Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Nulpunt
Jørn Lier Horst & Thomas Enger


Het boek begint op 9 mei 1999, als Alexander Blix en Gard Fosse als jonge agenten naar een schietpartij geroepen worden, op een adres dat bekend staat voor huisvredebruik. Als men bij de woning aankomt, hoort Blix dat er zich een klein kind in het huis moet bevinden. Blix wil onmiddellijk naar binnen om iets te doen, terwijl Fosse volgens het boekje wil handelen en op versterking wil wachten. Blix is bang dat men dan te laat zal zijn en pakt z’n wapen en 6 patronen uit de wapenkluis in de kofferbak. Vervolgens gaat hij het huis binnen en in de keuken treft hij een grote plas bloed en een dode vrouw aan. In de woonkamer staat een man, die z’n vuurwapen gericht heeft op een meisje van een jaar of 5. De man dreigt het meisje dood te schieten als Blix niet doet wat hij zegt. Blix heeft z’n vinger op de trekker en dan klinkt een knal.


Na deze inleiding begint het eigenlijke verhaal. Blix werkt inmiddels bij de recherche en Fosse is z’n chef. Van deze krijgt hij de opdracht om zich over Sofia Kovic te ontfermen, een nieuw lid van het team. De dochter van Alexander Blix doet mee aan een Big Brother-achtig programma met de titel ‘Waardige Winnaar’.


Emma Ramm schrijft voor de website news.no over mensen die al dan niet terecht beroemd zijn geworden en vraagt zich af hoe lang ze dit nog zal volhouden. Ze wil zich eigenlijk wel eens met echte journalistiek bezig houden en niet alleen een blogger zijn, die over beroemdheden schrijft. Ze zet de TV aan en ziet dat Sonja Nordstrøm, een sporter, die een autobiografie heeft geschreven, nog niet gearriveerd is, terwijl ze te gast zou zijn om over haar boek te praten.


Emma heeft een afspraak bij de uitgeverij, waar ze vast een editie van het boek kan halen, zodat ze er vast wat over kan schrijven. Ze vraagt of Sonja Nordstrøm vaker niet op komt dagen op afspraken, maar dat lijkt niet het geval te zijn. Emma probeert haar te bellen, maar krijgt een voicemail en besluit naar haar huis te gaan, om te zien of ze daar iets wijzer kan worden. Onderweg met de tram bladert ze vast wat in de autobiografie en ze heeft weten te achterhalen welke taxichauffeur Sonja op zou moeten hebben gehaald. Deze belt haar terug op het moment dat ze van de tramhalte naar het huis van Sonja Nordstrøm loopt. De chauffeur vertelt dat hij een kwartier op Sonja heeft staan wachten, maar dat ze niet op kwam dagen. Hij heeft haar ook nog gebeld, maar kreeg de voicemail.


Emma arriveert bij de villa van Sonja Nordstrøm en belt aan. Er wordt niet open gedaan en als ze aan de deur voelt, blijkt deze niet op slot te zitten. Ze ziet dat een kapstok omgevallen is en dat er glasscherven liggen voor de lijst van iets wat een passpiegel geweest is. Ze roept, maar krijgt geen antwoord. In de keuken ziet ze 2 wijnglazen op het aanrecht staan, waar ook een exemplaar van de autobiografie ligt. In de woonkamer staat de TV aan op een sportzender en midden op het scherm zit met plakband een startnummer geplakt. Ze roept nogmaals de naam van Sonja Nordstrøm, maar krijgt geen antwoord. Ineens voelt ze zich niet op haar gemak en ze gaat naar buiten, waar ze Kasper Bjerringbo belt, een Deense journalist die ze een paar maanden eerder op een congres in Göteborg heeft ontmoet. Ze vraagt hem om advies en hij zegt dat ze het beste de politie kan bellen en moet zeggen dat ze in het huis is geweest.


Blix krijgt van Fosse de opdracht om met Kovic naar het huis van de vermiste Sonja Nordstrøm te gaan, waar de journalist op ze zal wachten. Onderweg checkt Kovic de aantekeningen die Fosse haar heeft gegeven en ze vertelt dat de journalist Emma Ramm heet. Blix voelt iets in z’n maag en slikt een paar keer. Later leren we dat Emma Ramm het meisje is, wier leven Alexander Blix gered heeft, door haar vader dood te schieten.


De telefoon van Sonja Nordstrøm wordt in een open graf gevonden en later wordt vlak bij het zomerhuis van Sonja Nordstrøm een lijk gevonden. Het blijkt de Deense voetballer Jeppe Sørensen te zijn, die voetbalkleren met rugnummer 7 draagt. Door het verhaal worden er steeds lichamen gevonden, van mensen die vermoord blijken te zijn, maar Sonja Nordstrøm blijft heel lang vermist tot haar lichaam tegen het einde van het boek gevonden wordt.


Alexander Blix wordt geacht zich met de zaak bezig te houden, terwijl Emma Ramm van haar chef de opdracht krijgt om over het een en ander te schrijven. Over het privéleven van de hoofdpersonen leren we niet veel meer dan nodig is voor het verhaal. Blix is gescheiden en denkt regelmatig aan z’n dochter Iselin, die bij de laatst overgebleven deelnemers van ‘Waardige Winnaar’ hoort. Hij volgt het een en ander op internet en gaat op uitnodiging ook wel naar de live-uitzendingen.


Over Emma leren we misschien nog wel het meest. Haar zus werkt in de verpleging en heeft een dochtertje, waar Emma soms op past. Emma lijdt aan alopecia en draagt dus altijd een pruik. Als haar nichtje bij haar logeert, vind Emma veel haar op het kussen van haar nichtje en ze vreest dat zij dezelfde aandoening zou kunnen hebben. Ze wil er wel met haar zus over praten, maar vindt dat moeilijk. Als ze het uiteindelijk ter sprake brengt, blijkt haar zus het al te weten. Ze probeert haar dochter een zo normaal mogelijk leven te laten leiden en verwijt Emma dat ze zelf haar aandoening voor de buitenwereld verborgen houdt en dat ze niemand wil laten zien wie ze eigenlijk is.


De epiloog speelt zich af op oudejaarsavond en vormt eigenlijk al een inleiding voor het volgende boek. Al met al is dit boek het begin van een spannende serie, waar ik beslist meer van wil lezen.


ISBN 978 94 005 1137 8 | Paperback | 415 pagina’s | A.W. Bruna Uitgevers | februari 2020
vertaald door Kim Snoeijing

© Renate 9 mei 2022

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven