Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

Verlos ons van het kwadeVerlos ons van het kwade
Linda Jansma

Met de proloog ben je meteen binnen: wat gebeurt hier in vredesnaam?


Terwijl het feest voor de pater familias, Ernst Foreest, die vijfenzeventig is geworden, in volle gang is, gebeurt er iets vreemds achter in de enorme tuin. Renée Foreest, schoondochter van de jarige,  heeft een licht gezien en gaat kijken wat daar aan de hand is.
Ze ziet haar man Francis staan, met zijn broer Julian naast zich. Ook staat er een jonge vrouw die de broers onder schot houdt, en daarnaast een nogal dikke man. Het gezelschap bevindt zich aan de rand van een kuil waarin iets ligt dat ingepakt is in een zeil. Het heeft de omtrekken van een lichaam.


De vrouw zegt dat ze Judith is, de zus van het lichaam dat begraven gaat worden.  Ties, de zoon van Renée, had haar verteld dat Miriam, haar zus, door Francis Foreest gedood is, een jaar eerder. Maar voor die kan reageren op de beschuldiging klinkt er een stem: de jarige verschijnt en bekent schuld. Ook Ties is er ineens.


Ernst vertelt: een jaar eerder had deze Miriam hem aangesproken. Zij had ene Marco Verduin aangeklaagd wegens verkrachting en mishandeling, met als gevolg een kind, een ernstig zieke dochter. Hij was met hulp van Ernst, die zoals altijd zijn best deed de grootste misdadigers vrij te pleiten, aan straf ontsnapt en nu kwam Miriam geld eisen. Bij de woordenwisseling zou Miriam per ongeluk om het leven gekomen zijn.
Ernst bekende dat hij ook de hand had gehad in de dood van Paul Verduin, zoon van Marco en vriend van Ties. Dit ging om drugshandel.
En dan springt ineens nog een man naar voren, en dan vallen er doden.


‘En nu?’ vroeg Julian uiteindelijk zacht. ‘Er liggen hier drie lijken, wat moeten we in vredesnaam doen?‘
Renée hoorde hoe Francis zijn keel schraapte. En toen zijn stem: ‘Ik weet maar één oplossing.’


Dit geheim houdt de familie nog steeds stevig in zijn greep. De betrokkenen zwijgen, maar als de derde zoon Foreest kaarten krijgt van zijn vader die na zijn pensioen naar Noorwegen vertrokken is, wordt hij nieuwsgierig. Want deze Matthijs had helemaal geen goede band met zijn vader sinds hij een herensociëteit was begonnen in Laren. Een hoerentent, vond zijn vader. Hij had gewild dat Matthijs net als Francis advocaat was geworden en bij hem op kantoor was komen werken.
Julian was overigens ook niet in zijn vaders voetsporen getreden: hij was dokter geworden.

Francis - overigens niet corrupt net als zijn vader - en Renée hebben drie kinderen, Ties is de oudste, de jongste Cato, en daar tussen in Lidy.
Het gezin van Julian speelt geen rol, en dat van de dochter, Helena, nauwelijks. Haar echtgenoot Tobias overigens wèl.


Als er een journaliste neerstrijkt in Laren wordt het verleden omgewoeld. Zij is ook een Larense, deze Naomi. Hoewel ze daar al twintig jaar weg is, heeft zij deel aan het verleden, omdat haar broer Joël bij de vriendengroep met Julian en Francis hoorde en hij in die ene fatale nacht om het leven kwam. Naomi geeft de broers de schuld van de dood van haar broer die ze nog steeds mist.
En ze wil wraak.


Nog meer speelt er in het ogenschijnlijk lieflijke Laren: er is een loverboy actief, die samen met een kleine crimineel jonge meisjes verleidt en misbruikt. En deze crimineel heeft zijn oog laten vallen op Cato, omdat hij via haar Francis Foreest, haar vader, zal treffen. Foreest heeft er namelijk voor gezorgd dat hij in de cel belandde.

Best ingewikkeld allemaal, en dat je het als lezer toch kan volgen is te danken aan de schrijfster, Linda Jansma. En aan de stamboom voor in het boek. Overigens blijkt dit boek een vervolg te zijn op In naam van de vader, waarin het verhaal uit de proloog uitgebreider uit de doeken gedaan wordt.
Het verhaal draait om dat geheim dat in de tuin begraven ligt. Als er zoveel mensen van weten, is het al lastig om het geheim te houden en als er dan iemand komt ‘graven’, zal de beerput opengaan.

Het wordt almaar spannender, en zoals het in een goede thriller gaat, staan de lezer verschillende verrassingen te wachten.
Omdat je steeds vanuit een ander personage het verhaal te horen krijgt, in korte hoofdstukken, ben je als lezer zelfs meer op de hoogte dan deze personages.


Linda Jansma (1967) heeft inmiddels dertien thrillers geschreven met veelal psychologische insteek en vaak met een maatschappelijk thema. Haar debuut Kwetsbaar won de Schaduwprijs, stond op de longlist van de Gouden Strop en is inmiddels in het Engels vertaald. Houvast en Verbroken kregen een plek op de longlist van de Diamanten Kogel en Schuilplaats werd uitgeroepen tot Beste Vrouwenthriller 2013.


ISBN 9789461095787| paperback | 350 pagina's | Uitgeverij De Crime Compagnie | januari 2022

© Marjo, 3 maart 2022

Lees de reacties op het forum, klik HIER

Recensies

Boven