Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

ZomermeisjesZomermeisjes
Jobien Berkouwer


Rechercheur Lot van Dijk heeft moeite aan de rust van het Twentse platteland te wennen. Na haar politieopleiding verheugde ze zich op een afwisselende baan in het bruisende Amsterdam. In Twente gebeurt niets. Lot baalt. Ze staat notabene in een drassig weiland met ontsnapte paarden te worstelen. Wanneer ze tot overmaat van ramp uitglijdt, is de ellende compleet. Heeft ze hiervoor een opleiding tot profiler gevolgd?


Een bericht van de meldkamer bevrijdt haar van de vervelende klus. Er is een nieuwe melding binnengekomen. In het bos zou een dode vrouw liggen. Lot onderdrukt een gevoel van opluchting.  Spanning maakt zich van haar meester. Samen met haar collega Jaap spoedt ze zich naar de plek waar de melder op de politie staat te wachten.


De melder, die Zacharias heet, is een wat zonderling type. Hij draagt een militair uniform en vertelt dat hij in het bos kampeert. Lot merkt hem in gedachten onmiddellijk als verdachte aan. Het zou niet de eerste keer zijn dat melder en dader dezelfde persoon blijken te zijn. Zacharias voert de twee politiemensen naar een zogeheten zouthuisje, een overblijfsel uit de tijd dat er in het gebied zout gewonnen werd. In het huisje bungelt een dood meisje aan een haak. Haar huid lijkt wel van leer.


Kort na de vondst van het lichaam, duikt een tweede man op. Lot en Jaap zijn tot het uiterste gespannen. De nieuwkomer beweert een vriend van Zacharias te zijn. Zacharias reageert bevestigend. Lot weet niet wat ze van het tweetal moet denken. Gelukkig zijn haar andere collega’s inmiddels ook ter plaatse. Lot inspecteert het zouthuisje en ontdekt iets schokkends. Er hangt een tweede haak in het huisje. Beide haken zien er nieuw uit. Is de tweede haak voor een tweede slachtoffer bedoeld?


Het nieuws over de lugubere vondst gaat als een lopend vuurtje rond. Een hevig huilende vrouw en een ontredderde man wachten Lot en Jaap in het politiebureau op. Hortend en stotend vraagt de vrouw of het om haar dochter Lisanne gaat. Het meisje is een jaar geleden spoorloos verdwenen. Lot en Jaap vertellen de ongeruste ouders dat de identiteit van het slachtoffer nog niet bekend is. Er zal DNA-onderzoek moeten worden gedaan. Lot weet niet goed wat ze van de situatie moet denken. Voor de ouders hoopt ze van ganser harte dat het niet om hun dochter gaat. Als het echter niet om Lisanne blijkt te gaan, zal ze andere ouders het slechte nieuws moeten brengen. Wie het slachtoffer ook is, het is hoe dan ook een verdrietige zaak.


Lot beseft dat de dader een ernstig gestoord persoon is. Niet alleen heeft hij een moord gepleegd, hij heeft zich ook aan het ontzielde lichaam vergrepen. Waarschijnlijk meer dan eens. Haar collega’s vinden het moeilijk haar bevindingen te geloven. Ze zijn niet gewend aan profilers in hun midden en er zijn zelfs collega’s die moeite hebben met het feit dat ze een vrouw is. Lot knokt en probeert zich uit alle macht staande te houden. Ze mist de grote stad en bovendien baalt ze van de loslippigheid van haar collega’s. Zo is de plaatselijke journalist wel erg goed op de hoogte. Dan beseft ze dat veel van haar collega’s de vermiste Lisanne en/of haar familie kennen. Het is immers een kleine gemeenschap. Iedereen zit in spanning. Is het slachtoffer werkelijk Lisanne? Waart er een moordenaar in hun midden rond?


Zomermeisjes is het debuut van de in Amsterdam woonachtige Jobien Berkouwer. Op de achterkant van het boek staat vermeld dat ze als profiler en adviseur voor particulieren en bedrijven werkt. Ze helpt met het oplossen van zaken die stalking, afpersing en/of bedreiging betreffen. Jobien is juriste en heeft vijftien jaar bij de politie gewerkt. Deze doorgewinterde onderzoekster weet dus waarover ze schrijft en dat is te merken. Deze thriller doet niet voor boeken van doorgewinterde thrillerschrijvers onder!


Het personage Lot is uiterst overtuigend neergezet. Lot kan zonder problemen de hoofdrol in een complete reeks voor haar rekening nemen. Ook haar collega’s en de verhaallijnen komen goed uit de verf. Voor het schrijven van dit verhaal heeft de auteur bij een grote schare professionals advies ingewonnen. Het eindresultaat is een zeer geloofwaardig verhaal dat bol staat van de spanning. Alles aan dit debuut klopt. Wie zo’n ijzersterk debuut schrijft is min of meer verplicht het lezerspubliek op meer te trakteren. Ik hoop dan ook vurig op meer boeken over Lot.


ISBN 9789400507739 | paperback | 304 pagina's | A.W Bruna Uitgevers | juni 2016

© Annemarie, 8 juli 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven