Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

HemelstrandHemelstrand
John Ajvide Lindqvist


Bij het ontwaken is alles veranderd. De lucht die voor het slapengaan nog gonsde van de stemmen en de camping die bruiste van het leven, zijn anders. Het is stil. Zelfs het gezoem van koelkasten en airco-systemen is verstomd. Even lijkt er niks aan de hand, even is de stilte zelfs prettig maar dan slaat de werkelijkheid keihard en onverbiddelijk toen. Alles is weg. Nou ja, bijna alles dan.


Vier caravans, vier auto’s, 8 volwassen, 2 kinderen, een hond en een kat zijn overgebleven. De rest van de wereld is in het niets opgelost. De caravans staan eenzaam op een uitgestrekt grasveld met perfect gemaaid gras. Het gras strekt zich in alle richtingen uit. Zover het oog reikt is er gras te zien, een prachtige grasmat. Verder is er niks. De hemel heeft een egale kleur blauw. Nergens is ook maar het kleinste wolkje te zien en ook de zon heeft zich aan het zicht onttrokken.


De situatie is zo bizar dat vooral verbazing overheerst. Achter de verwondering bouwt zich echter een diepe angst op. Waarom is juist deze groep mensen overgebleven? Waar zijn de andere campingbezoekers? Waar is de rest van de wereld? Volgens het navigatiesysteem dat in een van de auto’s prijkt, bevinden ze zich nog op precies dezelfde plek als toen ze gingen slapen. Hoe kan dat? Een van de volwassen, Peter, biedt aan met zijn auto op verkenningstocht te gaan maar al snel keert hij terug. Volgens zijn TomTom is hij door een dorpje gereden en waren er bruggen en rivieren te zien. In werkelijkheid was er niets. Op een bepaald punt gaf de TomTom alleen nog maar een grote leegte aan. Peter durfde niet verder. Er is daar iets. In het niets houdt zich iets onheilspellends schuil.


De groep mensen is divers en past slecht bij elkaar. Het eerste gezin bestaat uit Peter, Isabelle en Molly Sundberg. Ex-profvoetballer Peter is een aardige man maar het beeldschone fotomodel Isabelle is onuitstaanbaar. Dochtertje Molly ziet er allerliefst uit maar er gaat iets dwingends en onvoorspelbaars van haar uit. Het tweede gezin bestaat uit Stefan, Carina en de kleine Emil. Het is zo op het oog een doodnormaal, ietwat sullig gezin. In de derde caravan huizen Donald en Majvor. Ze zijn in de zeventig en hun kinderen zijn allang volwassen. Tijdens hun lange huwelijk heeft de liefde plaatsgemaakt voor iets onbenoembaars. Ze tolereren elkaar. De vierde caravan wordt bewoond door de stevig uit de kluiten gewassen boeren Lennart en Olof. Zijn ze vrienden of vormen ze een stel? Tegen wil en dank zijn de tien mensen op elkaar aangewezen.


Is de situatie tijdelijk of onomkeerbaar? Gaan ze dood – zijn ze soms al dood - of is een uitweg? Zijn ze zelf verdwenen of is de rest van de wereld weg? Er zijn vragen genoeg maar de antwoorden blijven uit. Er wordt een tweede verkenningstocht gemaakt. Dit keer gaan alle mannen, gewapend met stokjes om hun route af te bakenen, op weg. Ze gaan allemaal een andere kant op. Wanneer ze terugkomen weigeren ze te vertellen wat ze gezien hebben. Hebben ze allemaal hetzelfde gezien? Iets heeft hun angst aangejaagd. Allemaal hebben ze het al eens eerder gezien. Toen zijn ze de dans ontsprongen…


De fantasie van auteur John Ajvide Lindqvist kent geen grenzen. Hij plaatst zijn personages in ongewone situaties en geeft hun de kans er samen het beste van te maken. Angst doet rare dingen met mensen en Lindqvist maakt daar dankbaar gebruik van. Hemelstrand ademt vanaf de eerste bladzijde iets onheilspellends uit. Er is iets heel griezeligs gaande. De mensen zijn daar met een reden, dat moet wel. Maar waarom juist zij? Waarom twee onschuldige kinderen? Lindqvist confronteert de personages met het engste dat er is: hun innerlijke demonen. Iedereen maakt in zijn of haar leven wel iets naars mee. Iedereen moet dat een plekje geven. Maar wat als het plekje waar je de herinnering veilig hebt opgeborgen, ruw opengereten wordt?


Hemelstrand is fascinerend, beklemmend en griezelig maar vooral heel meeslepend. Lindqvist heeft me met zijn verhaal overmeesterd en hij liet me pas weer gaan toen ik het boek van begin tot eind had verslonden. Het is vrij dik boek maar geloof me, je leest het in één ruk uit!


ISBN 9789056725280 | paperback | 430 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers | juni 2015
Vertaald door Edith Sybesma

© Annemarie, 2 juli 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven