Thrillers Leestafel.info

spannende boeken en een beetje fantasy

altNora’s verdwijning
Liza Marklund

Op maandag 13 mei ontvangen de Zweedse hulpdiensten een noodoproep per sms. Op het adres dat in het bericht vermeld staat treft de politie een zwaargewonde man aan. Het gaat om Ingemar Lerberg, een plaatselijke politicus. In de hal van het huis ligt een kleine, dode hond op een met bloed doordrenkt Perzisch tapijt.

Op haar eerste werkdag bij de Rijksrecherche wordt rechercheur Nina Hoffman meteen in het diepe gegooid. Haar nieuwe baas, commissaris Q, beslist dat Nina de gebruikelijke introductiecursus over mag slaan en zet haar meteen op de zaak van de gewonde politicus. Nina krijgt opdracht de plaatselijke politie te ondersteunen bij het onderzoek.

Ook journaliste Annika Bengtzon houdt zich beroepsmatig bezig met het lot van Ingemar Lerberg. De politicus is in zijn eigen huis zwaar mishandeld en het is nog maar de vraag of hij het zal overleven. Annika verdiept zich in de achtergrond van Lerberg. Een aantal jaar geleden was er een schandaal dat breed werd uitgemeten in de pers. Wat was er toen precies aan de hand? Ingemar Lerberg is getrouwd met Nora. De kinderen van het stel worden in goede gezondheid aangetroffen bij hun tante maar Nora zelf is nergens te bekennen. Ook de politie slaagt er niet in om de vrouw op te sporen. Waar is Nora?

De lijkschouwing wijst uit dat Ingemar Lerberg op gruwelijke wijze is toegetakeld. Nina Hoffman beseft tot haar grote afschuw dat Ingemar op professionele wijze is gemarteld. De verwondingen zijn talrijk en moeten een helse, ondraaglijke pijn hebben veroorzaakt. Zowel de politie als de pers duikt op de zaak. Waarom is Lerberg gemarteld? Heeft het met zijn dubieuze verleden te maken of misschien met zijn politieke voorkeur? De grootste vraag blijft echter: waar is Nora? Ze is nog altijd niet gevonden. Moet er voor haar leven worden gevreesd of is ze het brein achter de mishandeling van haar man?  

Anders Schyman, de baas van Annika, maakt zich vooral zorgen over zijn eigen welzijn. Op het internet heeft een blogger met de naam Licht van de Waarheid het op hem voorzien. In grove bewoordingen trekt de blogger de integriteit van Schyman in twijfel. Het Licht van de Waarheid beweert dat de prijswinnende documentaire die Schyman achttien jaar geleden maakte, vol onwaarheden zit. De blogger krijgt steeds meer aanhangers en Schyman wordt publiekelijk aan de schandpaal genageld. Hoe moet hij zijn gelijk bewijzen?

Al jaren behoort Liza Marklund tot mijn favoriete thrillerauteurs. Ook in Nora’s verdwijning bedient ze zich van een jaloersmakend soepele schrijfstijl. Al vanaf de eerste bladzijde hield het verhaal me in een ijzeren greep. De goed uitgedachte verhaallijnen sluiten naadloos op elkaar aan en de nieuwsgierigheid van de lezer wordt doorlopend geprikkeld. Mooi is ook dat pas aan het eind van het boek de samenhang tussen de verhaallijnen volledig verklaard wordt. Het verhaal blijft hierdoor tot de laatste bladzijde boeien.

Nora’s verdwijning maakt deel uit van de Annika Bengtzon-reeks. In het vorige deel overleefde haar ex-man Thomas een ontvoering in het buitenland maar verloor daarbij wel zijn hand. Terwijl Annika een nieuw leven opbouwt met haar vriend Jimmy Halenius kampt Thomas met een depressie. Hij kan het verlies van zijn hand niet verwerken en zijn liefde voor Annika is omgeslagen in een diepe haat. Hij kan al helemaal niet verkroppen dat zijn baas Jimmy de nieuwe liefde van zijn ex-vrouw is. Annika op haar beurt is gelukkig met Jimmy maar het lukt haar maar niet om een band met zijn dochter op te bouwen. Elke poging faalt jammerlijk. Jimmy staat op het punt een felbegeerde baan in de wacht te slepen. De nieuwe functie zal een verhuizing naar een andere stad met zich meebrengen en dat baart Annika grote zorgen. Hoe moet dat met de kinderen, hun school en hun vader? Het pasverworven geluk van Annika kan elk moment als een zeepbel uiteen spatten.   

Liza Marklund blijft me verbazen. Hoe is het mogelijk dat ze keer op keer een perfect uitgebalanceerde thriller aflevert? Met Nora’s verdwijning schittert ze opnieuw. Ook Annika Bengtzon is nog lang niet op haar retour.

ISBN 9789044531459 | paperback | 440 pagina's| Uitgeverij De Geus | januari 2014
Vertaald door Wendy Prins

© Annemarie, 19 februari 2014

Lees de reacties op het forum en/of reageer, klik HIER

Recensies

Boven