Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Veroordeeld
Karin Slaughter

November 1974: De eerste werkdag van Kate Murphy bij het politiekorps van Atlanta verloopt allesbehalve soepel. Haar gloednieuwe, veel te grote uniform slobbert om haar tengere lichaam en haar mannelijke collega’s zien haar eerder als een potentiele bedpartner dan als een gewaardeerde collega. Wanneer Kate zich eindelijk een weg naar de vrouwenkleedruimte heeft gebaand, gooit ze opgelucht de deur open. Door deze actie haalt ze zich onmiddellijk de woede van haar vrouwelijke collega’s op de hals. De openstaande deur gunt de mannen een kijkje op de ontklede dames. De dag is niet goed begonnen en dat terwijl de werkdag zelf nog van start moet gaan.

De politie van Atlanta is in rep en roer. Dat heeft niks met de komst van Kate te maken maar wel met het feit dat de Atlanta Shooter opnieuw heeft toegeslagen. Deze nog altijd onbekende misdadiger heeft al meerdere dode politieagenten op zijn geweten en dit keer is de populaire Don Wesley zonder pardon neergeschoten. Collega Jimmy heeft zijn zwaargewonde politiepartner naar het ziekenhuis gesleept maar Don heeft de moordaanslag niet overleefd. Volgens Jimmy had de schutter een zwarte huidskleur. De verhoudingen tussen zwart en blank liggen in het Atlanta van 1974 nog altijd gevoelig en iedereen is opgefokt. Onder deze omstandigheden begint Kate aan haar eerste werkdag.

De aantrekkelijke Kate moet op patrouille met Jimmy die meteen na het schietincident weer aan het werk is gegaan. Hij zit niet te wachten op een nieuwe, vrouwelijke collega. De politiemannen van Atlanta zien hun vrouwelijke collega’s niet voor vol aan. Vrouwen horen het huis schoon te houden en mannen doen het stoere werk. Tot overmaat van ramp is Kate ook nog eens een poppetje om te zien. Jimmy doet zijn uiterste best om Kate zo veel mogelijk te ontmoedigen. Kate houdt zich kranig maar is dankbaar dat ze halverwege de dag wordt “gered” door Maggie, de zus van Jimmy.

Maggie is een politievrouw in hart en nieren maar ook zij vecht dagelijks tegen de vooroordelen van haar mannelijke collega’s. Politievrouwen krijgen aangepaste taken toebedeeld en Maggie heeft er schoon genoeg van. Samen met Kate stelt ze een onderzoek naar de Atlanta Shooter in. Allebei ontdekken ze dat de verklaring die Jimmy na de schietpartij heeft afgelegd, niet klopt. Wat houdt Jimmy verborgen? Welk geheim draagt hij met zich mee? Naarmate het clandestiene onderzoek van Kate en Maggie vordert, wordt de sfeer steeds grimmiger.

Veroordeeld leest als een trein. Het verhaal is spannend en de setting waarin het verhaal zich afspeelt, is goed gekozen. Het is boeiend om te lezen tegen welke problemen vrouwen aanliepen tijdens het uitoefenen van “mannenberoepen”. Het was een tijd waarin blanke, hetero mannen de dienst uitmaakten. Wie niet tot die groep behoorde, had het moeilijk in Atlanta.

De verschillen tussen Kate en Maggie bieden een mooi tegenwicht aan de hoofdverhaallijn. Kate komt uit een rijk, Joods gezin en is weduwe. Haar man Patrick is in het leger om het leven gekomen. De familie van Kate begrijpt niet waarom Kate een baan bij de politie verkiest boven een comfortabele kantoorbaan. Maggie komt uit een gezin dat al jaren nauwelijks de eindjes aan elkaar kan knopen. Ze woont nog thuis en schaamt zich voor haar armoedige bestaan. Haar familie wil niet dat Maggie als politieagent werkzaam is. Er wordt dagelijks over geruzied. Vader is psychisch ziek en een oom, die ook bij de politie werkt, speelt de baas over het gezin. Maggies broer Jimmy wordt op handen gedragen.

De oma van Kate heeft een Nederlandse achtergrond en de lezer stuit regelmatig op grappige of aangrijpende anekdotes uit bijvoorbeeld de Tweede Wereldoorlog. Veroordeeld is een uitstekende en verrassende thriller. Karin Slaughter heeft een succesvol uitstapje naar het verleden gemaakt en daarmee ook het literaire gehalte van haar werk flink opgeschroefd. Dit boek behoort zonder twijfel tot een van haar beste prestaties.

ISBN 9789023487241 | paperback | 480 pagina's| Cargo| mei 2014
Vertaald door Ineke Lenting

© Annemarie, 28 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven