Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

SchaduwkinderenSchaduwkinderen
Cirkel van het kwaad: Deel 1
Linda Jansma


De harde knal is zo onwerkelijk dat officier van justitie Jules Declerck het geluid in eerste instantie niet kan plaatsen. Even verwacht ze dat de donderende klap door een bliksemschicht opgevolgd zal worden maar dan kleurt de lucht zwart. Dikke rook verdrijft het licht van de dageraad. Het is geen onweer, het is een explosie. Jules kijkt in de richting van de knal en beseft dat de explosie wel eens op vliegbasis Leeuwarden plaatsgevonden kan hebben. Al snel is de lucht met het geluid van sirenes gevuld. De hulpdiensten rukken massaal uit.


Ook Jules’ ex-vriend Harry Simones spoedt zich naar de plek van de explosie. De vliegbasis blijkt ongeschonden te zijn. Op de openbare weg is een auto ontploft. Andere auto’s staan in brand en een moeder is gewond geraakt toen ze haar jonge kind van de achterbank van haar auto plukte. Journalist Harry beseft dat het om een noodlottig ongeval kan gaan maar dan ziet hij Jules op de plaats van het ongeluk verschijnen. Hij begrijpt onmiddellijk dat er iets ernstig gaande is. De auto is niet zomaar ontploft. Het was geen ongeluk.


Van de ontplofte auto is weinig meer over. De twee inzittenden zijn onherkenbaar verbrand. Ze worden naar het mortuarium gebracht. Jules woont de autopsie bij. Omdat inmiddels duidelijk is dat het niet om een gewone ontploffing maar een mogelijke strafzaak gaat, is de zaak aan haar toegewezen. In de snijzaal doet Jules een vreselijke ontdekking. De bestuurder van de auto was nog maar een kind. Volgens patholoog Tamsin kan de jongen niet ouder dan een jaar of twaalf zijn geweest. De bijrijder was een stuk ouder. Hij was halverwege de zestig.


Waarom laat een volwassen man zich door een jong kind in een auto rondrijden? Waarom is de auto ontploft? Jules beseft dat het mogelijk om een mislukte, terroristische aanslag gaat. De schrik is groot. Het gevoel van afschuw ook. Is de jongen moedwillig bij het gebeuren betrokken?


Harry Simones kan zijn vermoedens niet zomaar publiceren. Jules weigert zijn verhaal te bevestigen. Harry baalt. Hoewel hij een relatie met Jules heeft gehad, vormt ze nog altijd een mysterie voor hem. Hij weet dat ze twintig jaar geleden, op haar twaalfde, vanuit België naar Nederland is gekomen, waar een oom en tante zich over haar hebben ontfermd. De reden voor haar verhuizing was gruwelijk. Harry weet dat het fout is maar toch duikt hij in het verleden van Jules. Wat is er twintig jaar geleden precies gebeurd?


Jules’ gedachten zijn niet bij het verleden maar bij het omgekomen kind. Hoe kan het dat niemand weet wie hij was? En dan vindt opnieuw een aanslag plaats. Dit keer mislukt het niet. In winkelcentrum Bilgaard ontploft een bom.


Schaduwkinderen is het eerste deel van de driedelige reeks Cirkel van het kwaad. In deze reeks zal de twintig jaar oude moord op Jules’ vader centraal staan. De aanslagen vormen echter het hoofdonderwerp in Schaduwkinderen. Ook bij de aanslag in het winkelcentrum was een jong kind betrokken. Wie zijn deze kinderen en waar komen ze vandaan?


In Schaduwkinderen speelt Linda Jansma heel goed in op de angst voor aanslagen die al tijden ook in Nederland heerst. Linda Jansma benadrukt dat de angst reëel is maar ze rekent ook af met vooroordelen. Daarnaast vestigt ze de aandacht op door haar treffende omschreven “schaduwkinderen”. Wat is het toch belangrijk dat kinderen in een veilige omgeving kunnen opgroeien! Schaduwkinderen is uitstekend geschreven en bijzonder spannend. Ik zou het liefst vandaag nog het tweede deel van deze serie lezen.


ISBN 9789461092700 | paperback | 352 pagina's | De Crime Compagnie | november 2016

© Annemarie, 10 december 2016

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven