk overhalen om die leuke jongen die zich ElCapitan noemt, te ontmoeten, en gaat zo haar noodlot tegemoet.
Als haar moeder haar na een paar dagen (!) als vermist meldt bij de politie, is het Robert Dees, die de zaak toegewezen krijgt. Hij werkt bij Crimes against Children, extra wrang, want het blijkt dat ook Dees' dochter verdwenen is. Een jaar eerder is het meisje Katy weggelopen met een klein crimineeltje, Ray. Haar ouders hebben nooit meer iets van haar vernomen. Sinds haar verdwijning bijt Bobby zich vast in de verdwijningen van al die meisjes - het zijn er meer dan de negentien die actueel zijn, meer dan degenen die vermeld staan als vermist. Er zijn behalve weglopers ook meisjes die ontvoerd worden, honderden. 
Als een journalist, Mark Felding, zich verdiept in deze kwestie en op de televisie laat zien wat de resultaten zijn, komt Bobby nog meer onder druk te staan. Hij dreigt zelfs zijn baan te verliezen.  Het onderzoek brengt Bobby in emotionele problemen, mede door Felding, maar ook thuis met zijn vrouw loopt het niet lekker.
Terwijl we het onderzoek volgen, komt ook de onbekende moordenaar aan het woord, en af en toe de slachtoffers.


Wat enigszins stoort is de naam van de partner van Bobby. De man heet 'Zo' en dat maakt dat je zinnen waar die naam genoemd wordt anders leest dan bedoeld. In het Engels heb je daar natuurlijk geen last van, maar misschien was het beter geweest die naam in de vertaling te veranderen. Maar dat is dan ook de enige opmerking, verder is het een boek dat je niet weglegt, tenzij omdat de spanning zo hoog oploopt dat je er even niet tegen
kan! Een paar keer word je op het verkeerde been gezet en de ontknoping zie je werkelijk niet aankomen.
Angstaanjagend is dit actuele verhaal, dat de daden van een Dutroux en een Hannibal laat verbleken!


ISBN 978 90 261 2758 8 Paperback 358 pagina's | Uitgeverij De Fontein | augustus 2010
'pretty little things' vertaald door Ewoud van Hecke

© Marjo, 30 augustus 2010

Lees de reacties en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven