Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Dossier 1569Dossier 1569
Cold Case Kwartet 4
Jørn Lier Horst

Politie-inspecteur William Wisting heeft eigenlijk vakantie, maar hij kan het niet laten bij te houden waar de politie mee bezig is.
Nu gaat het om een vrouw die vermist wordt. Als zij later dood aangetroffen wordt, valt de verdenking op de echtgenoot.
Heeft deze actuele vermissingszaak iets te maken met de zaak waar Wisting opnieuw op gewezen wordt door een anonieme brief? De brief, die gevolgd zal worden door Andere, zinspeelt op een oude zaak, ook een vermissing die gevolgd werd door het vinden van het dode slachtoffer.
Er stond een aantal cijfers op een briefje in die envelop: 12-1569/99.
Een dossier? Wat kan dat geweest zijn? Wat is er gebeurd in 1999? Dat is vrij lang geleden immers.


Natuurlijk vraagt hij het na. Het gaat om een jonge vrouw, Tone Vaterland.
Aanvankelijk dacht men dat ze verdronken was, ze zwom graag na haar werk. Maar dan wordt ze gevonden. Naakt. Haar kleding en haar rugtas worden niet teruggevonden. Wel haar fiets en vijf knopen…
Als er onderzoek gedaan wordt ontdekt de politie dat Tone het nog maar pas uitgemaakt heeft met haar vriend Danny. De tekenen wijzen er op dat hij haar vermoord heeft, hij wordt veroordeeld tot zeventien jaar.

                                       
Op het moment dat Wisting de anonieme brieven is zin brievenbus vindt, heeft Danny zijn straf uitgezeten. Een van de vragen die Wisting heeft is of Danny degene is die hem aanwijzingen geeft omtrent zijn zaak. Als hij zich verdiept in die oude zaak ontdekt hij dat er toch wel dingen fout gegaan zijn. Hij begint te twijfelen: is Danny wel de moordenaar? Is hij terecht veroordeeld? Of…heeft de politie misschien niet grondig genoeg gewerkt?


Wisting gaat het hele onderzoek opnieuw doen. Tot ergernis van degene die in 1999 verantwoordelijk was. Sten Kvammen staat op het punt promotie te maken en dan is negatieve publiciteit niet welkom.

Jørn Lier Horst vertelt levendig. Hij vermeldt niet alleen de feiten die met het politieonderzoek te maken hebben, maar ook dagelijkse futiliteiten krijgen een plekje. Dit oog voor detail geeft hij ook zijn hoofdpersoon, die werkelijk tot in de finesses alles controleert. En daardoor verrassende dingen ontdekt…


Dossier 1569 is het vierde en afsluitende deel van het Cold Case Kwartet. Het is het vijftiende boek met William Wisting in een hoofdrol, gelukkig perfect leesbaar als een afzonderlijk geheel.
Jørn Lier Horst (1970, Bamble, Noorwegen) heeft zich met zijn bekroonde misdaadserie over inspecteur William Wisting gevoegd bij de elite van de Scandinavische thrillerschrijvers. Voordat hij zich fulltime aan het schrijven wijdde, werkte hij als hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. 

ISBN 9789400516304 | paperback| 384 pagina's | Uitgeverij Bruna| september 20223
Vertaald uit het Noors door
Bianca Cornelissen                     

© Marjo, 16 november 2023

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven