Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

height=Het gewicht van bloed
Laura McHugh

De zeventienjarige Lucy is misschien wel de enige inwoner van Henbane die zich zorgen heeft gemaakt om Cheri Stoddard. Cheri verdween een jaar geleden wat niemand leek te interesseren. Haar onverschillige moeder beweerde dat het meisje weggelopen was en er werden braaf posters in winkeletalages opgehangen. Toen de posters na verloop van tijd verdwenen, verdween Cheri uit de gedachten van haar plaatsgenoten. Alleen Lucy bleef aan haar denken. Ze kon zich niet voorstellen dat Cheri, haar zwakbegaafde buurmeisje, uit zichzelf was verdwenen.

Een jaar na haar verdwijning is Cheri Stoddard dan toch het gesprek van de dag. Inwoners van Henbane praten over haar alsof ze een goede bekende was. Ze praten over haar in de verleden tijd want Cheri leeft niet meer. Haar ernstig toegetakelde lichaam is vreemd genoeg in een boom tegenover de plaatselijke supermarkt aangetroffen. Inwoners hebben knuffelbeesten en bloemen bij de boom neergelegd en kijken met ernstige gezichten in de televisiecamera’s van de journalisten die kort na de lugubere vondst in Henbane opdoken. Tijdens haar leven werd Cheri Stoddard door vrijwel iedereen genegeerd, pas nu ze dood is krijgt ze de aandacht waar ze zo naar hunkerde.

Cheri is kort geleden om het leven gekomen. Waar is ze al die tijd geweest? Het gonst van de geruchten in het normaal vrij rustige stadje. Lucy en haar beste vriendin Bess krijgen nieuwe regels opgelegd. Ze mogen uit veiligheidsoverwegingen niet meer gaan en staan waar ze maar willen. Lucy richt haar aandacht op haar nieuwe baantje bij oom Crete. Wanneer de woest aantrekkelijke - aldus Lucy - Daniel een klusje voor Crete op moet knappen, gaat Lucy met hem mee. Het was niet de bedoeling dat Lucy haar collega Daniel zou vergezellen. Het was niet de bedoeling dat Lucy de oude caravan zou betreden en het was al helemaal niet de bedoeling dat Lucy een kettinkje zou vinden. Een kettinkje dat ooit van haarzelf was geweest. Ze had het cadeau gedaan aan Cheri die het sieraad nooit afdeed.

Hoe is de ketting van Cheri in de caravan terechtgekomen? Heeft Cheri in de caravan gewoond? De schamele inrichting, de vlekken op de vloer, het verwijderde tapijt en vastgeniete gordijnen zijn Lucy niet ontgaan. Aan wie had oom Crete de caravan verhuurd? Lucy besluit op onderzoek uit te gaan. Ze beseft totaal niet hoe gevaarlijk haar detectivewerkzaamheden zijn.

De hoofdstukken over Lucy worden afgewisseld met hoofdstukken over Lila. Na de dood van haar moeder en stiefvader belandde Lila in pleeggezinnen. De beeldschone Lila werd gehaat door haar pleegmoeders en begeert door haar pleegvaders en -broers. Al op jonge leeftijd stond Lila er moederziel alleen voor. Wanneer Lila achttien jaar oud is, lijkt het tij te keren. Ze krijgt een baan aangeboden in het plaatsje Henbane waar ze twee jaar lang op de boerderij van ene Crete Dane zal gaan werken.

De ontvangst op de boerderij is hartelijk. Lila werkt hard en het contact met haar nieuwe baas is goed. Voorzichtig durft Lila weer in de toekomst te geloven. Lila heeft niet door dat Crete haar voor andere doeleinden heeft ingehuurd. Ze weet niet dat Crete bewust heeft gezocht naar een meisje zonder familie. Het tij is niet gekeerd voor Lila, ze wordt nog altijd door de verkeerde mannen begeerd.

Leeftijdsgenoten Lila en Lucy zijn twee heel verschillende, jonge vrouwen. Een korte tijd brachten ze al hun tijd samen door maar hun wegen scheidden zich. Toch zijn ze voor altijd onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lucy is in de nabijheid van haar beschermende familie opgegroeid. Ze is het oogappeltje van haar oom Crete. Dezelfde Crete die Lila grote angst aanjaagt. Hoe kan één man bij twee vrouwen zulke verschillende gevoelens oproepen?

In Het gewicht van bloed schetst schrijfster Laura McHugh een intrigerend beeld van het slaperige stadje Henbane. Henbane is een prima plek om te wonen, als je tenminste bereid bent de andere kant op de kijken en je neus niet in andermans zaken steekt. De verhalen van Lucy en Lila zijn heel verschillend maar horen toch bij elkaar. Het gewicht van bloed is een overtuigend debuut met een goed uitgekiende verhaallijn. De lome verhaalsfeer herbergt een ijzersterke thriller.

ISBN 9789023487340 | paperback | 364 pagina's| Cargo| augustus 2014
Vertaald door Inge de Heer

© Annemarie, 26 augustus 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven