Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De dorstDe dorst
Jo Nesbø


Na een mislukte date trekt Elise Hermansen zich nietsvermoedend in haar knusse appartement terug. Hoewel de datingapp Tinder haar deze avond weinig gelukt heeft gebracht, kan ze het toch niet laten de app opnieuw te openen. Elke keer dat haar mobieltje met een luide ping aangeeft dat er een match is, voelt ze haar zelfvertrouwen stijgen. Ze wordt gezien. Ze wordt begeerd. Ook nu hoort ze de overbekende ping al snel door haar appartement galmen. Elise verstijft. Het geluid kwam niet uit haar eigen telefoon.


Hoewel Elise het beste op de vlucht kan slaan, probeert ze zichzelf gerust te stellen. Het geluid klonk weliswaar hard maar de muren van haar appartementje zijn flinterdun. Heus, de ping kwam uit een ander appartement en niet uit haar slaapkamer. Elise besluit korte metten met de opborrelde paniek te maken en opent kordaat de deur van haar slaapkamer. Op haar bed ligt een man. Een schim uit het verleden. Elise probeert nog te vluchten maar het is al te laat. Vlak voor hij haar hard in haar hals bijt, ziet ze metaal in zijn mond blikkeren. En dan stroomt het leven in rode gulpen uit haar weg.


Hoofd recherche Katrine Bratt leidt het onderzoek naar de moord op Elise. De grote bijtwonden in haar nek zijn moeilijk te verklaren. Ze lijken niet menselijk. Wanneer er tijdens verder onderzoek sporen van roest in de bijtwonden worden aangetroffen, rijst het vermoeden dat het om een ijzeren gebit gaat. Er is nog iets opvallends aan de moordzaak. Er ontbreekt ongeveer een halve liter bloed. Wie de dader is en wat deze met het bloed heeft gedaan, is onbekend. Ook is er geen DNA aangetroffen. Wie het monster door wie Elise is gedood ook is, hij of zij is uiterst zorgvuldig te werk gegaan.


De bloederige moordzaak is voormalig hoofdinspecteur Harry Hole uiteraard niet ontgaan. Toch probeert hij er zo min mogelijk aan te denken. Harry heeft nu een nieuw leven. Een leven samen met zijn grote liefde Rakel en zijn stiefzoon Oleg. Een leven zonder alcohol. Het geluk jaagt Harry angst aan. Mooier dan dit kan het simpelweg niet worden en Harry is elke dag bang dat er een eind aan de beste periode van zijn leven zal komen. In een moordenaar met vampiertrekjes heeft hij beslist geen interesse. Maar toch, Harry denkt sinds de moord steeds aan een moordenaar die ontkwam. Hij doet zijn uiterste best het vermoeden dat zijn oude vijand achter de recente moord zit te onderdrukken. Harry zit niet meer bij de politie. Hij heeft een nieuw leven opgebouwd. Een veilig leven.


Helaas heeft Harry geen keus. Hoofdcommissaris Mikael Bellman dreigt een misstap uit het verleden van Oleg te onthullen als Harry weigert aan het onderzoek mee te werken. Dan is het met Olegs opleiding aan de politieacademie gedaan. Harry worstelt met zijn gevoelens. Hoewel hij zichzelf voorhoudt dat hij zich alleen voor Oleg bij zijn voormalige collega’s voegt, weet hij dat het niet de volledige waarheid is. Harry heeft steeds meer het vermoeden dat de dader inderdaad een oude bekende is. Een man die hem regelmatig in zijn nachtmerries achtervolgt. Wanhopig probeert hij zich aan zijn hervonden geluk vast te klampen maar het is al te laat. De moordenaar slaat opnieuw toe en tot overmaat van ramp wordt Rakel ziek. Ernstig ziek.


Van de boeken van de Noorse schrijver Jo Nesbø zijn wereldwijd meer dan 33 miljoen exemplaren verkocht en ik begrijp precies waarom dat is. Zijn werk is briljant en verslavend. Keer op keer bedwelmt het me. Harry Hole is meer dan een boekpersonage. Hij is een begrip.


De dorst begint meteen spannend. De moord die gepleegd wordt is gruwelijk en ongewoon. Het is duidelijk dat er een monster door Oslo waart. Verhalen over seriemoordenaars zijn niet ongewoon in thrillerland maar de diepgang in Jo Nesbø’s boeken is uniek. Werkelijk alle personages komen tot leven. Zowel hun mooie als minder mooie kanten worden belicht, in schemerlicht of juist in de felle gloed van een schijnwerper. Niemand geeft zich volledig bloot, simpelweg omdat elk mens op aarde weleens iets voor een ander verborgen houdt. Welke geheimen of heimelijke genoegens zijn privé en welke leiden naar de moordenaar? Ongemerkt laat Jo Nesbø de spanning tot bijna ondraaglijke hoogte oplopen. Pas toen ik na het dichtslaan van het boek naar zuurstof snakte, merkte ik dat ik het einde met ingehouden adem had gelezen. Het is Jo Nesbø weer gelukt me volledig te overrompelen.


ISBN 9789023464792 | paperback | 539 pagina's | Cargo | juni 2017
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 15 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven