Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

De dood liegt nooitDe dood liegt nooit
Kathy Reichs


Het Cold Case Team in Charlotte, North Carolina krijgt bezoek van rechercheur Umparo Rodas uit Vermont. Ook forensisch expert Temperance Brennan is voor de bijeenkomst uitgenodigd, hoewel ze niet begrijpt waarom. Rodas vertelt zijn ietwat ongeduldige toehoorders over de dood van het twaalfjarige meisje Nellie Gower. Nellie verdween toen ze op 19 oktober 2007 van school naar huis fietste. Haar lichaam werd acht dagen later in een granietgroeve gevonden.


Na de dood van Nellie tastte rechercheur Rodas lange tijd in het duister maar een jaar geleden besloot hij de gegevens omtrent de moord op Nellie in het VICAP-systeem (Violent Criminal Apprehension Program) van de FBI in te voeren. Weken later vond het systeem een match. In Charlotte was een soortgelijke moord gepleegd. Tegen de tijd dat Rodas uitgepraat is, begrijpt Temperance maar al te goed waarom ze verzocht werd naar de bijeenkomst te komen. In 2009 heeft Temperance de botten van de vermoordde Lizzie Nance geanalyseerd. De doodsoorzaak van de elfjarige Lizzie kon niet vastgesteld worden.


Nellie en Lizzie zijn vermoedelijk door dezelfde dader om het leven gebracht. Een doorbraak maar ook weer niet want de dader is nog altijd niet ontmaskerd. Rodas heeft echter nog een “verrassing” in petto. Anderhalf jaar geleden ontdekte hij dat niet alle sporen die op Nellie waren aangetroffen, aan een DNA-onderzoek onderworpen waren. Deze ontdekking leidde wel degelijk tot een doorbraak. Rodas diende een nieuw verzoek in en dit keer werd er wel DNA aangetroffen. DNA dat niet van Nellie was. Wanneer Temperance leest van wie het gevonden DNA is, kan ze de informatie in het rapport nauwelijks geloven.


Het gevonden DNA is van een persoon die Temperance maar al te goed kent. De Canadese seriemoordenaar Anique Pomerleau is de enige die ooit aan Temperance is ontkomen. Ze is een waar monster en al tien jaar spoorloos. Temperance hoopte vurig dat Pomerleau niet meer in leven was. Dat ze ergens begraven lag en daarom onvindbaar wist te blijven. Helaas blijkt Pomerleau nog springlevend en is ze weer aan het moorden geslagen.


Het onderzoek naar Anique Pomerleau werd destijds geleid door rechercheur Andrew Ryan. Temperance kent Ryan door en door. Ze hebben ruim twintig jaar samengewerkt en waren geliefden.  Kort geleden is Ryan van de aardbodem verdwenen. Na het overlijden van zijn dochter brak er iets in hem. Ryan heeft afstand van alles en iedereen genomen en is onvindbaar. Toch krijgt Temperance het verzoek hem op te sporen. Als iemand hem kan vinden, is zij het.


Temperance heeft geen idee hoe ze haar vermiste ex-vriend moet vinden. Gelukkig krijgt ze hulp uit onverwachte hoek. Haar psychisch zieke moeder heeft zich ontpopt tot een waar internetgenie en weet aan de hand van een oude e-mail te achterhalen dat Ryan zich in het stadje Samara op Costa Rica bevindt. Temperance reist zo snel ze kan naar het zonnige oord. De Ryan die ze korte tijd later vindt, stelt haar komst niet op prijs. Hij ziet er onverzorgd, nors en verdrietig uit. Zal het Temperance lukken om Ryan terug naar huis te lokken?


De boeken van Kathy Reichs vormen zonder uitzondering een ware traktatie. Wie de boeken over Temperance Brennan niet kent, is misschien bekend met de populaire televisieserie Bones (geproduceerd door Kathy Reichs zelf) die op de boeken is gebaseerd. De hoofdpersonen in het boek en de serie delen dezelfde naam en hetzelfde beroep maar er zijn ook verschillen. Persoonlijk geef ik de voorkeur aan de boeken. De verhalen zijn stuk voor stuk scherp maar ook invoelend geschreven. Temperance Brennan heeft al heel wat ellende aanschouwd maar ze behandelt al haar zaken nog altijd met de grootst mogelijke compassie. Ze is een intrigerende en volhardende vrouw die dol is op haar dochter Katy en kat Birdie. Ryan is nog altijd de liefde van haar leven, ook al is de liefde niet meer wederzijds.


In De dood liegt nooit gaat de meeste aandacht uit naar de vermoorde meisjes maar is er ook ruimte voor persoonlijke gebeurtenissen. Temperance krijgt te horen dat haar moeder kanker heeft en de noodzakelijke behandeling weigert. Terwijl Temperance probeert dit grote verdriet een plekje te geven, komt haar moeder met onthutsende informatie over de vermoorde meisjes op de proppen. De doorgewinterde internetspeurder heeft ontdekt dat er nog veel meer slachtoffers zijn. De dood liegt nooit is van begin tot eind onverwoestbaar meeslepend!


ISBN 9789401604161 | paperback | 380 pagina's| Xander Uitgevers | augustus 2015
Vertaald door Irene Goes

© Annemarie, 11 september 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven