Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDe kakkerlak
Jo Nesbø

Politieman Harry Hole wordt naar Bangkok gestuurd om daar, samen met de lokale politie, de dood van de Noorse ambassadeur te onderzoeken. De dode is door een prostituee in een motel aangetroffen met een mes in zijn rug. Harry Hole wordt dringend verzocht het onderzoek zo onopvallend mogelijk uit te voeren. De moordzaak moet zo min mogelijk aandacht van de media trekken.

Het is opvallend dat Harry uitgekozen is voor deze opdracht. Hij heeft veel aan zijn hoofd en zijn drankprobleem is niemand onbekend. Ook in Bangkok lokt de drank. De vermoorde ambassadeur laat een vrouw en dochter na. De vrouw lijkt Harry’s drankgebruik te overtreffen, ze verkeert bijna continue in een benevelde toestand. Dochter Runa is voor haar leeftijd behoorlijk verbitterd en zoekt steeds de aandacht van Harry op. Harry heeft geen zin om het meisje onder zijn hoede te nemen maar wordt toch regelmatig met haar in de maag gesplitst. En dan is nog goede huisvriend Jens Brekke. Is hij slechts een vriend of meer dan dat?

De Thaise werkwijze is even wennen voor Harry. Hij werkt samen met de Thais-Amerikaanse Liz Crumley en haar team. In Thailand gaat het er heel anders aan toe dan in Noorwegen. Zo staat het land bekend om de (onvrijwillige) seksindustrie waar ook jonge kinderen het slachtoffer van worden. Ook het onderzoek van Harry vertoont raakvlakken met deze groezelige business. Hij krijgt foto’s onder ogen die voorgoed op zijn netvlies staan gebrand. Hij is vervuld van afschuw en heeft moeite zijn emoties onder bedwang te houden.

Harry stuit op een aantal vreemde zaken. Zaken die de Noorse overheid zullen schaden wanneer ze in de publiciteit gebracht zullen worden. Er blijkt hem informatie onthouden te zijn. Dingen zijn in de doofpot gestopt. Waarom is hij eigenlijk naar Thailand gestuurd? Hebben zijn opdrachtgevers gedacht dat hij te dronken zou zijn om de waarheid boven tafel te krijgen. Is hij puur en alleen gestuurd om de schijn van een onderzoek op te houden? Harry Hole is ondanks zijn reputatie een agent in hart en nieren. Hij zal niet rusten voordat de moordenaar ontmaskerd is, of zijn bazen daar nu blij mee zijn of niet.

De boeken met Harry Hole in de hoofdrol zijn met groot enthousiasme in Nederland ontvangen. Vertalingen van de eerste twee delen in de reeks ontbraken echter nog. Vorig jaar verscheen alsnog De vleermuisman (uit 1997) en nu is dan ook De kakkerlak (uit 1998) in het Nederlands te lezen. Het gemoed van Harry Hole is in De kakkerlak al lichtjes aangevreten door de gruwelen waar hij door zijn werk mee geconfronteerd wordt. Ook privé gaat het hem niet altijd voor de wind. Een drankprobleem steekt de kop op en het kost Harry steeds meer moeite zijn agressie te beteugelen.

Auteur Jo Nesbø is een man die zichzelf met elk nieuw boek weet te overtreffen. Toch weet hij ook in dit tweede boek al een nagelbijtende spanning te creëren. Hoewel deze zorgvuldig is opgebouwd, lijkt de spanning tegenstrijdig genoeg uit het niets te komen. Harry Hole bevindt zich regelmatig in levensbedreigende situaties. Nesbø ontziet zijn personage niet en gaat moeilijke onderwerpen niet uit de weg. Het verloop van het verhaal laat zich niet raden en de auteur weet mij meerdere malen overtuigend te verrassen met nieuwe verhaalontwikkelingen. Door de meeslepende beschrijvingen en vliegensvlugge verhaalwendingen ga ik volledig op in het verhaal.

Er zijn nu negen boeken in Harry Hole-serie verschenen. Het laatste deel (De schim uit 2011) kan wel eens het slot van de reeks zijn. Toch hoop ik van harte dat Harry Hole opnieuw op zal duiken want ik wil beslist nog geen vaarwel zeggen.

ISBN 9789023475484| Paperback | 376 pagina’s| Uitgeverij Cargo | oktober 2012
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 21 oktober 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven