Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altWat je nooit moet doen
Koethi Zan


De achttienjarige Sarah en Jennifer leefden uiterst voorzichtig en namen geen enkel risico. Toen de twee vriendinnen twaalf jaar oud waren, raakten ze betrokken bij een ernstig auto-ongeluk waarbij de moeder van Jennifer om het leven kwam. In het ziekenhuis begon het tweetal aan hun eerste logboek waarin ze bijhielden wat hun allemaal zou kunnen overkomen en wat de kans was dat het hen ook daadwerkelijk overkwam. De opsommingen en de vele voorzorgsmaatregelen die ze namen gaven hun het gevoel controle over hun veiligheid te hebben.

Toch konden Sarah en Jennifer niet voorkomen dat ze op achttienjarige leeftijd in handen vielen van een monster. Ze werden, samen met Tracy en Christine, gevangen gehouden in een kelder van een gerespecteerde hoogleraar. Jennifer overleefde de gevangenschap niet maar de andere drie meisjes werden na drie jaar gered. Nu, tien jaar later, is Sarah een schim van de vrouw die ze eens was. Ze werkt vanuit huis en komt nooit buiten. In feite zit Sarah nog steeds gevangen maar is de vochtige kelder verruild voor een knus appartement.

Jack Derber, de dader, staat op het punt vervroegd vrijgelaten te worden. Rechercheur Jim McCordy staat de drie vrouwen al tien jaar bij en probeert Sarah over te halen om een slachtofferverklaring af te leggen. De commissie die beslist over de mogelijke vrijlating van Jack moet beseffen dat tien jaar gevangenisstraf bij lange na niet genoeg is. Tracy zal ook getuigen maar Christine werkt niet mee. Ze heeft het hele gebeuren de rug toegekeerd en nooit meer achterom gekeken. De getuigenis van Tracy alleen is niet voldoende maar Sarah twijfelt, het is teveel voor haar.

De brief van Jack die Jim haar overhandigt, verandert alles. Jack heeft al vaker brieven gestuurd maar na het lezen van deze brief knapt er iets in Sarah. Ze beseft dat ze voor altijd zijn slachtoffer zal zijn als ze zijn vrijlating niet tegenhoudt. Bovendien wil ze nog altijd het lichaam van Jennifer vinden. Ze wil haar beste vriendin kunnen begraven. Jack speelt een spel. Hij geeft summiere aanwijzingen in zijn brieven. Zullen ze naar het lichaam van Jennifer leiden? Sarah besluit dat het tijd is om af te rekenen met het verleden. Ze moet haar veilige appartement verlaten, de paniekaanvallen trotseren en de strijd met Jack aangaan. De hulp van Tracy is hierbij onontbeerlijk maar Tracy heeft een grote hekel aan Sarah. Er is iets tijdens hun gevangenschap iets gebeurd dat Tracy nog altijd woedend maakt.

Wat dit boek anders en interessant maakt, is dat het verhaal begint als alles achter de rug is. Sarah heeft de gruwelen in de kelder overleefd en er zijn sindsdien tien jaar verstreken. Ze is niet langer ondervoed, ze wordt niet langer mishandeld en de dader zit achter de tralies. Toch is Sarah nog altijd een slachtoffer. Zolang Sarah een slachtoffer is, kan ze niet verder met haar leven en bovendien komt Jack bijna vrij. Jack zou een gelovig man zijn nu. Hij is zelfs in de gevangenis getrouwd met een zeer vrome vrouw. Sarah gelooft niet dat Jack veranderd is. Jack is een monster van het ergste soort. Alles wat Jack doet is een spel. Mensen manipuleren is zijn tweede natuur.

De zoektocht naar de waarheid begint met de zoektocht naar Sylvia, de kersverse vrouw van Jack. Wat weet zij? Maar Sylvia lijkt van de aardbodem verdwenen. Toch geeft Sarah niet op. Ze heeft te lang stilgezeten, te lang niets gedaan. Nu is er iets in haar ontketend dat zich niet meer laat bedwingen.

Wat je nooit moet doen is een verhaal dat steeds indringender wordt. In het begin is Sarah een stugge en afstandelijke vrouw van wie je als lezer geen hoogte krijgt maar naarmate het verhaal vordert, verandert dat. Het verhaal kruipt onder je huid en Sarah is steeds beter te begrijpen. Het is nu of nooit voor haar. Als de waarheid niet boven tafel komt en Jack vrijkomt, is het leven van Sarah voorbij. Dan blijft de angst voor altijd zegevieren en kan ze het verlies van Jennifer nooit verwerken. Sarah gaat het gevecht aan ook al grijpt de paniek haar regelmatig naar de keel. Wat je nooit moet doen is een indrukwekkend debuut waarin een slachtoffer zich niet langer in een slachtofferrol laat dwingen.

ISBN 9789023485001 | paperback | 336 pagina's | Cargo | oktober 2013
Vertaald door Danielle Stensen

© Annemarie, 1 november 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven