Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Ongewenst
Kristina Ohlsson

 

Dit is het eerste boek over Alex Recht en z'n team, dat geholpen wordt door Frederika Bergman. Frederika wordt door het team een beetje als een buitenstaander beschouwd, omdat ze van de universiteit komt en geen carrière bij de politie heeft gemaakt. Met name Peder Rydh beschouwt Frederika Bergman als een ongewenste indringster, die geen verstand heeft van politiewerk en alleen haar gevoelens achterna loopt.


Er is een kind ontvoerd uit de trein en daar de moeder van het kind in scheiding ligt met haar man, die haar regelmatig heeft mishandeld, is de vader natuurlijk de eerste waar de politie aan denkt. Alleen Frederika Bergman heeft ergens het gevoel dat er meer aan de hand is en probeert getuigen te zoeken en mensen te spreken. Dit valt niet goed bij haar collega's, die vinden dat ze geen overbodige dingen moet doen, omdat het duidelijk is dat de vader het kind ontvoerd heeft en dat men dus alleen naar hem op zoek hoeft te gaan.


De vader komt uit een zeer gegoede familie en zijn moeder is van mening dat hij beter geschikt is om het kind op te voeden. Haar schoondochter mag ze niet echt. Ze is van mening dat een vrouw wel moet studeren, maar dat dit alleen van belang is om op niveau te kunnen converseren. Een vrouw hoort thuis te zijn om haar man te dienen. Ze doet alles om haar zoon te verdedigen en haar schoondochter zwart te maken. Voor de momenten waarop hij z'n vrouw mishandeld zou hebben, geeft zij hem een alibi en ze stelt dat ze waarschijnlijk door een minnaar mishandeld is.


Later wordt het kind dood gevonden in Umea, met het woord 'Ongewenst' op het voorhoofd geschreven en dan moet duidelijk zijn dat er meer aan de hand is. Toch blijft men nog altijd geloven dat de vader, die nog steeds niet gevonden is, de dader is.


Door het verhaal heen zien we ook regelmatig hoofdstukken over de echte dader en wat mensen om hem heen. Het boek begint ook met hem, terwijl hij terugdenkt aan z'n jeugd bij iemand die hem haat en hem als slecht beschouwt. Hij ligt in bed met iemand die hij Pop noemt.


Het is een spannend debuut geworden, dat naar meer doet verlangen. Het privéleven van de hoofdpersonen komt niet al te veel aan bod, al lezen we wel dat Peder vreemd gaat met een collega en dat z'n vrouw last heeft van een postnatale depressie. Frederika heeft een geliefde die getrouwd is en Alex is getrouwd. Dan is er nog een vrouwelijke collega die verliefd is op een mysterieuze man. Waarom dit van belang is, wordt later duidelijk.


ISBN 978 90 443 2562 1 | Paperback | 351 pagina’s | House Of Books | mei 2010 | vertaald door Edith Sybesma

© Renate 11 mei 2019

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven