Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Bloed op sneeuwBloed op sneeuw
Jo Nesbø


Als criminaliteit in je genen zit, je niet onopvallend een vluchtauto kunt besturen, je tijdens een bankoverval geen mensen wilt traumatiseren, je van jouw moeder uit de buurt van drugs moet blijven en je in de rol van pooier steeds verliefd op prostituees wordt, zit er nog maar één ding op: je wordt huurmoordenaar. Olav denkt tenminste dat hij niet in de wieg is gelegd voor een andere, menslievender carrière. Hij kan niet rekenen en is woordblind. En ach, hij moet toch wat.


Olav werkt al zo’n vier jaar voor drugsbaas Daniel Hoffmann. Hij heeft al meerdere medewerkers van Hoffmanns geduchte concurrent de Visser “geëxpedieerd”, zoals hij het zelf noemt. Het is beter het beestje niet bij de naam te noemen. Na het opnieuw succesvol expediëren van een medewerker van de Visser, heeft Hoffmann een nieuwe opdracht voor hem. Olavs baas wil van zijn vrouw af. Ze gaat vreemd. Olav moet het op een uit de hand gelopen inbraak laten lijken zodat Hoffmann niet de schuld in de schoenen geschoven  zal krijgen.


Olav besluit zijn nieuwe doelwit eerst te observeren. Hij neemt zijn intrek in een appartement dat recht op het huis van Hoffmann en zijn vrouw Corina uitkijkt. Corina waant zich onbespied maar Olav drinkt haar sierlijke verschijning gretig in. Hij is op slag verliefd op de prachtige vrouw die zich lichtvoetig door haar woonkamer beweegt. Ze is beeldschoon en Olav begrijpt niet goed waarom hij zo’n prachtige vrouw moet doden. Corina is een droomvrouw.


Helaas gaat Corina inderdaad vreemd. Een jonge man betreedt het huis en gedraagt zich alsof het pand aan hem toebehoort. Ook Corina ziet hij kennelijk als zijn eigendom en hij gaat bijzonder ruw met haar om. Hij mishandelt de hulpeloze Corina en vergrijpt zich aan haar. Hij keert bijna dagelijks terug en steeds ziet de verliefde Olav hoe de vrouw van zijn dromen in een weerloos lustobject verandert. Hij vind het vreselijk haar zo te moeten zien maar wegkijken lukt niet. Corina gaat niet zomaar vreemd, ze wordt ertoe gedwongen. In het hoofd van de onnozele moordenaar rijpt een plan.


Olav kan het niet over zijn  hart verkrijgen de lieftallige Corina te vermoorden. In plaats van Corina ruimt hij haar minnaar uit de weg. Probleem opgelost. Trots meldt hij zijn baas dat de opdracht – hetzij met een kleine wijziging – is uitgevoerd. Hoffmann is woedend. De minnaar van Corina was niemand minder dan Hoffmanns bloedeigen zoon Benjamin. Olav is niet langer een huurmoordenaar maar het eerstvolgende doelwit. Ook Corina is haar leven niet zeker en ze slaat zonder aarzelen met Olav  op de vlucht. Dat ze de vriendelijke huurmoordenaar nog nooit eerder heeft gezien, vormt voor haar geen enkel bezwaar.

 

Arme Olav. Trillend van verliefdheid houdt hij zich met Corina schuil. Hij zal Hoffmann moeten expediëren. Er zit niks anders op. Olav is geen held in het bedenken van gewiekste plannen maar toch komt hij met een noodplan op de proppen. Zal hij slim en gehard genoeg zijn om de strijd met Hoffmann daadwerkelijk aan te gaan? Zal Olav nog lang en gelukkig met Corina leven? Het leven van een gevoelige huurmoordenaar gaat niet altijd over rozen.


In dit fonkelnieuwe boek van Jo Nesbø ontbreekt het bekende personage Harry Hole. Dit boek is anders. Olav is anders. In tegenstelling tot Harry Hole is Olav geen geharde politieman. Hij is een sullige huurmoordenaar, een man die een eigen draai geeft aan de verhalen die hij in boeken leest. Een huurmoordenaar die een gevoel van medelijden opwekt. Olav is slimmer dan hij denkt. Eens zou hij zelfs gaan studeren maar een traumatische gebeurtenis gooide roet in het eten. Dom of slim: in het criminele wereldje houden slechts weinigen zich staande.


Het verhaal is scherp, gevat en zeer meeslepend geschreven. De gewelddadige gebeurtenissen in dit boek zijn doorspekt met een heerlijke, zwartgallige humor. Zijn huurmoordenaars verderfelijk? Of je nu wilt of niet: je zult sympathie voor Olav voelen! Bloed in sneeuw is opnieuw een meesterwerk van de beste thrillerschrijver die Noorwegen kent. Een duistere, bloederige thriller met een knipoog.


ISBN 9789023493884 | paperback | 185 pagina's| Cargo | september 2015
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 4 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven