Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Gebonden in duister
Kim ten Tusscher

Lilith is gevlucht. Ze heeft jarenlang haar meester trouw gediend maar nu is het genoeg geweest. Ze is verward en snakt naar een nieuw leven in het land Merzia. Haar vlucht heeft haar hongerig gemaakt en wanneer ze probeert wat eten te bemachtigen wordt ze betrapt. Er ontstaat een schermutseling en Lilith, die sterker is dan haar broodmagere uiterlijk doet vermoeden, verdedigt zich ferm. Toch wordt ze in de kraag gevat en naar koning Yvar gebracht.

De koning veroordeelt haar tot zweepslagen en een taakstraf in het paleis. Door de zweepslagen raakt ze erg gewond en haar gehavende lichaam wekt de sympathie op van Ghalatea. De vrouw, die al jaren voor de koning zorgt, trekt zich het lot van Lilith aan en omringt haar met zorg en warmte. Wat Ghalatea niet weet is dat Lilith een wisselaarster is en in een draak kan veranderen. Deze gedaanteverandering heeft ze voor haar voormalige meester regelmatig ondergaan. Onder zijn bevel heeft ze talloze dorpen verwoest en mensen vermoord. Onder het lieve uiterlijk van Lilith gaat een meedogenloze moordenares schuil.

Maar is Lilith werkelijk zo meedogenloos? Het besef van haar daden heeft haar uiteindelijk haar meester doen ontvluchten. De band met haar meester is hecht geweest en Lilith heeft zijn bevelen gewillig opgevolgd. Is dat een vrijwillige keuze geweest of dwang? Het is een ingewikkeld vraagstuk waar ook Lilith zelf mee worstelt. In ieder geval is ze een pittige tante. Dat merkt magiër Fehrdessar ook. Hij is geïntrigeerd door de nieuwe inwoonster van het paleis en probeert haar snel oplaaiende woede te beteugelen. Lilith bevindt zich in een emotionele achtbaan. Ze voelt liefde en vertrouwen maar ook woede en wantrouwen. Toch toont ze steeds meer genegenheid en raakt ze zeer op Ghalatea gesteld.

Dan wordt Merzia aangevallen. Kasimirth, de voormalige meester van Lilith, heeft zijn zinnen op het rijk van koning Yvar gezet. Hij wil dit rijk uit naam van de god Jacob veroveren en alle inwoners bekeren. Merzia heeft de hulp van Lilith nodig maar ook Kasimirth doet een beroep op haar. Lilith staat voor een moeilijke keus. Zal ze de band met haar meester herstellen of definitief verbreken? Kan ze Kasimirth ooit nog vertrouwen of moet ze, de leugenachtige, Fehrdessar helpen in de strijd tegen haar voormalige meester?

Gebonden in duister is een prima fantasy-boek van eigen bodem. Het is het eerste deel van een trilogie.  Het rijk Merzia wordt heel boeiend en duidelijk beschreven en dat geldt ook voor de personages. Soms is het frustrerend dat Lilith zo moeilijk te doorgronden is. Tegelijkertijd is diezelfde ondoorgrondelijkheid het ingrediënt dat dit duistere boek zo boeiend maakt.

Kim ten Tusscher geniet van de vrijheid die ze in het fantasy-genre ervaart maar hecht wel veel waarde aan waarschijnlijkheid. In Gebonden in duister laat ze haar fantasie de vrije loop waarbij ze de kunst verstaat om immer geloofwaardig te blijven. Het tweede deel in deze serie heet Verbroken in schemer.

ISBN 9789490767020| Paperback | 296 pagina’s| Uitgeverij Zilverspoor | februari 2012

© Annemarie, 26 februari 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven