Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=De zoon
Jo Nesbø

De dertigjarige Sonny Lofthus blinkt uit in het stilzwijgend aanhoren van zijn medegevangenen. Sonny kan luisteren. Hij hoort bekentenissen aan en vergeeft de sprekers hun zondes. De gelaatsuitdrukking van Sonny is immer sereen. Zijn zachtmoedige karakter wordt haarscherp op zijn gezicht weergegeven. Sonny leidt al twaalf jaar een rustig leven in de gevangenis. Hij doodt de tijd met het gebruik van heroïne, luisteren en vergeven. Zwijgen is een onderschatte deugd maar degenen die een bezoek aan Sonny’s gevangeniscel brengen schatten het naar waarde.

Eens was Sonny een gelukkig kind dat opgroeide tot een tevreden tiener. Zijn vader Ab, een onverschrokken politieman, was zijn grote held. Sonny wilde niets liever dan in de voetsporen van zijn grote voorbeeld treden. Sonny aanbad zijn vader die op zijn beurt zijn zoon op handen droeg. Op een onverwacht moment viel Sonny’s toekomst in duigen. Zijn voorspoedige leven eindigde abrupt op het moment dat zijn vader zelfmoord pleegde. De rechtschapen politieman was in werkelijkheid corrupt. Hij was een mol die op het punt stond ontmaskerd te worden.

Door zelfmoord te plegen ging Ab de gevolgen van zijn verraad uit de weg en nu doet Sonny boete. Sonny neemt al twaalf jaar de straf die zijn vader verdient op zich. Sonny zit een gevangenisstraf voor moord uit maar Sonny is geen moordenaar. Sonny heeft nog nooit iemand een haar gekrenkt. Sonny heeft vrijwillig moorden bekend die hij niet heeft gepleegd. Binnenkort zal hij opnieuw een moord opbiechten. Een moord die hij gepleegd zou hebben toen hij tijdens zijn verlof korte tijd aan de aandacht van zijn bewaker ontsnapte. Sonny vindt het allemaal best. Hij wil rust en zijn bestaan in de gevangenis voldoet aan zijn simpele levenseis.

Een nieuwe biecht gooit het rustige, uitzichtloze leven dat Sonny zo is gaan waarderen overhoop. Een gevangene die weet dat zijn einde nadert biecht aan Sonny op dat Sonny’s vader helemaal niet corrupt was. Ab Lofthus moest van het toneel verdwijnen omdat hij op het punt stond de ware mol te ontmaskeren. Na deze bekentenis neemt Sonny’s vader zijn plek op het voetstuk weer in. Sonny’s gezicht is sereen als altijd maar van binnen is hij van een engel in een wraakengel getransformeerd. Niet veel later ontsnapt Sonny. De dertigjarige met het vriendelijke, haast kinderlijke gezicht zint op wraak.

Sonny’s tegenspeler in het boek is inspecteur Simon Kefas. De wraakacties van Sonny zouden de doorgewinterde inspecteur met een gevoel van afgrijzen moeten vervullen maar Simon voelt meer fascinatie dan afschuw. Ab Lofthus was jarenlang zijn partner en beste vriend. Simon zet zijn huidige partner buitenspel terwijl hij de zaak op geheel eigen wijze onder zijn hoede neemt. Simon duikt een corrupte wereld in. Hij wil op deze manier de zoon van zijn beste vriend helpen om de ware misdadigers te ontmaskeren. Simon beseft te laat dat hij een zwakke schakel is. Zijn vrouw staat op het punt haar gezichtsvermogen te verliezen. Alleen een peperdure operatie in Amerika kan voorkomen dat ze blind wordt. Er is geld nodig. Simon heeft geen cent terwijl de criminele wereld bulkt van het geld. Simon mag best een graantje meepikken…

In De zoon is geen enkele rol weggelegd voor politieman Harry Hole, die de hoofdrol in de vorige thrillers van Nesbø voor zijn rekening nam. Inspecteur Simon Kefas is geen tweede Harry Hole. Het ietwat slappe karakter van Kefas evenaart de fascinerende persoonlijkheid van Harry Hole bij lange na niet. Sonny doet dat echter wél! Sonny is één van de meest boeiende thrillerpersonages van het afgelopen jaar. Sonny huilt op de momenten dat hij zijn vader wreekt maar dat weerhoudt hem er niet van zich van zijn “taak” te kwijten. Sonny blijft een engelachtige verschijning voor de onschuldige medemens en hij heeft voor het eerst lief. Een onmogelijke, haast verboden liefde. Sonny is een moordenaar waar je als lezer, verwarrend genoeg, van gaat houden.

Ik heb deze weergaloze psychologische thriller met huid en haar verslonden. Of beter gezegd: het verhaal heeft mij verslonden. Het overweldigde me en hield me gegijzeld tot ik het uit had. Jo Nesbø weet zichzelf keer op keer te overtreffen. De zoon behoort tot de hoogtepunten van zijn werk. Een sublieme, meesterlijke thriller.

ISBN 9789023488637 | paperback | 480 pagina's | Cargo| september 2014
Vertaald door Annelies de Vroom

© Annemarie, 21 september 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven