Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De IRT-infiltrantDe IRT-infiltrant
Joop van Riessen


Minister Nederveen wordt ernstig in verlegenheid gebracht door een overval op een wapentransport. De vrachtwagen in kwestie vervoerde maar liefst 5000 oude politiewapens die in een afvalverwerkingsbedrijf vernietigd zouden worden. Aan de verplichte begeleiding door motoragenten was niet voldaan en de overvallers hadden vrij spel. De minister is witheet en eist dat het nieuwe Interregionale Rechercheteam, het Team Hollands Glorie, met spoed een onderzoek naar de overval instelt. Hij geeft Anne Kramer, chef Zware Criminaliteit bij de Amsterdamse politie, leiding over het onderzoek.


Korte tijd later wordt een deel van de gestolen wapens teruggevonden in een flat op Nachtwachtlaan nummer 149. De politie komt de wapens op het spoor na een melding over wateroverlast. Het water dat uit de flat op de tiende verdieping naar beneden sijpelt, is afkomstig uit een badkraan. Het water gutst duidelijk al een tijdje uit het bad. In het bad zelf drijft het lichaam van een vrouw. Ze is met geweld om het leven gebracht.


Is het toeval dat de wapens en het lijk op het oude woonadres van crimineel Willem de Leder (leuk gekozen) en zijn vriendin Lotte zijn aangetroffen? Willem de Leder wordt al een tijd door de politie gezocht en bevindt zich waarschijnlijk in het buitenland. Hij en Lotte zijn niet langer de bewoners van Nachtwachtlaan 149 maar toch vindt Anne Kramer het opmerkelijk dat de ongewone ontdekkingen juist op dit adres zijn gedaan. Wanneer het lichaam van de vrouw wordt geïdentificeerd, is de schrik groot. Het is Geeske Bakema, een jonge officier van justitie.


Wat is Geeske overkomen? Was ze soms betrokken bij criminele activiteiten? Eigenlijk gelooft niemand dat. De jonge Friezin stond bekend als een rustige maar gedreven vrouw die dol was op haar werk. Toch is Geeske vermoord en aangetroffen in een huis vol wapens. Hoe kan dit verklaard worden? Vooralsnog is de dood van Geeske een groot mysterie.


De werkzaamheden van het Team Hollands Glorie vormen een volgend mysterie. Anne ontdekt dat de agenten van het team de misdaad op een wel heel vreemde manier bestrijden. Ze is ronduit woedend wanneer ze ontdekt dat het team, en daarmee dus ook de Nederlandse regering, grote partijen drugs het land laat binnensmokkelen. Het gaat om duizenden kilo’s. Doel van de grootschalige smokkel is om het spoor naar de kopstukken van de drugscriminaliteit te volgen maar vooralsnog is de drugs vrijelijk het land binnengestroomd zonder dat er resultaten zijn geboekt. Anne eist dat het team onmiddellijk stopt met de onorthodoxe werkwijze maar ze heeft zich de afgelopen jaren bij een groot aantal teamleden niet erg geliefd gemaakt. Vooral Peter van Bree is niet van plan mee te werken.


Alsof Anne het niet al druk genoeg heeft, reist ze in allerijl naar Zuid-Afrika omdat de voortvluchtige crimineel Willem de Leder, die zich in dat land schuilhoudt, het op een akkoordje wil gooien. Willem mist zijn vriendin Lotte en hun dochtertje die in Nederland zijn achtergebleven. De zware crimineel is echter niet van plan zich zomaar gewonnen te geven. Het is een drukke tijd voor Anne en het is dan ook niet handig om juist nu verliefd te worden…


Het is knap hoe voormalig hoofdcommissaris Joop van Riessen zowel integriteit als corruptie aan de kaak stelt. Door zijn jarenlange ervaring weet hij wat er in een gedreven politieagent omgaat. Dat er ook agenten zijn die de fout ingaan werd in 1993 pijnlijk duidelijk toen onder andere Joop van Riessen zelf ontdekte dat het Interregionale Recherche Team Noord-Holland/Utrecht een vreemde werkwijze hanteerde. Er werd, net als in dit verhaal, drugs doorgelaten in de hoop de kopstukken van de organisatie te kunnen ontmaskeren. De kwestie – die te boek staat als de IRT-affaire - riep veel vragen op en er werd een grondig onderzoek ingesteld.


De IRT-infiltrant biedt een realistisch en scherp geschreven verhaal. De combinatie van de harde werkelijkheid met de huiselijke perikelen van Anne Kramer levert een prettig leesbare en meeslepende politieroman op.


ISBN 9789491567896 | paperback | 285 pagina's| Uitgeverij De Kring | mei 2015

© Annemarie, 19 juni 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven