Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

DavidssterDavidsster
Kristina Ohlsson


De plot draait om moord in een door sneeuw geteisterd Stockholm.Twee gevallen, waarvan niet duidelijk is of ze met elkaar te maken hebben. Er wordt een kleuterjuf neergeschoten, voor de deur van de school. Twee jongens, tien jaar oud, verdwijnen en worden later teruggevonden met blote voeten en een zodanige wirwar aan sporen dat het lang duurt voor de politie er achter is wat er nu eigenlijk gebeurd is.
Er is een link tussen deze gevallen: de jongens zaten op dezelfde school, en alle betrokkenen waren lid van de Joodse gemeenschap. Is er nog meer verband tussen de zaken, want is hier een Jodenhater aan het werk? Toch worden de zaken niet aan dezelfde inspecteur toegewezen en het wordt de rol van de nieuwe beveiliger van Salomongemeente om die link te leggen.
Gelukkig maar, want het blijkt een uiterst complexe zaak te zijn, met wortels in het verleden, waarbij het ook erg onduidelijk is welke wortels nu precies.


Er is iets vreemds aan de hand met de moord op de jongetjes: zij hadden een papieren zak over hun hoofd. Met een gezicht daarop getekend. Het duurt even voor de politie ontdekt dat er ook bij de schooljuf een merkteken was.  Maar er is ook de betrokkenheid van de Mossad. Is het toeval dat Efraïm Kiel Mossadagent, en werkend in Israël net nu in Stockholm is?
En wat is dat voor een verhaal dat een van de ouders van de jongetjes vertelt, over een ‘papierjongetje’. Is dat een legende? Heeft het ook maar iets te maken met de slachtoffers?
Het wordt een complexe zaak, waarbij Fredrika Bergman alle hulp nodig heeft die ze maar krijgen kan. Ze gaat er zelfs voor naar Israël.


Zoals meestal het geval is begint het boek met een proloog. Pas later ontdekt de lezer waar dat stukje tekst een plaats krijgt in het verhaal.
Kristina Ohlsson maakt het nog bonter. Ook zij gebruikt de proloog, maar daarnaast zijn er fragmenten die aangekondigd worden als ‘De afloop’. Had het verhaal nog meer spanning nodig? Het kan nooit genoeg zijn denk ik.
In ieder geval kost het nog meer nagels omdat je nu weet dat er iets vreselijks staat te gebeuren, maar je weet niet wie het slachtoffer is: de schrijfster pakt dat slim aan: het gaat over een vrouw met een echtgenoot en twee kinderen. Als je twee zulke gezinnen laat meedoen aan het verhaal is spanning verzekerd!


De plot zelf met een grote rol voor spionage en rassenhaat, met de steeds wisselende verhaallijnen, met persoonlijke geheimen, maar ook staatsgeheimen houdt je alle ruim vierhonderd pagina’s aan het boek gekluisterd. Er is maar één minpunt, en ik weet dat andere lezers dat niet met mij eens zullen zijn: ik vind dat er te vaak gesproken wordt over dingen die in het persoonlijk verleden van de speurder - Fredrika Bergman - gebeurd zijn. Ze doen niet ter zake, en iemand die dit boek zonder dat met net zoveel graagte leest als ondergetekende, gaat toch wel op zoek naar andere boeken van Kristina Ohlsson.


ISBN 9789044344714 | Paperback | 416 pagina's| The House of Crime | juni 2014
Vertaald uit het Zweeds door Ron Bezemer

© Marjo, 3 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven