Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Caleidoscoop
Linda Jansma

 

Janine, een jonge vrouw, is er in geslaagd na een akelige jeugd en nog akeliger eerste stappen naar de volwassenheid, haar leven weer een beetje op poten te zetten. Ze heeft een fantastische partner, met wie ze samen een dansclub runt. Samen hebben ze een dochter die sprekend op haar lijkt, en behalve die donkere wolk –want een verleden vergeet je nooit- loopt alles op rolletjes. Dan wordt haar man vermoord. En alles staat op losse schroeven. Wat is er aan de hand dat iemand de vreedzame, door iedereen geliefde Albert wil vermoorden?

Er vallen nog meer doden, en de politie ontdekt wat ze zelf dan al lang wist: het gaat allemaal om haar. Ze is doodsbang. Voor haarzelf, voor haar dochter. Wat als het verleden haar inhaalt? Zullen zij en haar dochter ooit veilig zijn?


Linda Jansma heeft een ijzersterke thriller geschreven. Had ze gekozen voor de politie-inspecteur als uitgangspunt of een algemene verteller ingeschakeld: het zou nooit zo indringend geweest zijn als het nu is. Deze vorm geeft het verhaal een psychologische spanning, waar je je als lezer ademloos in vergeet: Janine is degene die het hele verhaal vanuit haar eigen gezichtspunt vertelt. Ik neem aan dat daar de titel vandaan komt: er verschijnen steeds andere beelden voor haar geestesoog, die zij op een eigen manier interpreteert en waar ze naar handelt.
Haar angsten, haar verdriet, haar zorgen om haar enige kind, het is allemaal levensecht. Ze sleept je mee het verhaal in, waarbij de eigen gedachten van de lezer op hol gaan. Want wij krijgen net iets meer mee: er is ook de korte verhaallijn van Mischa, de politieman die er zo op gespitst was om Jenny, zoals hij haar kende, van de straat te halen, zestien jaar eerder.
We denken dan ook al lang te weten wie de dader is. Maar het boek is een caleidoscoop: het gezichtspunt verandert steeds.


ISBN 9789461090058 | Paperback | 152 pagina's | Verbum Crime |  december 2010

© Marjo, 24 januari 2011

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven