Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

IJzer en bloedIJzer en bloed
Annika.11
Liza Marklund


Een paniekaanval voelt als een zwarte, verstikkende deken die haar van de buitenwereld afschermt. Als een duisternis die haar volledig verzwelgt. Journalist Annika Bengtzon kan nauwelijks geloven dat ze een paniekstoornis heeft. Als haar vriend Jimmy er niet op aangedrongen had dat ze een psycholoog moest bezoeken, had Annika dat beslist niet gedaan. Ze wil niet dat iemand haar leven gaat uitpluizen en vragen gaat stellen die ze niet wil beantwoorden. Vragen die het duister steeds dichterbij laten komen.


Annika werkt al jaren voor het tijdschrift de Kvällpressen en heeft al heel wat meegemaakt. Haar werk is haar leven. Vaak is het zelfs voor haar gezin gegaan. Nu lijkt de moderne tijd het tijdschrift op te slokken. Annika’s chef Anders Schyman vertrouwt haar tot haar grote schrik toe dat de papieren editie volledig zal verdwijnen. De Kvällpressen zal het voortouw nemen en als eerste tijdschrift volledig op het digitale tijdperk overgaan. Annika kan haar woede nauwelijks bedwingen. Als Schyman maar niet denkt dat ze dan nog voor het tijdschrift blijft werken! Dan neemt ze nog liever een baantje als caissière, net als haar zus Birgitta.


Het contact tussen Annika en Birgitta verloopt moeizaam. De twee zussen hebben elkaar al een tijd niet gezien. Dat Annika niet op de bruiloft van Birgitta en Steven verscheen, heeft hun band alleen maar verslechterd. Annika voelt zich sowieso het zwarte schaap van de familie. Haar moeder Barbro heeft nooit onder stoelen of banken gestoken dat haar eerste zwangerschap niet gewenst was. De jongere Birgitta wordt daarentegen aanbeden. Annika weet niet eens waar Birgitta woont. De laatste keer dat er contact tussen de zussen was, stond Birgitta op het punt naar Oslo te verhuizen.


Een zeldzaam telefoontje van Barbro gooit Annika’s bestaan overhoop. Birgitta is vermist. Annika vindt het moeilijk te geloven. Hoe kan een volwassen vrouw nu zomaar verdwijnen? Ze belooft haar ongeruste moeder, en niet veel later ook haar zwager, dat ze haar best zal doen Birgitta op te sporen. Annika vermoedt dat Birgitta zich van haar echtgenoot Steven los probeert te maken. Zelf heeft ze Steven nooit gemogen en het zal haar niks verbazen als Steven hardhandig blijkt te zijn. Wanneer Annika bij toeval haar oude mobieltje aanzet, krijgt ze de schrik van haar leven. Birgitta, die haar nieuwe telefoonnummer niet heeft, heeft haar een aantal zorgwekkende sms-berichten gestuurd. Annika doet aangifte van vermissing en vraagt haar goede vriendin Nina, die bij de politie werkt, om hulp.


Nina schakelt op haar beurt haar collega’s in. Zelf is ze druk met het natrekken van de gangen van moordverdachte Ivar Berglund. Nina acht hem schuldig aan de dood van de dakloze Karl Gustaf Ekblad. De zwerver is op een afschuwelijk manier doodgemarteld. Nina is ervan overtuigd dat Berglund de moord heeft gepleegd maar er is iets niet helemaal in orde met het DNA-materiaal dat op de plaats delict is aangetroffen. Nina zal met meer bewijs op de proppen moeten komen. Ze hoopt dat ze haar onderzoek naar soortgelijke moorden in het buitenland op tijd en met succes af kan ronden. Berglund hoort in de gevangenis thuis.


In dit elfde deel in de Annika Bengtzon-reeks gaan oud en nieuw hand in hand. Annika verdiept zich voor een artikelenreeks over oude misdaden opnieuw in de moord op de negentienjarige Josefin Liljeberg. Vijftien jaar geleden vormde het verhaal van Josefin haar schrijversdebuut. Fans van deze serie herkennen het verhaal uit Studio Zes, het eerste boek in de reeks. Het is ook vijftien jaar geleden dat Annika’s vriend Sven om het leven kwam. Annika’s kersverse psycholoog wil steeds met haar over het overlijden van Sven praten. Annika probeert het onderwerp zoveel mogelijk te vermijden. Steeds als de psycholoog over Sven begint, ziet ze de inktzwarte duisternis in haar ooghoeken opdoemen. Een ander onderwerp in dit boek – en ook in het vorige deel – zijn anonieme, schokkende meningsuitingen op het internet. Annika’s ex-man Thomas is hierbij betrokken.


In IJzer en bloed zijn spanning, emoties en persoonlijke ontwikkelingen uitstekend op elkaar afgestemd. De spanning bouwt zich steeds meer op en de ontknoping las ik met ingehouden adem. Zo hoort een thriller te zijn! Annika Bengtzon is uitgegroeid tot veel meer dan een boekpersonage alleen. Ze voelt als een goede vriendin, een voorbeeld van hoe het wel én hoe het niet moet. Annika is een bikkel maar ook een vrouw die zich door haar emoties laat leiden. Ze oogst bewondering maar ook medelijden. Liza Marklund is al jaren mijn favoriete Scandinavische schrijfster en met IJzer en Bloed heeft ze haar positie aan de top opnieuw verstevigd.


ISBN 9789044535693 | paperback | 346 pagina's | Uitgeverij De Geus | oktober 2015
Vertaald door Marika Otte en Anna Ruighaver

© Annemarie, 1 oktober 2015

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven