Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Goede dochterGoede dochter
Karin Slaughter


Hoewel het na de brand waarbij hun ouderlijk huis in vlammen opging met de onbezorgdheid van de zusjes Charlotte en Samantha Quinn was gedaan, gingen hun zorgen vooral naar hun vader Rusty uit. Dat hun lieve, wereldvreemde moeder Gamma vermoord zou kunnen worden, kwam niet eens in ze op. Dat de vijftienjarige Sam met een kogel in haar hoofd levend begraven zou worden terwijl de dertienjarige Charlie de benen uit haar lijf zou rennen om aan de moordenaars te ontsnappen, kwam zelfs in hun ergste nachtmerries niet voor. Toch gebeurde het. Het onvoorstelbare werd werkelijkheid.


De brand waardoor het gezin noodgedwongen naar een krakkemikkige boerderij moest verhuizen, was aangestoken. Rusty was een advocaat die zelfs het grootste uitschot uit zijn woonplaats Pikeville verdedigde en veel mensen namen hem dat beslist niet in dank af. Charlie, Sam en ook Gamma waren bang dat het niet bij de brandstichting alleen zou blijven. Ze kregen gelijk.


Uitgerekend op de dag dat Gamma had besloten haar dochters een dagje thuis te houden, drongen twee mannen met bivakmutsen op de boerderij binnen. Toen ze Rusty niet konden vinden, schoten ze Gamma dood. Sam en Charlie werden mee naar het bos genomen, waar al een graf was gegraven. Dat het graf eigenlijk voor Rusty was bedoeld, deed er niet meer toe. De meisjes hadden de mannen herkend en moesten het veld ruimen.


Charlie en Sam wisten de inktzwarte dag te overleven maar het werd nooit meer zoals het was. Hun jeugd was voorgoed voorbij. Door de kogel in haar hoofd, belandde Sam met hersenletsel in het ziekenhuis en Charlie was voorgoed getekend door alles wat ze had aanschouwd. Het verdriet om Gamma overheerste. Hun lieve, bijzondere moeder was er niet meer.


Men zegt weleens dat de tijd alle wonden heelt maar dat geldt niet voor Charlie en Sam. Achtentwintig jaar later zit het beeld van de gruwelijke dood van Gamma nog altijd op hun netvlies gebrand. Sam is Pikeville ontvlucht maar Charlie heeft haar geboortestad nooit verlaten. Zij is de dochter die altijd voor haar vader klaarstaat, ook al blijft Rusty er een potje van maken. Charlie zelf kan er ook wat van. Haar echtgenoot Ben heeft haar negen maanden geleden verlaten en hoewel ze nog altijd vurig hoopt dat hij terug zal komen, is ze met een vreemde het bed ingedoken. Nou ja, een bed was het niet eens. Een ordinaire vrijpartij in een pick-up is niet iets waar ze trots op is. Tot overmaat van ramp heeft haar onbekende minnaar per ongeluk haar telefoon meegenomen. Charlie zal de man, die ze het liefst nooit meer was tegengekomen, moeten opzoeken.


Charlies minnaar-voor-een-nacht werkt als leraar op de school die Charlie als kind heeft bezocht. Weemoedig loopt ze door de gangen die nog altijd vertrouwd aanvoelen. Het weerzien is ongemakkelijk. Op het moment dat Charlie er een paar bitse woorden uit wil floepen, worden haar gedachten overstemd door een onheilspellend geluid dat ze uit duizenden zal herkennen. Er wordt een wapen afgevuurd. Dit keer rent Charlie niet weg. Dit keer vlucht ze niet voor het gevaar. Charlie Quinn aarzelt geen moment en rent het gevaar tegemoet.


Goede dochter is meer dan een spannende thriller. Het is het levensverhaal van twee vrouwen die worstelen met de gruwelijkheden die ze op jonge leeftijd hebben meegemaakt. Sam heeft zich aan haar belofte aan Gamma gehouden. Haar moeder voelde feilloos aan dat haar oudste kind elders thuishoorde. In de grote stad voelt Sam zich thuis. Toch zal ze nu naar Pikeville terug moeten keren. Haar vader en zus hebben haar na een heftige gebeurtenis nodig en ondanks alles zijn ze familie. Het zal geen gemakkelijke tijd worden want Sam en Charlie zijn door alles wat er gebeurd is beslist niet naar elkaar toegegroeid. Ze konden alleen verder met hun leven door elkaar los te laten.


Met Goede dochter heeft Karin Slaughter me weten te raken. Het is een rauw en eerlijk verhaal over leed dat zich niet weg laat stoppen. Charlie heeft het geprobeerd. Jarenlang. Zij was immers de goede dochter. De schietpartij in de school uit haar jeugd maakt echter iets in haar los. Het deurtje in haar hoofd dat ze jarenlang stevig vergrendeld heeft gehouden, is op een kier komen te staan. De waarheid die ze zo zorgvuldig heeft verborgen, staat op het punt te ontsnappen. Goede dochter ademt een onderhuidse spanning uit. Een spanning die zich geen moment laat bedwingen. Karin Slaughter blijft onverminderd en indrukwekkend goed.


ISBN 9789402726800| paperback | 512 pagina's | HarperCollins | juni 2016
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 16 juni 2017

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven