Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Verdwenen zusjesVerdwenen zusjes
Laura Lippman

De onbekende vrouw komt verward over. Ze is doorgereden na een ongeluk maar heeft haar beschadigde auto een eindje verderop in de berm geparkeerd om te voet verder te gaan. Wanneer de politie haar aanhoudt, verklapt ze iets wat ze jarenlang zorgvuldig geheim heeft gehouden. In haar verwarde toestand vertrouwt ze de politieman die haar aanhoudt toe dat ze een van de zusjes Bethany is. De jonge politieagent begrijpt niet wat ze bedoelt maar zijn oudere collega’s doen dat wel.


In het St.-Agnes Ziekenhuis – de vrouw heeft bij het ongeluk een lichte hoofdwond opgelopen - weigert de vrouw haar opmerkelijke onthulling nader toe te lichten. Ze kan geen identiteitsbewijs overhandigen en het ziekenhuispersoneel weet niet of ze verzekerd is. Kan ze werkelijk een van de zusjes Bethany zijn? Rechercheur Kevin Infante krijgt de twijfelachtige eer toebedeeld de zaak nader te onderzoeken.


In het paasweekend van 1975 verdwenen twee zusjes nadat ze van hun ouders samen een middagje in het winkelcentrum mochten doorbrengen. Ondanks een groot politieonderzoek zijn de toen twaalfjarige Heather en haar vijftienjarige zus Sunny nooit gevonden. En nu bevindt zich een vrouw in het St.-Agnes Ziekenhuis die beweert dat ze Heather Bethany is. Kan ze het werkelijk zijn of is het een ziekelijke grap?


Heather Bethany, als ze werkelijk is wie ze zegt te zijn tenminste, blijft zich vreemd gedragen. Lange tijd draait ze om de waarheid heen. Als de vrouw Heather is, waar is haar zus Sunny dan? Mondjesmaat verstrekt de vrouw informatie over haar jeugd en later ook over haar ontvoering. Ze weet opmerkelijk veel details maar toch blijft men twijfelen aan haar verhaal. De vrouw weet dingen die alleen een insider kan weten maar liegt over andere zaken. Ook Kevin Infante weet niet wat hij van de vrouw moet denken.


Niet lang na de ontvoering van Heather en Sunny Bethany zijn hun ouders gescheiden. Het huwelijk van Miriam en Dave Bethany wankelde al jaren en de verdwijning van hun dochters vormde de genadeklap. Dave is jaren geleden overleden maar Miriam leeft nog. Ze woont in Mexico waar niemand haar geschiedenis kent. Miriam heeft jarenlang gevochten om een nieuw bestaan op te bouwen. Het verdriet heeft ze nooit van zich af kunnen schudden. Het hoort bij haar.


Moet de politie Miriam op de hoogte stellen van de mogelijke terugkeer van haar dochter Heather. Haar identiteit is nog altijd niet bevestigd. Wat als de vrouw een oplichter is? De man die haar ontvoerd zou hebben is toevalligerwijs dement en heeft nog maar kort te leven. Is de vrouw op zijn geld uit? Probeert ze bij het vastgezette studiefonds van de meisjes Bethany te komen? Of… is ze echt Heather Bethany? Hoe meer de vrouw onthult, hoe groter het raadsel wordt.


Dit verhaal maakt meteen nieuwsgierig. Is de vrouw werkelijk Heather of belazert ze de boel? Waarom duikt ze pas na dertig jaar op terwijl ze beweert al jaren geleden door haar ontvoerder vrij te zijn gelaten? Erg sympathiek is de vrouw niet. Het ontbreekt haar aan sociale vaardigheden en ze heeft wat narcistische trekjes. Komt dat omdat haar iets gruwelijks is overkomen of gaat het hier om een gewetenloos persoon die een slaatje uit de situatie probeert te slaan? Een deel van de uiteindelijke ontknoping had ik al geraden. De andere helft van de ontknoping roept een aantal kritische vragen op die niet door het verhaal onderbouwd worden.


Het verhaal in Verdwenen zusjes is niet chronologisch verteld. Het duurde soms even voor als ik lezer besefte over wie ik las en in welke periode het deel van het verhaal zich afspeelde. Er zit weinig vaart in het verhaal maar ik bleef nieuwsgierig genoeg om verder te lezen. Ondanks het heftige onderwerp wist het verhaal me niet te raken. De emoties van de hoofdpersonen bleven vlak en ik voelde niet met ze mee. Ook las ik een paar vreemde, bevooroordeelde opmerkingen over homofielen die niet bij de personages pasten maar eerder de persoonlijke mening van de auteur leken te ventileren. De basis van het verhaal is echter sterk en goed gekozen. Bestsellerauteur Tess Gerritsen noemt haar ‘Een van de beste thrillerschrijfsters van dit moment’ dus misschien moet ik gewoon nog eens een ander boek van Laura Lippman lezen!


ISBN 9789022573259 | paperback | 381 pagina's| Boekerij | maart 2015
Vertaald door Mariette van Gelder

© Annemarie, 29 maart 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven