Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Begraven beenderenBegraven beenderen
Kathy Reichs

 

De berg Masada in Israel is de plek waar de joden in de eerste eeuw na Christus in opstand kwamen tegen de Romeinen. Toen zij volledig ingesloten bleken hebben zij massaal zelfmoord gepleegd. Slecht enkele vrouwen en kinderen hebben zich verborgen en konden het navertellen.
Voor de Israëliërs is Masada een heilige plek. Er wordt wel archeologisch onderzoek gedaan, maar slechts mondjesmaat, het liefst wil men de overblijfselen niet verstoren.
In de jaren zestig van de vorige eeuw heeft de Israëlische archeoloog Yigael Yadin in een grot skeletten gevonden, waarover nauwelijks publicaties zijn geweest. Wel werden drie andere skeletten bekend gemaakt in de pers die in een andere grot werden gevonden.
In 2000 denkt een andere archeoloog, Tabor, dat hij gestuit is op het familiegraf van Jezus. DNA-onderzoek wijst sterk in die richting. En is er een verband met de botten die op Masada zijn gevonden.
En natuurlijk kan dat niet: christelijke botten op de heilige joodse plek. Zou men daarom alles in de doofpot gestopt hebben?


Dit en nog meer zijn de feiten, die Kathy Reichs ter ore zijn gekomen. Prachtig materiaal voor een spannende thriller.
Zij laat Temperance Brennan op onderzoek uitgaan. Het verhaal begint in Montreal, waar een man wordt gevonden in een kast. Moord? Zelfmoord? Hij is al een paar dagen dood, en forensisch antropoloog Brennan wordt erbij geroepen. Als iemand haar een foto in de hand duwt, waarop een skelet staat, en daarbij zegt dat het tot de moord heeft geleid, haalt ze haar kennissen uit de archeologische wereld erbij. De foto komt uit Israel, uit een opgraving. Als ze de kans krijgt daarheen af te reizen doet ze dat.
Ik kan best wel minpuntjes vinden, maar die zijn niet storend genoeg om het plezier van het lezen te bederven. Het is gewoon een lekker spannend boek.

een Temperance Brennan thriller Ingenaaid, 396 pagina's Verschenen: januari 2006 De Boekerij
Vertaler: I. Bol

© Marjo,  juli 2006

Reageren? Klik hier!

Recensies

Boven