Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Geschreven in bloed
John Sandford

“Lucas ging om een paar minuten over elf in de ochtend het huis binnen en kwam vijf minuten later de veranda weer op, om frisse lucht in te ademen en misschien om een plek te zoeken waar hij kon spugen, om de smaak  van de dood uit zijn mond te krijgen.”

Lucas Davenport van het Bureau Misdaadbestrijding is beslist geen groentje. Hij is een geharde politieman met een flinke portie levenservaring. Er staan al heel wat gruwelijkheden op zijn netvlies gebrand en zojuist is daar een nieuwe, onuitwisbare herinnering aan toegevoegd. In een keurig huis, gelegen in een chique wijk, is een compleet gezin op brute wijze afgeslacht. Hun hevig toegetakelde lichamen vertellen een afschrikwekkend verhaal. Zelfs de vriendelijke gezinshonden hebben het drama niet overleefd.

De werkwijze van de moordenaars doet sterk denken aan die van Mexicaanse drugsbendes. Een Mexicaanse politieman reist dan ook samen met een assistente af naar Minnesota om de moorden samen met de Amerikaanse politie nader te onderzoeken. Maar wat heeft een keurig, doorsnee gezin te maken met een Mexicaans drugskartel? De vader van het gezin had een goedlopend softwarebedrijf terwijl moeder actief was binnen de plaatselijke politiek. Het klopt niet. Dit gezin valt niet te linken aan de schimmige wereld van de drugshandel.

Kort voor de gruwelijke moorden aan het licht kwamen, is Lucas beroofd. Nadat hij bij een geldautomaat een bedrag van 500 dollar had opgenomen, werden hem zijn contanten door een nogal ongewoon duo, op hardhandige wijze, afhandig gemaakt. Lucas kwam lelijk ten val en brak zijn pols. Ook zijn trots liep een flinke knauw op. Lucas doet navraag en ontdekt dat het onsympathieke duo, een schriel mannetje en een potige vrouw, al meer slachtoffers heeft gemaakt. Een getuige beweert ervan overtuigd te zijn dat de overvallers naar paardenmest roken. Met die summiere informatie wordt collega Virgil Flowers aan het werk gezet. Zijn taak is om het tweetal in de kraag te vatten en de eer van Lucas te redden.

Lucas zelf onderzoekt nog altijd de moord op het gezin. Er moet diep gegraven worden om een verklaring voor de moorden te vinden. Dan wordt ontdekt dat zich toch een onvolkomenheid onder het onberispelijke oppervlak schuilhoudt. De gevolgen van de ontdekking verspreiden zich als een olievlek. Wie is nu waar bij betrokken? Wie wast zijn handen in onschuld en wie kan een jarenlange gevangenisstraf tegemoet zien? Lucas heeft zich inmiddels zo diep in de zaak ingegraven dat ook zijn gezin gevaar loopt.

Geschreven in bloed is alweer het drieëntwintigste deel in de Lucas Davenport-reeks maar het is zeker niet het beste werk van John Sandford. Hoewel het verhaal leest als een trein, is het niet altijd even goed te volgen. John Sandford hanteert een vlotte en soms een tikje brutale schrijfstijl waarbij de ontwikkelingen elkaar in razendsnel tempo opvolgen. Het verhaal wordt vanuit meerdere perspectieven verteld waardoor een mooi totaalbeeld van het gebeuren ontstaat én alle personages goed uit de verf komen. Ook de aandacht die aan het privéleven van Lucas Davenport besteed wordt, staat mooi in verhouding tot de rest van het verhaal. De kundige en scherpe schrijfstijl van John Sandford (oftewel: John Roswell Camp) heeft opnieuw een prettige thriller opgeleverd.

ISBN 9789400504165 | paperback | 333 pagina's| A.W. Bruna Uitgevers| april 2014
Vertaald door Martin Jansen in de Wal

© Annemarie, 14 juni 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven