Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altDuisternis
Kortsmit & Lotz

Laura had haar man Antonie nog nooit eerder bedrogen toen ze een gepassioneerde nacht met Alex doorbracht. Dat had ze beter zo kunnen houden. Wanneer ze de ochtend na het intieme buitenechtelijke samenzijn wakker wordt, treft ze haar minnaar-voor-een-nacht dood aan in de badkamer. Laura raakt in paniek, maakt alles schoon, verwijdert bewijs van haar aanwezigheid en gaat ervandoor. Wat haar betreft hoeft niemand te weten dat zij die nacht in het huis van Alex is geweest.

Thuis bij Antonie probeert Laura het gebeuren te vergeten hoewel ze nog steeds hevig ontdaan is. Wat is er die nacht eigenlijk gebeurd in het huis van Alex? Als Antonie er ooit achter komt dat ze vreemd is gegaan weet ze niet of hun huwelijk stand zal houden. En de politie zal haar ongetwijfeld als verdachte aanmerken.

De volgende ochtend is de nachtmerrie compleet. Antonie treft onder zijn carport een auto aan met daarin een naakte, dode man. Het is Alex. De politie komt en ondervraagd het echtpaar. Laura houdt vol dat ze de man nog nooit gezien heeft en is compleet in shock. Wat  is hier aan de hand? Wie heeft het lichaam naar haar huis gebracht? Hoe gaat ze zich uit deze situatie redden?

Een tweede verhaallijn in dit boek gaat over het jonge meisje Bettie. Na het verjaardagsfeestje van haar beste vriendin Maaike – die vijftien is geworden – wordt Bettie door de vader van Maaike naar huis gebracht. De man verkracht het weerloze meisje en zorgt ervoor dat ze haar mond over het traumatische gebeuren houdt. En Bettie zwijgt. Ze weet zelfs te verbergen dat ze zwanger is geraakt maar direct nadat ze moederziel alleen op haar kamertje is bevallen, treft haar moeder haar met de baby aan. Vader besluit het kind weg te brengen en zijn dochter wijs te maken dat het gestorven is. Hij wil niet dat de kerkelijke gemeenschap waar het gezin deel van uitmaakt weet van het kind. Die schande wil hij niet.  Bettie zal nooit meer de oude worden.

Tot slot is er nog het verhaal over een jongetje dat heel gelukkig opgroeit op de boerderij van zijn ouders. Het leven is onbezorgd totdat moeder bij een ongelukkige val van de trap haar nek breekt. Vader raakt aan de drank en uiteindelijk wordt het jongetje uit huis geplaatst. Hij komt in pleeggezinnen terecht waar hij nare dingen meemaakt. Het jongetje groeit uit tot een beschadigde man.

De drie verschillende verhaallijnen wisselen elkaar af. Het verband tussen de drie verhalen wordt steeds duidelijker naarmate het boek vordert. De ontknoping laat zich door de ervaren lezer wel raden maar dat maakt niet uit omdat de spanning toch gewaarborgd blijft. Het boek heeft een prettige spanningsboog die - alhoewel het niet bloedstollend is - gedurende het hele verhaal stand houdt. Wat ik ook erg prettig vind aan dit boek is dat het geloofwaardig blijft. Gelukkig blijft de gemiddelde mens van dergelijke trauma’s verstoken maar de reacties zijn heel overtuigend. Ook wat het geestelijk met hen doet is heel aannemelijk.

Duisternis is een krachtig en goed geschreven verhaal van het schrijversduo Kortsmit & Lotz. Aanvankelijk schreven zij alleen toneelstukken maar gelukkig hebben ze het aangedurfd om ook thrillers te gaan schrijven. Een prettige verrassing van eigen bodem.

ISBN 9789049952808| Paperback |  240 pagina's pagina’s| Mistral | april 2012

© Annemarie, 9 juni 2012

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven