Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Rode sneeuwRode sneeuw
Deel 1 van het Wisting Kwartet
Jørn Lier Horst


In het zomerhuisje vindt Ove Bakkerud rust. Even weg van alles en iedereen en met name van de sfeer thuis. Hij en zijn vrouw zijn uit elkaar maar ze wonen nog in hetzelfde huis. Vooral in het weekend, wanneer ze allebei thuis zijn, loopt de spanning op. Oves besluit in de weekenden naar het zomerhuisje te vluchten, heeft hem goed gedaan. Helaas moet het, vanwege de scheiding, binnenkort verkocht worden. Ove zal er nog een laatste weekend doorbrengen, daarna zijn de zomer en zijn huwelijk definitief voorbij.


De ravage die Ove in zijn huisje aantreft, doet hem veel verdriet. Zijn toevluchtsoord is door vreemden overhoopgehaald. Dieven hebben zich zijn herinneringen toegeëigend. Een aantal van zijn dierbaarste bezittingen, met een hoge emotionele waarde, zijn verdwenen. Het huisje is van al zijn charme ontdaan. Het is bezoedeld. Ove is nog maar nauwelijks van de schrik bekomen wanneer hij ontdekt dat in het naastgelegen huisje licht brandt. Vreemd, de bekende televisiepresentator die naast hem woont bezoekt zijn zomerhuisje alleen als de zomer in volle gang is. Wat doet hij in het huisje nu de herfst al schoorvoetend zijn intrede maakt? Ove besluit een kijkje te gaan nemen.


Ook het huisje van de bekende Noor is door leden van het dievengilde met een bezoekje vereerd. De braaksporen zijn duidelijk zichtbaar. De bloedvlekken op het deurpaneel zijn dat ook. Ove belt de politie, die na hun komst een dode man in het huisje aantreffen. Dat het niet om de eigenaar van het huisje gaat, is meteen duidelijk. Die zou immers niet met een bivakmuts op door zijn eigendom struinen. Wie het wel is, weet de politie nog niet. Eventuele sporen en bewijsmaterialen moeten eerst veilig worden gesteld, dan pas kan de muts verwijderd worden.


Inspecteur William Wisting neemt de zaak op zich. Nadat hij iedereen heeft geïnstrueerd, vertrekt hij naar het politiebureau om het onderzoek te openen. De weg is smal en loopt dwars door een dicht loofbos. William ziet de man die over de weg wankelt dan ook meteen. In het licht van de koplampen van Williams auto grijpt de man naar zijn borst en zakt ineen. Toegewijd als hij is, is William er als de kippen bij. Dat had hij beter niet kunnen doen. Wanneer William zich over de man buigt, slaat deze hem met een vuist in het gezicht. Na een korte worsteling gaat de onbekende er in Williams auto vandoor.


Omdat zijn telefoon nog in de auto ligt, spoedt William zich naar een nabijgelegen boerderij. Hij belt zijn collega’s en er wordt een grootschalige zoektocht op touw gezet. De onbekende, die ongetwijfeld iets met de kersverse moordzaak te maken heeft, wordt echter niet gevonden. In de dagen die volgen neemt het onderzoek steeds grotere vormen aan. Wat heeft zich in het bos bij het zomerhuisje afgespeeld? Wanneer blijkt dat de chauffeur van de lijkwagen nooit bij de lijkschouwer is aangekomen, is het raadsel compleet. Waar zijn de lijkwagen, de chauffeur én het lijk gebleven?


Rode sneeuw is het zevende boek over William Wisting. Met dit boek brak auteur Jørn Lier Horst internationaal door. De uitgever heeft ervoor gekozen bij dit deel in te haken. Er zullen nog drie delen volgen. Om te voorkomen dat er verwarring ontstaat, wordt de hoofdpersoon in het begin van het boek aan de lezer voorgesteld. Ook belangrijke gebeurtenissen die voor dit deel hebben plaatsgevonden, zoals de dood van Williams vrouw Ingrid, worden kort beschreven.


Jørn Lier Horst weet waarover hij schrijft. Voor het schrijverschap al zijn aandacht opslokte, was hij hoofd van de recherche in het Noorse district Vestfold. Ook zijn geesteskind William Wisting is in dit gebied werkzaam. Schrijver en personage behoren eveneens tot dezelfde leeftijdscategorie. Omdat de auteur zijn eigen ervaringen, inzichten en mensenkennis in zijn politiethrillers verwerkt, is Rode sneeuw uiterst geloofwaardig en inlevend geschreven. Ook schroomt de auteur niet gevoelige maatschappelijke kwesties aan de kaak te stellen.


Jørn Lier Horst loodst de lezer uiterst vakkundig door een goed opgebouwd en meeslepend verhaal. Met diverse nieuwe verhaalwendingen en mysterieuze gebeurtenissen houdt hij de aandacht van zijn lezerspubliek goed vast. Wat is het verhaal achter het grote aantal vogels dat dood uit de lucht valt? Houdt de vriend van Williams dochter Line zich met dubieuze zaken bezig? Jørn Lier Horst hanteert een kalme, weloverwogen schrijfstijl waardoor het verhaal naast spannend ook uitermate sfeervol is. Mijn eerste kennismaking met William Wisting doet dan ook snakken naar een tweede ontmoeting.


ISBN 9789400506626 | paperback | 367 pagina's | A.W. Bruna Uitgevers | oktober 2016
Vertaald door Kim Snoeijing

© Annemarie, 11 oktober 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven