Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Gijzeling in de Jordaan
Joop van Riessen

Huurmoordenaars Freddie, Nol en Wally hebben een nieuwe opdracht aangenomen. Doelwit is de jonge basisschoollerares Petra Eerenberg. Door een onzorgvuldigheid belanden de doorgewinterde moordenaars echter in het huis van juweliersechtpaar Han en Ida Pruis. Han en Ida doen normaal gesproken nooit zomaar de deur open maar de politie-uniformen waarin de moordenaars zijn gestoken, boezemen vertrouwen in. Han en Ida moeten hun vertrouwen bekopen met de dood.

Anne Kramer, chef van het Amsterdamse bureau Zware Criminaliteit, leidt het onderzoek naar de dubbele moord. Het echtpaar is door grof geweld om het leven gekomen. Waarom zijn Han en Ida in hun eigen huis vermoord? Zelfs een onbeduidende kruimeldief weet dat een juwelier nooit sieraden in zijn huis bewaart. De politie tast in het duister, zij weet niet dat de moordenaars een blunder hebben begaan. Foutief geplaatste naambordjes heeft de daders in het verkeerde huis doen belanden. Doelwit Petra woont boven het vermoorde stel.

Freddie is degene die verantwoordelijk wordt geacht voor de onfortuinlijke fout. Hij krijgt opdracht om Petra alsnog om zeep te helpen. Freddie beseft dat hij Petra niet in haar eigen huis kan vermoorden, dat zou teveel de aandacht trekken na de moord op het echtpaar Pruis. Bovendien is de omgeving vergeven van politie. Freddie zint op een plan, het liefst zou hij het lichaam van Petra voorgoed laten verdwijnen maar de jonge vrouw lijkt ongrijpbaar. Een kille openbare executie lijkt de enige oplossing maar op het moment dat de gelegenheid zich voordoet, gaat alles mis. Freddie eindigt met een levende Petra in een drogisterij waar hij alle aanwezigen gijzelt.

Freddie zit nog erger in de knel dan hij zelf vermoedt. Petra is de dochter van hoofdcommissaris Theo Eerenberg. Eerenberg is in alle staten. Hij heeft tot zijn grote verdriet al jaren geen contact meer met Petra vanwege een vervelende ruzie maar zijn hart gaat nog altijd uit naar zijn dochter. Heeft de gijzeling van Petra soms te maken met de moord op haar onderburen? Anne en haar team zullen een manier moeten verzinnen om de gijzelnemer te overmeester zonder dat daarbij gewonden vallen. Het lijkt een onmogelijke taak. En hoe zit het met de diverse getuigen die beweren dat de nachtelijke bezoekers van het echtpaar Pruis politie-uniformen droegen?

Gijzeling in de Jordaan is alweer de zesde thriller in de Anne Kramer-reeks. Auteur Joop van Riessen is voormalig hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie en weet waarover hij schrijft. Zijn jarenlange ervaring en vakkennis vertalen zich naar uitstekende politiethrillers. Joop van Riessen beschrijft de harde wereld van de criminaliteit zonder de lezer te ontzien. Doorgewinterde criminelen hebben hun zachte kant vaak laten varen en zij kennen geen medelijden meer. Gijzeling in de Jordaan biedt dan ook een zeer realistisch én goed geschreven verhaal.  

Hoofdpersoon Anne Kramer is een alleenstaande moeder. Haar kinderen zijn al redelijk zelfstandig maar toch worstelt Anne vaak met het schuldgevoel dat haar veeleisende baan met zich meebrengt. Ze is vaker weg dan thuis. Tijdens de gijzelingszaak krijgt Anne een telefoontje van haar ex-man. Haar dochter zou zich provocerend hebben gedragen. Eigenlijk zou Anne haar dochter meteen op haar gedrag moeten aanspreken maar daar heeft ze geen tijd voor. Ook nu slokt haar werk haar volledig op.

Gijzeling in de Jordaan is een spannende, overtuigend geschreven thriller. Een heerlijk boek om in één ruk uit te lezen.

ISBN 9789491567629| paperback | 256 pagina's | Uitgeverij De Kring | april 2014

© Annemarie, 2 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven