Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De schimDe schim
Jo Nesbø

Harry Hole is terug. En hoe! Nadat hij drie jaar in Hongkong heeft gewoond keert Harry noodgedwongen terug naar Oslo. Oleg, de zoon van zijn ex-vriendin Rakel is opgepakt op verdenking van moord. De aan drugs verslaafde jongen zou een andere junkie om het leven hebben gebracht. Oleg heeft alle schijn tegen maar Harry wil de zaak toch tot op de bodem uitzoeken. Nog steeds houdt hij veel van Rakel en Oleg is als een zoon voor hem.

In Hongkong is Harry uit een diep dal opgekrabbeld. Hij heeft zijn drankverslaving bedwongen en zijn leven weer op de rails gekregen. Na de gruwelijke afloop van zijn laatste politiezaak, waarvan Harry zichtbare en onzichtbare littekens met zich meedraagt, heeft hij niet meer als politieman gewerkt. Harry kan niet meer van de politiemiddelen gebruik maken en zal zijn onderzoek op creatieve wijze uit moeten voeren. Gelukkig is dat de vindingrijke Harry wel toevertrouwd.

Nadat Oleg vriendschap sloot met de interessante en razend knappe Gusto Hanssen ging het al snel bergafwaarts met hem. Binnen de kortste keren was Oleg zwaar verslaafd aan de nieuwe drug violine. Gusto ontwikkelde zich tot drugsdealer en maakte Oleg tot zijn side-kick. Ze begaven zich in ronduit gevaarlijke kringen en de hebzucht van Gusto leidde er uiteindelijk toe dat hij werd omgebracht. Nadat Harry op slinkse wijze een bezoek aan Oleg heeft weten te regelen vertrouwt deze hem toe wat er werkelijk is gebeurd. Oleg is onschuldig, hij is niet de moordenaar van Gusto. Oleg heeft de moordenaar gezien maar deze droeg een bivakmuts en sprak niet tegen hem waardoor de jongen de dader niet kan identificeren. Na het horen van deze verklaring zet Harry alles op alles om de werkelijke dader te achterhalen. Zijn speurtocht zal hem in groter gevaar dan ooit brengen. De drugswereld in Oslo is veel omvangrijker en gevaarlijker dan Harry ooit had durven vermoeden. De corruptie is bovendien doorgedrongen tot de hoogste gelederen. Wie is te vertrouwen en, nog belangrijker, wie niet? Het gevaar ligt continue op de loer. De ruwe omstandigheden maken het voor Harry heel moeilijk om niet opnieuw naar de drank te grijpen. Weet Harry de waarheid te achterhalen?

Met “De schim” heeft Nesbø opnieuw overtuigend zijn positie in de top van thrillerauteurs opgeëist. In sneltreinvaart raast de lezer door immens spannende scènes. Met kippenvel en een versnelde hartslag gaf ik me over aan dit boek.  Nesbø weet op briljante wijze de spanning op te bouwen. Keer op keer neemt het verhaal een andere wending om uiteindelijk te exploderen in een verpletterende ontknoping. Nesbø begrijpt uitstekend wat de doorgewinterde thrillerlezer voorgeschoteld wil krijgen. Zijn bloedstollend spannende boeken, waarbij de angst de lezer regelmatig bij de keel grijpt, zijn zonder uitzondering van weergaloze kwaliteit. Ook “De schim” is een thriller van de bovenste plank. Bedankt Jo! Ik heb genoten.


ISBN 9789023471417| Paperback |  544 pagina’s| Uitgeverij Cargo | november 2011
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 9 januari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven