Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Een oude vijandEen oude vijand
Joop Hoekman

Ruud Bergman is al drie jaar samen met zijn vriendin Fiona, en ze willen graag een gezinnetje stichten. Maar Ruud heeft een drugsverleden en een flinke schuld. Daar wil hij eerst van af, en daarom gaat hij er nog af en toe op uit om in te breken. Met medeweten overigens van Fiona.


Als hij een kraak zet bij een bungalow neemt hij behalve het reguliere werk dat hij vrij snel kan slijten ook in het voorbijgaan een laptop mee. En als hij deze verkoopt aan zijn heler begint de ellende. Willem is een nerd, een kei in hacken. Nietsvermoedend hackt hij ook de laptop, en bekoopt dat met zijn leven.
Op dat moment heeft de politie geen idee waarom hij vermoord is, en het onderzoek ligt al snel stil.

Enkele maanden later raakt Chris van Lier, die een succesvol accountantskantoor runt met twaalf personeelsleden, betrokken bij een erfeniskwestie. Zakenman Leo Brands is onlangs overleden, en zijn nalatenschap is vrij ingewikkeld. De familie wil een buitenstaander om de boel af te handelen, ze vertrouwen de eigen accountant van Brands, Sloots, niet. Chris maakt afspraken met de notaris, Wijnants, en met Sloots, en begint er aan te twijfelen of het allemaal wel zo makkelijk is als hij verwachtte. Het zaakje stinkt, vindt hij.
Als hij ontdekt dat Brands te maken had met valse eurobiljetten die op ingenieuze manier geproduceerd werden en nauwelijks van echt te onderscheiden zijn, neemt hij contact op met de politie. Maar omdat hij het idee heeft dat die niet geïnteresseerd is gaat hij zelf op onderzoek uit, en raakt verzeild in gevaarlijke situaties. Hij wordt zelfs overvallen en bedreigd.


Als hij ook nog ontdekt dat zijn grootste vijand ook bij die louche zaakjes betrokken is, bijt hij zich er evenwel nog meer in vast. Die vijand is ene Matar, de man die een ongeluk veroorzaakt heeft waarbij de vrouw van Chris is omgekomen en hun dochtertje ernstig gehandicapt is geraakt.
De politie waarschuwt hem er mee op te houden, maar laat nog steeds niet blijken dat zij wel belangstelling hebben bij de ontdekkingen van Chris. Toch hebben ze dat wel degelijk, want de vervalsingen zijn zo goed dat ze het betalingsverkeer in Europa danig kunnen ontwrichten. Maar dat vertellen ze Chris niet, al nemen ze wel maatregelen.


Het boek leest als een trein, mede door een romantische element. Er zijn nogal wat verschillende invalshoeken, die afleiden van de kern, de valsemunterij, maar over het algemeen hapt het verhaal lekker weg. Chris van Lier is een overtuigend personage, gedreven als hij wordt door wraak.
Het verhaal draait dan ook om Chris. Het personage Ruud waarmee het boek begint, komt verder niet meer in het verhaal voor, en eigenlijk zijn maat Willem evenmin. Pas als men ontdekt wat er met de laptop aan de hand was, komt diens dood weer even in de belangstelling.
De schrijfstijl is eenvoudig, zit vol dialogen, waardoor het verhaal ondanks de uitweidingen goed te volgen is.


Joop Hoekman heeft voor dit boek uit eigen ervaring geput, hij heeft ruim 40 jaar bij de politie gewerkt. In een voorwoord legt hij uit dat de manier om vals geld te maken zoals die beschreven wordt in dit boek nog niet bestaat, maar verwacht dat het niet lang op zich zal laten wachten.
Hoekman schreef drie eerdere misdaadromans.


ISBN 9789402237580 | Paperback | 251 pagina's | Uitgeverij Boekscout | oktober 2017

© Marjo, 30 april 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven