Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altHet zeewezen
John Ajvide Lindqvist


Anders en Cecilia zijn twaalf en dertien jaar oud als ze voor de eerste keer de rots beklimmen midden op het eiland Domarö, voor de kust van Stockholm. Dan leren ze elkaar en de liefde kennen. Twintig jaar later zijn ze er opnieuw, nu met Maja, hun zes-jarige dochtertje. Ze maken een tochtje over het ijs naar de vuurtoren op het kleinere eilandje Gåvasten.
‘Wat is dat daar, Papa?’ vraagt het meisje. Maar Anders - die niet zijn telefoon op neemt en dus niet de waarschuwing krijgt van Simon - ziet niets bijzonders, en verliest zijn dochter die op onderzoek uit gaat, even uit het oog. Ze heeft een rood skipak aan, ze kunnen haar in die ijzige witheid meteen terugvinden denkt hij.
Maar dat is niet het geval. Maja is verdwenen. Niets wordt er van haar teruggevonden.
Het kost Anders en Cecilia hun huwelijk.


Een paar jaar later komt Anders in z’n eentje terug naar het eiland, waar zijn voorouders woonden. Hij woont in hun huisje, een krakkemikkig zomerhuis ‘Het Zootje’, en drinkt de hele dag. Ligt het aan de drank dat hij op een dag meent een geschreven tekst te zien gegrift in het tafelblad?
‘Draag me’ staat er, in het handschrift van Maja.
Ook voelt hij dat er naar hem gekeken wordt, een deur die open was is dicht, en er zijn meer van die dingen. Wie zet het ‘ijsmannetje’, waar zijn dochter zo bang voor was, voor de deur? Waar is ze, zijn dochter? Anders raakt er steeds meer van overtuigd dat Maja ergens is. Zeker als de rare broers, Henrik en Björn, die immers ook verdwenen waren, opduiken. Ooit waren die jongens bij de vriendengroep waar ook Anders en Cecilia deel van uit maakten. Maar er gebeurden akelige dingen, en toen verdwenen de jongens. Een andere vriendin was Elin. Zij woont weer op het eiland, maar gedraagt zich bepaald eigenaardig: zij laat operaties uitvoeren om lelijker te worden.


Anders heeft ook nu een vriend op het eiland: Simon, die een relatie heeft met zijn oma. Simon is illusionist, en een goede! Maar hij heeft ook een geheim. Als Anders hoort van dat geheim, en van de voorgeschiedenis van het eiland – aan aantal wonderlijke en magische verhalen worden hem verteld – komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling.
Alles draait om het water, om de zee. De zee eist offers, en hoe beter het offer, hoe groter de visopbrengst.
Maar is de zee dan meer dan water? Is het een wezen? Een zeewezen?
Er is een insect in een doosje. Er zijn twee mannen die elkaar te lijf gaan met een motorzaag. Een schoolkind duwt haar schoolgenootjes in het water. Wat gebeurt er toch allemaal? Wat heeft Maja hier mee te maken?


Dit spannende en meeslepende vuistdikke boek sleept de lezer mee als in een kolkende golf: er zijn de verhalen van weleer, als legenden met een magisch, mysterieus tintje. Er is een ijzige sfeer, het is winter: sneeuw, ijs en houtkachels. En er is de zee die neemt en geeft. Anders zoekt verbeten door naar zijn dochter en in een variant op Eurydice zal hij haar vinden. Maar tegen welke prijs?


John Ajvide Lindqvist
  (Stockholm, 1968) verdiende na een studie literatuurwetenschap de kost als illusionist (!) en stand-up comedian. De auteur won vele prijzen voor zijn oeuvre, waaronder de Selma Lagerlöf-prijs in 2008.


ISBN 9789056723149  paperback| 413 pagina's |Uitgeverij Signatuur|  augustus 2009
Vertaald uit het Zweeds door Edith Sybesma

© Marjo, 2 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven