Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

HoogzomerHoogzomer
Kim Faber en Janni Pedersen

Inspecteur Martin Junckersen, kortaf Juncker genoemd, is eerder na een misstap overgeplaatst naar Sandsted, maar na de sluiting van het azc werd het plaatselijk politiebureau alweer gesloten en nu is zijn standplaats de afdeling Zware Criminaliteit van het hoofdbureau in Naestved.


Hoewel het hem nog steeds niet zint dat hij niet in Kopenhagen is, heeft hij zijn handen vol. Er is een moord gepleegd, die hij samen met hoofdagent Nabiha Khalid onderzoekt. Het slachtoffer blijkt geen onbekende van hem te zijn, en ook de weduwe kent hij. Is er sprake van belangenverstrengeling?


Maar hij dompelt zich in het werk, omdat hij het liefst niet bezig is met de problemen die zich in zijn privéleven voordoen. Hij heeft lichamelijke klachten die hij ontkent, en zijn vader is onlangs overleden. Juncker woont in zijn huis en heeft daar moeite mee.
En al zal hij het niet snel toegeven: hij mist zijn ex.


Charlotte Junckersen is journalist. In Kopenhagen probeert zij zich staande te houden in de mannenwereld die de krant is. Als zij een tip krijgt, die te maken heeft met de bomaanslag die plaats heeft gevonden in het centrum van Kopenhagen waarbij een aantal doden en gewonden zijn gevallen (zie Winterland), ruikt zij een grote zaak. Klopt het dat deze aanslag voorkomen had kunnen worden?
Op de krant houdt ze het voor zichzelf, maar haar onderzoek brengt de nodige risico’s met zich mee.
Als ze Juncker om hulp vraagt, is hij niet happig, hij heeft al snel in de gaten hoe gevaarlijk het is. Hier trekken machtige personen aan de touwtjes!


Junckers voormalige partner Signe Kristiansen wil Charlotte wel helpen. Ook krijgen ze hulp van een whizzkid, Veronika, die evenmin haar leven zeker is en onderduikt met hulp van Signe.
Als er een onthoofd lichaam wordt gevonden, heeft Signe wel een vermoeden wie het slachtoffer is. Maar dat kan ze niet doorgeven, de zaak is nogal ingewikkeld. Ook al kost het haar haar baan…


Juncker en Signe hebben allebei een nogal eigengereide manier van werken, hetgeen hun vaak reprimandes oplevert. Of erger:


‘Het is waarschijnlijk moeilijk om twee moordonderzoekers te ontslaan omdat ze hun werk doen. Dat zou heel slecht overkomen in de media. Maar misschien bedenken ze iets anders. Ze hebben ongetwijfeld een paar fantastische posities achter de hand: hoofd van de afdeling gevonden voorwerpen of zoiets.’


De plot is ingewikkeld en als je het eerste deel niet gelezen hebt best lastig te volgen. Ook al doen de schrijvers hun best – summier - uit te leggen wat er aan vooraf ging. Aan de ene kant is er de zaak van de vermoorde bekende van Juncker, en aan de andere kant is er – nog steeds – de aanslag in Kopenhagen. Wat is het verband hier tussen?


Het verhaal wordt verteld vanuit de perspectieven van Juncker, Charlotte en Signe, met steeds aan ieder hoofdstuk een cliffhanger waardoor je verder wil lezen. Het is spannend, en de schrijvers hebben diverse keren verrassingen in petto.
Het persoonlijke leven van de drie hoofdpersonen speelt een grote rol, en het raakt ook verweven met de plot. Er zijn bijvoorbeeld de dagboeken van Junckers vader, met bijzondere informatie.


Als lezer puzzel je mee: hoe zit dit allemaal in elkaar?
Af en toe wordt de vraag gesteld: ‘kan ik jou vertrouwen?’ Toch een beetje linke vraag! Het antwoord zal immers niet snel nee zijn!


Kim Faber is architect en journalist voor de Deense krant ‘Politiken’.
Pedersen is presentator en misdaadjournalist op de Deense televisie. Dit is hun tweede thriller met Martin Juncker en Signe Kristiansen in de hoofdrol.


ISBN 9789402707243 | paperback | 416 pagina's | Uitgeverij de Boekerij| mei 2021
Vertaald uit het Deens door Corry van Bree

© Marjo, 28 juli 2021

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven