Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Dodenreis
Kathy Reichs


De dood van een onbekend tienermeisje grijpt forensisch antropoloog Temperance Brennan bijzonder aan. Iemand heeft het meisje opzettelijk van achteren aangereden om daarna door te rijden. Haar zuurstokroze tasje in de vorm van een kat steekt tragisch bij haar lot af. Omdat de identiteit van het meisje niet vastgesteld kan worden, is Temperance (alias Bones) ingeschakeld. Ze werkt samen met rechercheur Slidell met wie ze niet bijzonder goed overweg kan. Slidell denkt dat het meisje tippelde en is niet erg in de zaak geïnteresseerd.

Uit de lijkschouwing blijkt dat het meisje nog maar een jaar of veertien oud was en waarschijnlijk uit het buitenland afkomstig was.  Ze kan inderdaad als prostituee werkzaam zijn geweest, een schrijnende gedachte. Bones denkt steeds aan de familie van het meisje. Ergens op aarde woont een moeder die hoopt dat alles goed met haar dochter gaat. Ergens woont een moeder die niet weet dat haar kind zo gruwelijk aan haar einde is gekomen. Bones denkt aan haar eigen dochter Katy die in het leger dient. Katy bevindt zich momenteel in Afghanistan. Sinds haar dochter zich in het levensgevaarlijke gebied bevindt, kan Bones alleen maar hopen - net zoals de moeder van het onbekende meisje waarschijnlijk doet - dat haar dochter veilig is en heelhuids huiswaarts zal keren.

Opmerkelijk is dat er een pasje in het katvormige tasje van het dode meisje is gevonden. Het pasje blijkt een clubkaart te zijn van de bekende zakenman John-Henry Story die een aantal maanden geleden bij een brand is omgekomen. Hoe is het meisje in het bezit van het pasje gekomen? Is er een verband tussen de tiener en de zakenman? Bones probeert op eigen houtje achter de identiteit van het meisje te komen. Ze verspreidt flyers en probeert te achterhalen waar het meisje zich kort voor haar dood opgehouden heeft.

Dan dient zich een bijzondere gelegenheid aan. Bones krijgt de kans om af te reizen naar Afghanistan, naar de legerbasis waar Katy zich bevindt. Een Amerikaanse soldaat heeft enige tijd geleden twee Afghaanse burgers gedood. Het was zelfverdediging volgens de schutter maar zijn collega beweert dat de mannen in hun rug zijn geschoten en niet in hun borst. Eindelijk is toestemming verkregen om de twee dode mannen op te graven. Bones zal hun botten onderzoeken om de waarheid te achterhalen. Zal ze ook de gelegenheid krijgen om Katy weer in haar armen te sluiten?

Zodra Bones - enigszins gehavend - is teruggekeerd  uit Afghanistan, pakt ze de zaak van het onbekende tienermeisje weer op. Ze beseft niet dat ze zich in een enorm wespennest steekt. Zijzelf is niet langer veilig en ook mensen die met haar praten worden gestraft. De dode tiener is nog maar het topje van de ijsberg.

Auteur Kathy Reichs baseert de zaken waar Temperance Brennan zich over buigt, op waargebeurde situaties. Achterin het boek licht ze de onderwerpen in het boek nader toe wat erg interessant is om te lezen. Het thema van dit boek heeft te maken met het werk van Courtney Reichs, de dochter van Kathy. Wat het thema is, kan ik niet verklappen.

Net als de vorige boeken van Kathy Reichs is ook Dodenreis boeiend en meeslepend geschreven. Kathy Reichs – die ook als forensisch antropoloog werkzaam is - deelt haar kennis vol enthousiasme met de lezer. Deze dame houdt van haar vak! Het privéleven van Bones mengt zich mooi met de hoofdverhaallijn en het geheel is doordrenkt met maatschappelijke betrokkenheid. Vooroordelen zijn Bones onbekend. Dodenreis biedt naast een goed geschreven verhaal ook  een flinke dosis spanning en is, zoals we dat gewend zijn van Kathy Reichs, een uitstekende thriller.

ISBN 9789401602112 | paperback | 368 pagina's| Xander Uitgevers | april 2014
Vertaald door Lia Belt

© Annemarie, 20 mei 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven