Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Winterland
Kim Faber & Janni Pedersen


Inspecteur Martin Juncker is na een misstap, hij heeft iets gehad met de advocate van een verdachte, overgeplaatst naar Sandsted, waar hij een nieuwe politiepost moet leiden. Hij woont bij z’n vader, die begint te dementeren. Z’n moeder is 10 maanden eerder overleden en daarna is het met z’n vader bergafwaarts gegaan. Hij woont nog zelfstandig met hulp, maar in de loop van het verhaal zien we de vader ook snel aftakelen.


Martin is niet de favoriete zoon van z’n vader, ook omdat hij er niet voor gekozen heeft om net als z’n vader advocaat te worden. Z’n oudere broer Peter, die te vroeg is overleden, is de favoriet van de vader, die de aanwezigheid van Martin maar moeilijk kan verdragen.
Ook de verhouding van Martin met z’n vrouw Charlotte staat onder druk.


Het verhaal begint met een overval op een huis, waarbij een vrouw er getuige van is dat haar man de schedel wordt ingeslagen. Het is duidelijk geen gewone overval, maar meer een wraakactie, al weten we nog niet waarom.


Op 23 december, als Signe Kristiansen, de voormalige partner van Juncker, samen met haar man en kinderen bij Ikea loopt te winkelen, vindt er in het centrum van Kopenhagen een bomaanslag plaats op een kerstmarkt. Signe wordt opgeroepen en probeert haar zus te bellen, die naar de kerstmarkt zou gaan. Ze krijgt haar niet te pakken en maakt zich natuurlijk ongerust. In deze zaak is ze genoodzaakt samen te werken met Troels Mikkelsen, de man die haar 2 jaar geleden, na een met drank besprenkeld kerstdiner van haar werk, verkracht heeft.


De hoofdstukken over Martin Juncker en Signe Kristiansen wisselen elkaar af en in de eerste, korte, hoofdstukken over Martin Juncker gaat het vooral over de problemen met z’n vader en met z’n vrouw. De politiepost die opgezet moet worden, gaat namelijk pas na de kerstdagen open.


Op 27 december maakt Martin Juncker kennis met z’n 2 nieuwe medewerkers, Nabiha Khalid en aspirant-agent Kristoffer Kirch, die als militair in Afghanistan heeft gezeten (iets waar we later nog iets meer over lezen). Als eerste brengt men een bezoek aan het asielzoekerscentrum, waar wat problemen zijn geweest. Er is sprake van een verkrachting, waar 2 bewoners van verdacht worden.
Terwijl men daar is komt er een telefoontje binnen over een huis, waar 2 honden al een aantal dagen lopen te janken. Men gaat naar het huis, waar men het lichaam van een man vindt, van wie de schedel is ingeslagen. De vrouw van de man wordt vermist. Het slachtoffer blijkt banden te hebben met neonazi’s en later blijkt er een verband te zijn met de zaak in Kopenhagen.


Het is een spannende thriller geworden, hoewel ik een aantal gebeurtenissen aan het einde wat minder bevredigend vind. Of we nog meer boeken over deze hoofdfiguren zullen gaan krijgen, kan ik niet zeggen.


ISBN 978 94 027 0489 1 | Paperback met flappen | 413 pagina’s | Harper Collins| februari 2020
vertaald door Corry van Bree

© Renate 15 maart 2020

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven