Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

OntspoordOntspoord
Deel 2 van de Hercules-reeks
Kallentoft & Lutteman


Zijn beste vriend Abdula is een crimineel. Een drugsdealer. Iemand met wie inspecteur Zack Herry beslist niet om zou moeten gaan. Zack hoort en ziet dingen waarvoor hij Abdula onmiddellijk in zou moeten rekenen. Zack peinst er niet over. Abdula is een goede vriend. Bovendien zou Zack zonder hem niet meer in leven zijn. Abdula heeft een kogel voor hem opgevangen. Negenendertig dagen lang lag hij in coma. Abdula is hersteld maar helemaal de oude is hij niet meer geworden. Met Zack zelf gaat het ook niet erg goed. Hij gebruikt drugs en heeft steeds meer nodig om op de been te blijven.


Lars Albinsson ziet het helemaal zitten. Zijn nieuwe drone zal een fantastische bron van inkomsten voor hem gaan vormen. Hij heeft al een paar bedrijven overgehaald hem in te huren. Enthousiast stuurt hij de drone naar een oud fabrieksterrein. Een uitstekende locatie voor een proefvlucht. De camera die op de drone bevestigd zit, vertelt hem precies hoe het terrein er van bovenaf uitziet. Op een hoge schoorsteen ziet hij iets ongewoons. Even denkt hij dat zijn ogen hem bedriegen. Hij laat de camera van de drone verder inzoomen. Het is echt waar. Op de schoorsteen ligt een kind. Een dood jongetje.


Zack is degene die het jongetje van de schoorsteen afhaalt. Het is een gevaarlijke onderneming maar zijn hart loopt over van medelijden. Hij moet het kind weghalen van de plek waar de vogels vrij spel hebben. Al leeft hij niet meer, het jongetje heeft een veilig onderkomen nodig. Zack heeft tijdens zijn loopbaan bij de politie al heel wat gruwelijkheden aanschouwd, maar geweld tegen kinderen raakt hem het meest van allemaal. Het doet hem denken aan de jeugd van zijn politiepartner Deniz die onder erbarmelijke omstandigheden naar Zweden is gevlucht. Het doet hem denken aan zijn verwaarloosde buurmeisje Ester, die nota bene hem als rolmodel heeft uitgekozen. Ook doet het hem aan zijn eigen jeugd denken. Aan zijn moeder die hem mishandelde en aan zijn vader die niet ingreep.


Het jongetje, hooguit twaalf jaar oud, staat nergens als vermist geregistreerd. Heeft niemand zijn verdwijning opgemerkt? Of, Zack durft er bijna niet aan te denken, heeft niemand interesse in het kind gehad? Wie is het jongetje en waar komt hij vandaan? Wat is hem overkomen? Het lijkt wel of het kind door een groot dier is toegetakeld. Zack en zijn collega’s besluiten een foto, waarop de verwondingen zijn weggewerkt, in het programma Het misdrijf van de week aan de Zweedse burgers te tonen. En dan krijgt het jongetje eindelijk een naam.  Hij heette Ismail en verbleef, zonder ouders, in een asielzoekerscentrum. Zijn verdwijning is weliswaar opgemerkt maar omdat hij zelf telefonisch contact opnam en zei dat het goed met hem ging, heeft niemand actie ondernomen.


Wat is Ismail overkomen? Wie heeft hem met een klauwachtig wapen, aldus de lijkschouwer, toegetakeld? Waarom moest hij dood? Dan ontvangt de politie een link naar een filmpje op het internet. De link is ook naar de media gestuurd. Het filmpje veroorzaakt grote opschudding. Hoofdrolspeler is Ismail. Een doodsbange Ismail.


Ontspoord is het tweede deel in de Hercules-serie van Mons Kallentoft en Markus Lutteman. Opnieuw bewijzen de twee dat het bundelen van hun schrijverstalent een uitstekend resultaat oplevert. Ontspoord biedt een heftig verhaal vol spanning. De titel slaat op de moordenaar van Ismail maar ook op Zack want hij verliest grip op zijn drugsgebruik. Deniz ziet het gebeuren. Is Zack nog wel een betrouwbare partner? Kan hij haar wel gedegen beschermen als zijn gedachten door drugs vertroebeld zijn? Is Zack haar vriend of haar ondergang?


De tweede verhaallijn in het boek vormt een mooi contrast met het leven van Zack. In deze verhaallijn staat Niklas Svensson, een collega van Zack, centraal. Niklas is een echte familieman. Hij is dol op zijn vrouw en zijn drie kinderen. De dood van Ismail grijpt hem dan ook enorm aan. Ismail was nauwelijks ouder dan zijn oudste zoon Lucas. Stel je voor dat hij… Niklas moet er niet aan denken. Wanneer Deniz hem verwijt te veel tijd in zijn gezin te steken, raakt hem dat diep. Het zet Niklas aan tot een daad met rampzalige gevolgen.


Ontspoord blijft tot de laatste bladzijde spannend. Ik kijk uit naar deel drie van deze meeslepende serie! 


ISBN 9789401605182 | paperback | 360 pagina's| Xander | april 2016
Vertaald door Neeltje Wiersma

© Annemarie, 4 mei 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven