Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altGeloof je ogen
Linwood Barclay


De onverwachte dood van zijn vader bezorgt Ray Kilbride naast verdriet ook de nodige zorgen. Ray is nu verantwoordelijk voor het welzijn van zijn broer Thomas die bij zijn vader inwoonde. Thomas is schizofreen wat zich vooral uit in een obsessie voor kaarten. Dag in, dag uit zit Thomas achter zijn computer. Hij bezoekt via het programma Whirl360  - vergelijkbaar met Google Street View – zoveel mogelijk steden waarvan hij de plattegrond uit zijn hoofd leert. Thomas gelooft dat hij voor een geheime dienst werkt en dat hij in geval van nood geheim agenten overal ter wereld de weg moet kunnen wijzen. Zijn opdrachten krijgt hij naar eigen zeggen rechtstreeks van Bill Clinton die hem regelmatig opbelt.

Ray trekt tijdelijk bij zijn broer in maar het contact met Thomas verloopt moeizaam. Hij probeert de obsessie van Thomas te doorbreken wat de nodige strijd tussen de twee broers oplevert. Het is moeilijk om Thomas te doorgronden en bovendien brengt hij vrijwel al zijn tijd op zijn kamer door waar de muren en vloeren bezaaid zijn met uitgeprinte kaarten. Hoe kan Thomas op deze manier ooit zelfstandig wonen?

De vader van Ray en Thomas is door een ongeluk met de zitgrasmaaier om het leven gekomen. Ray ontdekt echter dat de grasmaaier uit stond en dat de messen omhoog waren geklapt terwijl vader nog niet klaar was met maaien. Heeft hij de maaier soms uitgezet om met iemand te kunnen praten? Waarom heeft diegene in dat geval dan geen hulp gehaald? Ray ontdekt nog iets vreemds. Zijn vader heeft op internet gezocht naar informatie over kinderprostitutie. Even denkt Ray dat zijn vader een duister geheim met zich meedroeg maar al snel verwerpt hij die gedachte. Maar waarom zocht zijn vader dan wel naar informatie over zo’n afschuwelijk onderwerp?

En dan is het Thomas die een verontrustende ontdekking doet. Tijdens een virtuele rondreis kijkt hij toevallig omhoog en ziet hij een wit gezicht voor het raam van een bovenverdieping. Er is iets vreemds aan de hand met het gezicht. Het lijkt wel of het bedekt is met een plastic zak. Thomas raakt bevangen door het idee dat hij een misdaad op het spoor is gekomen en hij deelt zijn bevinding met Ray, die sceptisch reageert. Toch weet Thomas zijn broer over te halen om polshoogte te gaan nemen op het bewuste adres. Helaas voor de twee broers wordt hun nieuwsgierigheid niet erg op prijs gesteld. Ray trekt onbewust de aandacht van zeer gevaarlijke mensen die zich tot dat moment niet bewust waren van het verontrustende gezicht op Whirl360.

Geloof je ogen zit vol verrassingen. De auteur regeert het verhaal met strakke hand en laat de lezer regelmatig de verkeerde conclusies trekken. Ik meende een paar keer dat ik de schrijver op een foutje betrapte en groot was mijn plezier toen ik ontdekte dat ik zelf degene was die fout zat. Ik werd keer op keer heel slinks op het verkeerde spoor gezet en ik tuinde er steeds weer in.

De personages in het boek zijn divers. De hoofdrollen zijn weggelegd voor Ray en Thomas maar er duikt ook een oude vlam van vroeger op. Deze sympathieke vrouw brengt wat leven in de brouwerij. Verder melden zich vrienden van de overleden vader van de broers die hun zorgen over Thomas uitspreken. En dan is er natuurlijk het verhaal met het gezicht. Van wie is het? En welke mensen weten wat er zich achter het raam op de bovenverdieping heeft afgespeeld?

Een wanhoopsdaad van de slechterik in het verhaal resulteert in een sneeuwbaleffect. Steeds als een probleem opgelost is, steken nieuwe problemen de kop op. Al snel is de ravage niet meer te overzien. Ray en Thomas vormen het ongewilde middelpunt van alle ellende en dat stelt de toch al breekbare band tussen de broers danig op de proef. Geloof je ogen biedt een perfect uitgebalanceerd verhaal dat niet alleen spannend maar ook intrigerend is. Een uitstekende en verrassende thriller.

ISBN  9789022565841|  paperback | 384 pagina's| Boekerij | oktober 2013
Vertaald door Nienke Van Der Meulen

© Annemarie, 1 december 2013

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER


Recensies

Boven