Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

JachthondenJachthonden
Deel 2 van het Wisting kwartet
Jørn Lier Horst


Wanneer zijn dochter Line hem vertelt dat de Cecilia-zaak heropend gaat worden, weet William Wisting meteen over wie ze het heeft. Ook al is het al zeventien jaar geleden dat Cecilia Linde is vermoord, Wisting zal haar nooit vergeten. Destijds had Wisting als kersverse rechercheur de leiding over het onderzoek. Toen de jonge Cecilia tijdens een hardlooprondje spoorloos verdween, werd met man en macht naar haar gezocht. Hoewel Wisting en zijn collega’s erin slaagden haar ontvoerder op te pakken, was het voor Cecilia zelf te laat. Haar ontzielde lichaam werd langs de kant van de weg aangetroffen, gedumpt als ongewenst afval.


Volgens de advocaat van moordenaar Rudolf Haglund, die inmiddels weer op vrije voeten is, is het bewijs dat tot de veroordeling van zijn cliënt heeft geleid door de politie gefabriceerd. Het blijkt allemaal om een sigarettenpeuk vol dna van Haglund te gaan. De advocaat beweert te kunnen bewijzen dat de politie vals heeft gespeeld. De peuk is nooit door zijn cliënt op de bewuste plek weggegooid. De politie heeft een ernstige overtreding begaan en Rudolf Haglund eist gerechtigheid.


Wisting is verbijsterd. Het is moeilijk te verkroppen dat een van zijn collega’s destijds het recht in eigen handen heeft genomen. Heeft Haglund een jarenlange gevangenisstraf uitgezeten voor een misdaad die hij nooit heeft begaan? Is de echte moordenaar de dans al die tijd ontsprongen? In afwachting van het onderzoek wordt door de hoofdcommissaris een zondebok aangewezen. Omdat Wisting destijds de leiding over het onderzoek had, is hij de klos. Zonder pardon wordt hij geschorst. Tot overmaat van ramp wordt een onderzoek naar hem ingesteld. De doodeerlijke Wisting wordt verdacht van het vervalsen van bewijsmateriaal.


Line twijfelt geen moment aan de onschuld van haar vader. Ze vindt het vreselijk dat zijn goede naam door het slijk wordt gehaald. Wistings vriendin Suzanne klaagt dat het aantal bezoekers in haar café terugloopt. Hoewel ze het niet hardop uitspreekt lijkt ze Wisting hiervan de schuld te geven. Gelooft ze de man met wie ze samenwoont eigenlijk wel? Wisting beseft dat hij Suzanne eigenlijk helemaal nog niet zo goed kent. Ze zijn pas drie jaar samen en sinds Suzanne het café heeft geopend, zien ze elkaar steeds minder. Wisting besluit dat zijn relatieperikelen nu geen prioriteit hebben. Eerst moet hij zijn naam zuiveren. Hij trekt zich terug in zijn vakantiehuis om zich nogmaals over de Cecilia-zaak te buigen. Als er bewijs vervalst is, moet de waarheid boven tafel komen.


Line houdt zich ondertussen met een recentere moordzaak bezig. Niet als politieagent maar als journalist. In de stromende regen is een nog onbekende man aangetroffen. Een trouwe hond zat bedroefd naast het lijk. Line is de politie een stap voor door de chip van de hond uit te laten lezen. Wanneer ze bij het huis van het vermoedelijke moordslachtoffer arriveert, gaat het mis. Line is niet alleen. Een duister figuur stuift het huis van de dode uit, valt Line aan en slaat op de vlucht. Hoewel Line niet geheel ongeschonden uit de strijd is gekomen, is haar interesse gewekt. Wie heeft het huis van het slachtoffer overhoopgehaald? En belangrijker nog: zijn de inbreker en de dader soms een en dezelfde persoon?


Jachthonden is het tweede deel van het Wisting kwartet maar er zijn al meerdere boeken over William Wisting verschenen. Met dit boek sleepte auteur en hoofd van de recherche Jørn Lier Horst meerdere prijzen binnen en ik begrijp precies waarom. Het verhaal biedt een mooie mix tussen het privéleven van hoofdpersonen Wisting en Line en de twee moordzaken. De sfeer van het verhaal is prettig en een tikje melancholiek. Het doet enigszins aan de boeken van Henning Mankell over Wallander denken en daarmee heeft deze auteur mijn aandacht absoluut getrokken.


Uit de boeken over William Wisting spreekt een grote liefde voor het politievak. Het personage William Wisting is als een collega van Jørn Lier Horst. Een toegewijde medewerker waar elk politiebureau zich gelukkig mee mag prijzen. Wat Jachthonden zo geloofwaardig maakt, is dat de auteur zijn ogen niet sluit voor misstanden binnen de politie. Soms worden er fouten gemaakt. Per ongeluk, opzettelijk of door het optreden van tunnelvisie. Wat er in de zaak van Cecilia Linde precies is gebeurd verklap ik uiteraard niet. Lees Jachthonden en ontdek zelf dat het Scandinavische thrillergenre er een nieuwe sterschrijver bij heeft!


ISBN 9789400506633 | paperback | 375 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | juni 2017
Vertaald door Kim Snoeijing

© Annemarie, 17 juli 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven