Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altSlaap
Lars Kepler

Op een spoorbrug in Södertälje loopt Michael Kohler-Frost. Hij is ziek, ernstig verzwakt en gewond.  Michael en zijn zusje Felicia zijn al dertien jaar vermist. Zeven jaar geleden zijn ze doodverklaard. Michael wordt in allerijl naar het ziekenhuis gebracht waar onder andere de veteranenziekte bij hem wordt geconstateerd.

Joona Linna van de rijksrecherche is verbijsterd als hij het nieuws over Michael hoort. Dertien jaar geleden heeft hij samen met partner Samuel Mendel de vermissingszaak van de twee kinderen behandeld. Ze waren er destijds van overtuigd dat Michael en Felicia in handen van seriemoordenaar Jurek Walter waren gevallen en niet meer in leven waren. En nu is Michael uit het niets opgedoken. Hij is ontsnapt en beweert dat Felicia nog in leven is maar nog altijd gevangen wordt gehouden door de “Zandman”. Michael is ziek en in de war maar wat Felicia betreft is hij stellig: ze leeft nog.

Allereerst laat Joona Linna natrekken of Jurek Walter nog gevangenzit. Tot zijn grote opluchting is dat nog steeds het geval. Dertien jaar geleden hebben Joona en Samuel de man op heterdaad betrapt. Sindsdien verblijft Jurek in eenzame afzondering op een gesloten forensisch psychiatrische afdeling. Jurek jaagt Joona angst aan. Nadat de moordenaar zijn vonnis gehoord had, bedreigde hij het gezin van Joona en dat van Samuel. Korte tijd later verdwenen de vrouw en twee zonen van Samuel. Een jaar na hun verdwijning pleegde Samuel zelfmoord met zijn dienstpistool. Door angst overmand heeft Joona de dood van zijn vrouw en dochtertje in scène laten zetten. Wie is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de wraakacties van deze gruwelijke man? Wie is de handlanger van Jurek die ongetwijfeld Michael en Felicia gevangen hield? Nog steeds weet Joona het niet. Hij weet wel dat hij zijn gezin enorm mist.

De kans is groot dat Felicia ook veteranenziekte heeft opgelopen. Onbehandeld heeft de ziekte een dodelijke afloop. De tijd tikt, ze moet gevonden worden. Collega’s stellen voor om Jurek Walter te verhoren. Joona wijst dit idee af. Jurek Walter is een gruwelijke man. Hij kruipt in het hoofd van de personen met wie hij praat. Hij plant twijfel en zaait verwarring. Jurek Walter heeft de macht om mensen te laten doen wat hij wil. Een verhoor zal hij onmiddellijk doorzien en er een spel van maken. Er wordt een plan uitgedacht en Sara Bauer, inspecteur bij de veiligheidsdienst, wordt gevraagd het ten uitvoer te brengen. Haar opdracht is risicovol en levensgevaarlijk.

Deze uitmuntende thriller telt bijna vijfhonderd bladzijden maar dat weerhield mij er niet van om het boek binnen een dag te verslinden. Jurek Walter is een indringend en griezelig figuur. Hij doet denken aan Hannibal Lecter uit Silence of the Lambs. Het verhaal zelf is bijzonder intens en diepgaand. De personages en gebeurtenissen in dit boek zijn nauw met elkaar verweven. Dit verhaal is compleet tot in de kleinste details, messcherp en loepzuiver. De doortastendheid maar ook de angst van Joona wordt heel raak beschreven en van het personage Jurek Walter kreeg ik kippenvel. Sara Bauer is erg intrigerend. Ze is onverschrokken en tot het uiterste bereid om Felicia te redden. Maar is haar geest bestand tegen de overweldigende invloed van Jurek?

Slaap is het vierde deel in de zevendelige reeks rondom Joona Linna. De menselijke geest staat in dit boek centraal. Walter Jurek wil zijn slachtoffers breken. Zijn slachtoffers worden verteerd door een allesoverheersend gevoel van angst of eenzaamheid. Wat is de bedoeling van Jurek? Waar wordt hij door gedreven? Om inzicht te krijgen in de gedragingen van Jurek zal zijn levensverhaal opgediept moeten worden.

Lars Kepler is het pseudoniem van het Zweedse echtpaar Alexandra Coelho en Alexander Ahndoril. Ze worden ook wel de Zweedse Nicci French genoemd. Slaap is jaloersmakend goed en heeft een hoog griezelgehalte.

ISBN 9789023477358 | paperback |496 pagina's| Uitgeverij Cargo | maart 2013
Vertaald door Jasper Popma en Clementine Luijten

© Annemarie, 13 maart 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven